Varför kissar min dotter fortfarande på sig?

Fråga:

Jag har en dotter som snart fyller 4 år. Vi har fram och tillbaka under en ganska lång tid försökt få henne att sluta med blöja. Det började med att hon bajsade på toaletten men fortsatte att kissa i blöja.
Vi började ”potträningen” på allvar under hösten 2010 och tänkte att det skulle gå lättare på sommaren. Periodvis har det gått bra. Ibland klarar hon flera dagar utan att kissa på sig nämnvärt, men vissa perioder är det uppemot tre påsar med nedkissade kläder på förskolan, varje dag. Hemma går det så där. Hon kan, inom loppet av en halvtimme, kissa på sig mer än en gång. Nu har det även börjat övergå till att hon bajsar på sig, trots att hon sedan ett år tillbaka brukat bajsa på toan. Jag blir orolig för det här och känner att det tynger mig. Ibland känner jag även frustration över all tvätt.
   Jag märker att min dotter skäms när det hänt en olycka. Hon vill gärna byta kläder själv och gömma kläderna som blivit blöta.
Hur går vi vidare?

Svar:

Det är väldigt vanligt att flickor upp till och med lågstadiet kissar eller ”skvätter” på sig. Men som du beskriver det tror jag att din flicka behöver lite hjälp för att komma in i bättre vanor. Det kan vara på det viset att vanan att alltid hålla emot en trängning har resulterat i att urinblåsan fått en tendens till överaktivitet.
   Detta brukar man bota genom att gå regelbundet på toaletten från det att man vaknar på morgonen till dess att man går och lägger sig. Mitt råd är att göra ett litet schema där du markerar när hon bör gå på toaletten och där din flicka sedan kan färglägga, alternativt sätta ett klistermärke, när hon varit på toaletten och försökt.
    Det är viktigt att börja redan på morgonen med att träna den viljemässiga kontrollen. Detta gör man genom att starta en kissning utan att vara direkt kissnödig. Börja med två timmars mellanrum, går inte detta så minska till en och en halv timme eller en timme. När detta går bra ökas tidsintervallerna. uppmuntran kan vara bra.

Anna-Lena Hellström, uroterapeut och professor på Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, och Drottning Silvias barn och ungdomssjukhus.

NUVARANDE Varför kissar min dotter fortfarande på sig?
NÄSTA Första hjälpen i jakten på bra sömnvanor