8 steg till en bättre privatekonomi

Att räkna pengar kan vara kul - åtminstone när tusenlapparna börjar växa på hög! Med våra tips kan du spara minst 20 000 kronor på ett år. Var skulle du stoppa de slantarna?

1. Köp begagnat ­istället för nytt.
Loppisar är perfekta för att hitta bra barnprylar. Kläder, men också leksaker går att fynda för en spottstyver. Är det dyrare saker, som barnvagn eller barnsäng, du letar efter, ta en titt på till exempel blocket.se, loppi.se eller auktionssajten tradera.se.

Så här mycket kan du spara: En ny overall kan kosta över 1 000 kronor, en begagnad går att få för hundralappen. För en ny barnvagn är 6 000 kronor ett normalt pris. En begagnad vagn får du för 1 000 kronor och mindre än så.

Så här mycket kan du spara: Cirka 6 000 kronor.
Lägg till en trehjuling och en bilbarnstol, som du sparar 400 kr respektive 800 kronor på att köpa begagnade, så blir det över 7 000 kronor på ett år. Inte illa. Och när du ändå är igång på begagnatmarknaden, passa på att rensa i förråden och sälj det du inte vill ha kvar. På Blocket hör bilbarnstolar och barnmöbler till de tio prylar som säljs snabbast. På Tradera går barnkläder och barnfilmer åt snabbt.

Bonus: Miljövänlig återvinning!

2. Cykla istället för att åka bil.
Även om du kör en begagnad bil är det svårt att åka billigare än för 20 kronor per mil när allt är inräknat, det visar Konsumentverkets Bilkalkyl. En tio år gammal Volvo V70 kostar 25 kronor per mil om du kör cirka 1 500 mil per år. Värdeminskning, skatt, besiktning, bränsle, reparationer, service och däck är inräknade.

Så här mycket kan du spara:
Skippar du bilen helt och cyklar eller åker kommunalt kan du spara massor. Dra bort busskorter för 690 kronor per månad från bilkostnaden och du har ändå sparat över 2 400 kronor varje månad eller drygt 29 000 kronor på ett år.

Bonus:
Motion och frisk luft (kanske)!

3. Byt utelunchen mot matlåda.
Luncha med kollegor och vänner är trevligt men kostar i långa loppet. Sambor som har barn lägger i genomsnitt drygt 15 500 kronor på utemåltider på ett helt år. Det visar statistik från Statistiska Centralbyrån. I summan är alla utemåltider inräknade, men omräknat till enbart uteluncher blir det fyra i veckan. Om några av veckans luncher istället utgörs av gårdagens rester blir maten så gott som gratis.

Så mycket kan du spara: Klarar du och din partner att halvera antalet uteluncher sparar ni drygt 3 859 kronor per person eller 7 700 kronor för er båda. Dra av kostnaden som det innebär att laga lite extra mat till matlådorna.

Bonus:
Din lunch blir (kanske) både nyttigare och godare!

4. Skriv ­inköpslistor
.
Skriv upp vad du ska handla för mat och följ det. Gör inga ”det kan vara bra att ha”-inköp. En undersökning från Umeå universitet där dagligvaruinköpen hos 1 500 personer i olika åldrar studerades visade att den som storhandlade faktiskt hade högre matkostnader än den som småhandlade flera gånger i veckan. Orsaken är, tror forskarna, att man vid storhandling köper lite mer än man egentligen gör av med, som storpack av exempelvis frukt som sedan delvis får slängas.

Så här mycket kan du spara: Svårt att säga eftersom det beror på hur du beter dig när du handlar. Men i studien ovan hade storhandlaren utgifter för 300 kronor mer i månaden än småhandlaren. På ett år blir det över 3 500 kronor.

Bonus: Du slänger inte mat i onödan och det sparar miljön.

5. Håll koll på ­småutgifterna
.
En kaffe eller en chokladkaka kostar ju inte så mycket, tänker du. Nej, så är det förvisso – men många bäckar små …

Så här mycket kan du spara: Köper du en påse godis, tuggummi eller halstabletter tre gånger i veckan för 25 kronor blir det 3 600 kronor på ett år. Skippa två av veckans godisköp och spara 2 400 kronor per år.

Bonus: Du kan få lättare att hålla vikten!

6. Gå ur föreningen
.
Avsluta medlemskap och prenumerationer som du ändå inte hinner med.

Så här mycket kan du spara:  Det beror förstås på vad du tackar nej till. Säg att du har ett träningskort på gymmet, som kan kosta mellan 350 kronor och 500 kronor per månad, som du inte använder. Skippa det och du sparar som mest 6 000 kronor på ett år. Är du med i en bokklubb och får böcker hemskickade för säg 150–200 kronor varje månad som du varken hinner läsa eller tacka nej till kostar det dig som mest 1 800 kronor per år. Gå ur – det lönar sig!

Bonus: Skönt att vara realist och slippa dåliga samveten.

7. Se över alla avtal
.
Byt till billigare el-, tele- och försäkringsbolag och fundera på om du verkligen behöver alla tv-kanaler.

Så här mycket kan du spara:
– Fast telefoni. En medelringande familj som ringer 45 samtal till fast telefon, 14 samtal till mobiltelefon och två utlandssamtal per månad kan spara drygt 1 000 kr på ett år genom att välja en billig teleoperatör för sin fasta telefoni istället för en dyr, enligt Post- och Telestyrelsens Telepriskollen. Där ser du också hur mycket du kan spara på att välja rätt mobilabonnemang.
– Försäkringar. Jämför vad det kostar att försäkra villan och bilen hos olika bolag. Skillnaderna är stora, visar vår koll med försäkringsbolagen. Det går att spara 3 000 kronor på en helförsäkring för en småbil som är 5–6 år gammal och körs 2 000 mil per år och nästan lika mycket på ett ganska nytt normalstort hus som ligger i en mellanstor stad.
– El. El är dyrt – det vet alla efter förra vintern. En genomsnittlig villa förbrukar omkring 20 000 kilowattimmar på ett år. Genom att välja ett billigt elbolag istället för ett dyrt går det att spara ungefär 2 500 kronor på ett bundet 1-årsavtal. Väljer du rörligt avtal blir besparingen något mindre, ungefär 1 800 kronor på ett år, enligt prisjämförelsesajten elskling.se.

Sammanlagt blir det i vårt exempel åtminstone 8 800 kronor mindre att betala för telefon, försäkringar och el på ett år.

Bonus: Aktiva konsumenter kan skärpa konkurrensen på marknaden och göra så att priserna sänks!

8. Snacka med ­banken
.
Om du har topplån på bostaden och den har stigit i pris kan du fråga banken om det går att lägga om till bottenlån och kanske få lägre ränta. Jämför gärna olika banker och långivare och spela ut dem mot varandra, så kan du få ner räntan.

Så här mycket kan du spara:
  Genom att välja en bank med lägre ränta, jämfört med en dyr, kan du spara nästan 2 000 kronor per år på ett rörligt lån. Då har vi räknat med ett lån på 1,5 miljoner kronor.

Bonus: När du ändå förhandlar, för­sök att få bättre villkor även för spar­konton, försäkringar och liknande.

 

NUVARANDE 8 steg till en bättre privatekonomi
NÄSTA Hur miljövänlig är din bebis?