Viktigt kolla barnets flytväst

Barnets räddningsväst ska vara CE-märkt.

När man är på sjön är det a och o med flytväst, både för vuxna och barn. Men hur väljer man en bra väst till sitt barn?

– Till en början är det viktigt att välja rätt storlek på västen till sitt barn, säger Lotten Strindberg på Konsumentverket. Man måste även kolla att den är ordentligt påsatt. Glömmer man att spänna grenbandet till exempel, gör västen ingen nytta.

Räddningsvästar för barn känns igen på den stora kragen som hjälper till att hålla barnet rättvänt och flytande i vattnet – och på de skrikiga färgerna, gul, orange eller röd. Färgskalan syftar förstås till att det ska vara lätt att hitta ett barn som exempelvis fallit överbord eller från en brygga.

Tanken är att västen ska vända över barnet på rygg, och sedan hålla barnet flytande tills hjälp anländer. Västarna ska också vara utrustade med reflexer och visselpipa.

Alla flytvästar som säljs i Europa måste vara CE-märkta. Det är tillverkarna själva som ansvarar för att västen uppfyller säkerhetskraven, tillsynsmyndighet är Konsumentverket som kan göra stickprover.

– CE-märkningen är tillverkarens intyg på att västen uppfyller de säkerhetskrav som ställs i gällande standard, bland annat gällande flytkraften, som måste testas i ett laboratorium och dokumenteras, förklarar Lotten Strindberg.

En räddningsväst ger dyrbar tid att hjälpa ett barn som hamnat i vattnet. Enligt Lotten Strindberg har det inte på många år skett någon olycka där barn med räddningsväst på har drunknat i Sverige.

– Folk är rädda om sina barn och använder den skyddsutrustning som finns. Men eftersom vi människor är lite olika skapta så varierar det hur räddningsvästarna fungerar i verkliga livet, säger hon och föreslår att man i bassäng, sjön eller i havet ska testa att västen verkligen fungerar.
 
Tänk också på att såväl blöja som kläder kan påverka västens flytkraft. Det kan därför vara klokt att när man testar västen även pröva vad som händer om barnet har blöja och/eller kläder på sig.

 Många som har en väst som hängt några år i förrådet undrar om den är okej att använda.

– Man får kontrollera sömmar, spännen, band och ytterhölje, säger Lotten Strindberg. Mycket handlar om vad västen har varit med om innan, så kolla igenom den innan du börjar använda den för säsongen: håller sömmarna och går spännena att knäppa – och sitter de fast? Äldre västar kan bli sköra i yttertyget och är då inte längre lämpliga att använda. Däremot gör det inget om tyget blivit lite blekt av sol eller saltvatten om västen i övrigt funkar som den ska.

Ska man bara åka ut på sjön en helg med kompisar kan man gå in på www.sls.a.se och titta på Livräddningssällskapets förteckning över flytvästdepåer där man kan hyra flytväst.

Vi testade att ringa ett slumpvis utvalt telefonnummer som gick till Mellsta Camping i Borlänge. Där fanns västar i blandade storlekar att hyra för 20 kronor per dag.


Så väljer du rätt väst

• Försäkra dig om att västen är CE-märkt.

• Välj väst i rätt viktklass.

• Västen ska vara enkel för den vuxna att ta på, men svår för barnet att ta av.

• Tänk på att barnet blir tyngre varje år och att förra årets väst kanske har blivit för liten.

• Kontrollera att västen sitter bra på barnets kropp, vi är ju olika skapta. Ett sätt att kontrollera passformen är att ta tag i västen vid skuldrorna och lyfta. Barnets haka och öron ska då inte glida igenom halsöppningen.

• Spänn inte grenbandet för hårt, det är obekvämt och kan ge felaktigt flytläge. Spelrum mellan band och gren bör vara cirka 5 cm.

• Kolla att det finns bruksanvisning på svenska.

• Låt barnet under tillsyn och under kontrollerade former vänja sig vid hur det känns att hamna i vattnet med västen på. Att testa detta för första gången när man råkat trilla i kan bli en obehaglig upplevelse för barnet.

• Lär barnet flyta i västen och vänja sig vid att den vill vända kroppen till ryggläge.

• Provbada med väst före varje säsong och kolla att västen fungerar som den ska.

• Se över västen med jämna mellanrum, är sömmar, spännen och ytterskal intakta?

• Lämna aldrig barnet utan tillsyn – flytvästen är ingen barnvakt.

Källa: konsumentverket.se  och Testfakta

Artikeln publicerades i Vi Föräldrar 7/2008

NUVARANDE Viktigt kolla barnets flytväst
NÄSTA Åka framåtvänt i barnvagnen eller inte?