Vattkoppor hos barn – vad kan ge lindring?

Vattkoppor, som är en virusinfektion, är vår enda stora kvarvarande barnsjukdom. Den är mycket smittsam och kommer i epidemier, ofta när förskolor och skolor har öppnat igen efter sommar- och juluppehåll.

Vattkoppor – vilka symptom ger det?

När ett barn får vattkoppor känner det sig till en början allmänt sjukt. Det blir hängigt, kan ha feber, lite snuva och ibland ont i huvudet. Efter något dygn kommer röda fläckar eller plitor på huvudet och kroppen, runda eller ovala och 0,5–1 centimeter stora. De kan komma i omgångar med tre till fyra dagars mellanrum. Ofta börjar det på magen, bröstet och ryggen och sprider sig sedan till ansiktet, hårbotten, armarna och benen. En del får också utslag i munnen, underlivet och öronen. Utslagen utvecklar sig snabbt till blåsor som kan se ut som vattendroppar på huden. Efter några dagar bildas sårskorpor på blåsorna.

Hur smittar vattkoppor?

Vattkoppor smittar via luften. Vattkoppor är så smittsamt att det kan spridas via ventilationssystem. Det kan räcka med att vara i ett rum där en infekterad person har varit för att man ska smittas. Vattkoppor smittar en till två dagar innan sjukdomen bryter ut och tills de sista kopporna har torkat in – eller till ungefär den femte till sjunde sjukdomsdagen.

Inkubationstid* 

12–17 dagar.

Vad kan lindra när ett barn har vattkoppor?

Vattkopporna kan klia intensivt, men det är bra om barnet låter bli att klia sig. Då minskar risken för att kopporna ska infekteras och lämna ärr efter sig.

Det här kan ge lindring när ditt barn har vattkoppor:

  • Håll barnets naglar korta.
  • En sval dusch eller kylbalsam (finns på apoteket) kan lindra klådan.
  • Många föräldrar brukar pudra potatismjöl på de kliande kopporna och tycker att det hjälper.
  • Om klådan är mycket besvärlig kan man pröva att badda med tabletter av Magnecyl, Albyl minor eller Bamyl upplösta i vatten.
  • Om sönderrivna koppor blir infekterade kan man badda med en bakteriedödande lösning, till exempel klorhexidinlösning.
  • Se till att barnet får i sig mycket vätska.
  • Smärtstillande och febernedsättande läkemedel med paracetamol kan förbättra allmäntillståndet om barnet är så medtaget att det inte orkar dricka.

Gravida bör undvika vattkoppor

Gravida kvinnor som inte har haft vattkoppor bör inte utsättas för smitta under slutet av graviditeten. Om mamman får vattkoppor omkring tiden för förlossningen kan även det nyfödda barnet insjukna, och sjukdomen kan då vara av en svårare form.

Ska man söka läkare vid vattkoppor?

Normalt behövs inte det, men om klådan är mycket besvärlig kan läkare skriva ut recept på allmänt klåddämpande läkemedel.

Om många koppor blir infekterade kan barnet behöva antibiotika. Kontakta i så fall vårdcentralen för bedömning.

Kontakta också läkare om barnet får hosta och börjar andas snabbt (lunginflammation är en sällsynt komplikation) eller blir vingligt, får feber, huvudvärk och kräkningar (godartad hjärninflammation är en ännu mer sällsynt komplikation).

När kan barnet gå till förskolan/skolan efter vattkoppor?

De flesta är hemma i mellan en och två veckor. Barnet bör vara feberfritt och alla koppor ska vara täckta av sårskorpor.

* Inkubationstid = den tid det tar från det man har blivit smittad tills sjukdomen bryter ut/symtomen kommer.

Obs! Faktauppgifterna är hämtade från Bonniers Barnläkarbok (2004) samt från intervjuer med bland andra Kari Johansen och Annika Linde, båda läkare på Smittskyddsinstitutet och Jackie Swartz, läkare på antroposofiska Vidarkliniken i Järna. Texten är faktagranskad av Tor Lindberg, professor emeritus i barnmedicin. Alla råd gäller i övrigt friska och normalutvecklade barn.

NUVARANDE Vattkoppor hos barn – vad kan ge lindring?
NÄSTA Gravid med flicka eller pojke? Tecken, test och myter