Dags att prata pengar?

Vems är egentligen barnbidraget? Annika Creutzer, expert på privatekonomi, svarar på frågor om ungdomar, pengar och bankkort.
 

Ska barnet få barnbidraget om det vill?
– Barnbidraget är till för föräldrarna för kostnader kring barnet och är alltså inget bidrag till barnet. Hur man vill och kan göra får man diskutera i varje familj. Om man bestämmer att barnet ska få förfoga över sitt barnbidrag bör man inte gå från en liten veckopeng till att ge barnet hela barnbidraget. Man får pröva stegvis för att se om barnet är moget ansvaret eller inte.

Vad ska barnbidraget räcka till?
– Om barnet får förfoga över barnbidraget, med krav om att handla vissa kläder själv, kan man hjälpa till genom att tala om vad barnet behöver handla för kläder den månaden. Klarar barnet av det bra kan man ge fortsatt förtroende, funkar det inte kan man handla tillsammans. Det kan det vara vettigt att hjälpa till med sådant som är lite dyrare, som skor och jackor. Titta på vad du själv handlar för under en vintersäsong för att ha lite grepp om vad saker som behövs kostar.  

Om barnet använder barnbidraget till en hobby?
– Man får prata med barnet om vad som är vettigt att barnbidraget ska räcka till. Det finns barn som väljer att handla billigt och sedan lägga det som blir över på en hobby. Det menar jag är ett okej beslut som barnet kan fatta. På så sätt lär sig barnet att tillgången till pengar är begränsad och att man får prioritera. En del barn blir väldigt duktiga på att hitta smarta sätt att handla billigt på. Jag känner en barnfamilj där ungdomarna handlar billiga märkesjeans på nätet för ett par hundra i stället för 900 i butik. 

Bör barnet få möjlighet att tjäna lite extra pengar hemma eller ska barnet hjälpa till med städning och annat utan att få betalt?
– Det är upp till varje familj, vissa saker ska alla sköta, som att bädda sin egen säng och hålla ordning på sitt rum. Därutöver kan barnet kanske få betalt för extragrejer som att sitta barnvakt eller klippa gräsmattan.

Ska man påpeka värdet av att spara eller ska man mer tänka att leva lite för dagen?
– Det handlar om balans, vi är hela tiden utsatta för tryck att konsumera här och nu. Till viss del är det trevligt att konsumera just nu, samtidigt som man kanske inte har något kvar längre fram till något större då. Fikar man ofta med kompisar får man kanske nöja sig med att sitta länge med den läsk man valt, det hör uppväxten till. Har man dataspel som hobby så kostar det. Som förälder kan man uppmuntra barnet att hitta kloka sätt att skaffa nya spel, som att låna av eller byta med kompisar eller köpa begagnat. Och vill barnet ha en dyr märkescykel i stället för en ordinär kan man göra en deal, att ”För varje hundralapp du sparar bidrar jag med lika mycket”. Att ”Vill du ha den dyrare cykeln får du betala hälften av mellanskillnaden själv”. Det är bra att ha en motprestation och uppmuntran i stället för att genast uppfylla alla önskningar. Med en egen insats får de visa hur stark längtan är.

Vad kan vara bra med bankkort till barn?

– Barnet uppmuntras att hantera pengar på egen hand. Men innan barnet får ett eget bankkort måste man träna med riktiga pengar så att barnet förstår pengars värde. En del föräldrar föredrar bankkort till barnet så att det inte behöver ha kontanter med sig och menar att rånrisken är mindre.

Finns andra fördelar med bankkort?
– Om man förvarar pinkoden separat och inte tillsammans med kortet så är det ingen fara om kortet försvinner – pengarna går inte förlorade.

Nackdelar med bankkort?
– Ett plastkort är anonymt. Känslan för att det är pengar det handlar om försvinner. Detta gäller även många vuxna som missköter sina kort – de känner inte att de gör av med pengar när de handlar med kort, vilket är något att tänka på.

