3 sätt att tänka taktiskt

Det kan löna sig att tänka taktiskt när man planerar föräldraledigheten, läs våra tips.

Vara hemma så länge som möjligt
GÖR SÅ HÄR: Vill ni vara hemma så länge som möjligt eller i alla fall så länge pengarna räcker? Då gäller det att räkna ut hur stor (eller snarare, hur liten) ersättning ni klarar er på och ta ut motsvarande antal dagar i veckan.
– Här handlar det helt enkelt om att ta ut så få dagar som möjligt innan barnet är ett år, säger Inger Axe på Försäkringskassan. Efter det bör man ta ut fem dagar i veckan om man arbetar heltid eller så många dagar som motsvarar ens arbetstid.
(Se ”Fallgrop 1: Ettårsregeln”.)

Långresa med familjen
GÖR SÅ HÄR: Att vara långlediga tillsammans attraherar många och en del passar även på att ta en efterlängtad resa. Men får båda verkligen vara föräldralediga samtidigt?
– Båda kan inte ta ut föräldrapenning för samma tid, men man kan vara lediga tillsammans och ta ut ersättning för varsin halva av dagen. Man kan även ta ut föräldrapenning för olika barn om det finns sparade dagar från ett äldre syskon. Men även här är det viktigt att ta ut så många dagar att det motsvarar ens nuvarande arbetstid, säger Inger Axe.
(Se ”Fallgrop 1: Ettårsregeln”.)

Spara dagar tills barnet är större
GÖR SÅ HÄR: Många sparar dagar för att ha råd att gå ner i arbetstid när barnet har börjat i förskolan eller för längre sammanhängande ledigheter.
– Då är det viktigt att känna till att det finns en särskild varseltid. Minst två månader innan man vill vara föräldraledig bör man anmäla det till sin arbetsgivare, säger Inger Axe. Och även här gäller det att ta ut så många föräldradagar att det motsvarar arbetstiden.
(Se ”Fallgrop 1: Ettårsregeln”.)

Artikeln publicerades i Vi Föräldrar Gravid 2/2008 

Kommentera

Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Läs mer om våra regler