Klarar en 13-åring av att ha eget bankkort?
– Det är mycket individuellt, det finns sextonåringar som inte kan hantera ett bankkort än. Man får testa barnets förmåga i små steg för att se vad det klarar av. 

Är bankkort lämpligt för alla barn eller bara vissa? Man kan ju ha ett barn som gör av med varenda krona så fort hon eller han får månadspeng.
– Det är en fråga om vilken inställning till pengar som du har förmedlat till ditt barn – du kanske är likadan själv? Barn blir inte bara på ett visst sätt, vi påverkar dem. Det mesta om ekonomi lär man sig kanske före nio års ålder, det är fram till dess vi påverkar våra barn som mest, sedan är många andra i barnets omgivning inblandade.  

Hur mycket är lämpligt att tanka in på kontot för en 13-åring?
– I början kan man ge en summa veckovis, kanske en hundring, och bitvis öka på förtroendet med mer pengar som ska räcka längre. Det är som i all uppfostran, barnet växer när de klarar av något. Om barnet däremot inte klarar av att hushålla med pengarna får man ta ett steg tillbaka och försöka igen efter ett tag. Visa förståelse, vi misslyckas alla ibland.

Hur kan man prata kring bankkort med barnet och vilka regler som ska gälla?
– Som med det mesta behöver man prata om att olika familjer har olika regler för olika saker. Varje familj får avgöra. Man kan säga till barnet att om det klarar av att hushålla med månadspengen i x antal månader, kanske ni kan börja med bankkort. Det handlar om att stegvis ge och öka på förtroende.
 
Hur förklarar man ett bankkorts funktion på ett bra sätt för sitt barn?
–  Förklara redan för barn i förskoleåldern att de pengar du själv hämtar ut ur väggen är betalning för att du har jobbat – att pengarna kommer från din arbetsgivare och att om du inte jobbar så får du ingen lön. Barn förstår sambandet. Sedan kan man dessutom få pengar av andra anledningar som i present eller i form av bidrag.

Ska man ge pengar på kontot i förskott?
– Någon enstaka gång om det hänt något speciellt, men inte som vana. Arbetsgivaren ger ju inte extra om månadslönen tar slut en vecka före nästa utbetalning. Försök att klara av att säga nej. Du vill ju fostra en stark, självständig människa som kan uppfylla sina drömmar – inte någon som kommer hem, med kraschad ekonomi, när hon eller han är trettio… Barnet behöver lära sig att pengar tar slut och att när de är slut så finns det inte mer att handla för. Många föräldrar gör misstaget att först ge veckopeng och sedan ge mer när pengarna är slut – då förstår ju inte barnet att pengar tar slut och vilka konsekvenser detta har. Och om man som förälder dövar dåligt samvete med extra pengar, lär sig barnet att trycka på den knappen för att få saker och ting. Man får fråga sig om man ger extra för att det är motiverat eller för att man kanske arbetat över många kvällar.


Är bankkort säkrare än kontanter?

En del föräldrar menar att bankkort är säkrare än kontanter för barnet, att rånrisken blir mindre – stämmer det?

Så här säger Torbjörn Nilsson, chef vid Ungdomsroteln i city, Stockholm:

– Ja. Det är lättare för någon att omsätta kontakter än att använda ett plastkort.

När det gäller rån bland ungdomar handlar det främst om just kontanter, mobiltelfoner och kläder, enligt Torbjörn Nilsson. 

Några tips han vill förmedla till ungdomar med bankkort är:
• Fundera över om det är rätt tillfälle och plats att ta ut pengar – se efter vad är det för människor runt omkring.
• Ha koll på kortet som på andra värdeföremål och förvara inte kod och kort tillsammans.

Artikeln publicerades i Vi Föräldrar Junior 2/2008

NUVARANDE Dags att prata pengar?
NÄSTA Förlossningen är bara början