”Uteslut inte födoämnen i onödan”

Det går att äta god och nyttig mat trots att man är allergisk. Ibland kan man prova sig fram och ofta kan dietisten ge smarta bra tips.
 

Att små barn reagerar på något födoämne är vanligt. Men allt är inte allergi. Att bli röd runt munnen av syrliga livsmedel som tomat, nypon och jordgubbar handlar ofta om en överkänslighet som försvinner.

Men hos en del barn protesterar immunförsvaret mot ett födoämne.
– Hos barn under 3 år beror det vanligen på komjölk och ägg, men även vete och fisk kan ge reaktioner, medan allergi mot skaldjur och jordnötter är vanligare hos äldre barn, säger Sara Ask, barndietist på Karolinska Universitetssjukhuset.  

LÖPER HÖGRE RISK
Har barnet ett syskon eller en förälder med någon form av allergi, löper det högre risk att bli allergiskt. Tidigare rekommenderades föräldrar till dessa barn att vänta en tid med att introducera fisk i kosten. Så är det inte längre, under förutsättning att en nära familjemedlem inte har en väldigt kraftig fiskallergi.
– Generellt sett kan man ge fisk från sex månaders ålder. Fisk är nyttigt och innehåller bland annat

Omega 3-fettsyror som påverkar hjärnan positivt, säger Sara Ask.
– Väntar man för länge med att introducera fisk, kan det vara svårt att få barnet att tycka om smaken, fortsätter hon. 

Fiskallergi är ovanligt, men man växer vanligtvis inte ifrån en sådan allergi, som man ofta gör med mjölkallergi, även en ägg­allergi kan vara övergående.

Symtom på allergi kan vara eksem, magont, diarré, kräkningar, utslag runt munnen och andningsproblem. Födoämnesalleriger kan även ge diffusare symtom som att barnet sover dåligt, har dålig viktutveckling eller blir röd i ansiktet.

Det är proteinet i födoämnet som barnets immunsystem reagerar på. Varför vet man inte.   
– En förklaring är att ett litet barn har en omogen tarmslemhinna som släpper igenom matprotein som inte riktigt är färdignedbrutet, säger Sara Ask.

Det finns också en teori om att vi har för städat och rent i Sverige. Och att immunförsvaret därför inte får öva sig på att reagera på sådant som verkar främmande och konstigt, utan i stället angriper sådant som är ofarligt.
 
KAN GÅ ÖVER
Vilka livsmedel som kan ge svårigheter handlar också om i vilken grad och på vilket sätt vi utsätts för det:
– Jämför man Kina och USA så äts till exempel jordnötter på olika sätt. I Kina kokas nötterna tillsammans med maten, och då verkar allergenet bli mindre aggressivt. I USA däremot, där nötter äts som snacks, finns en större andel jordnötsallergiker.
– Ett barn i Kina eller Thailand som knappt får komjölk, utvecklar heller ingen allergi mot det, förklarar Sara Ask.    

När barnet är runt 2–3 år gammalt brukar det ofta tåla mjölk igen. Men en äggallergi kan följa med ett tag till, ibland hela livet.

Att när barnet blivit äldre introducera ämnet han eller hon reagerat mot i kosten igen, på inrådan av sin barnläkare och dietist, kan vara svårt.
– Föräldrarna kan vara rädda, säger Sara Ask. De har ju sett barnet reagera på livsmedlet. Men man ger bara ytterst lite i taget för att se om det blir någon reaktion. 

Hon menar att det stora problemet egentligen är att vi många gånger utesluter något viktigt livsmedel ur barnets kost helt i onödan, för säkerhets skull.

VARDAGEN PÅVERKAS

Vardagen påverkas i olika hög utsträckning i en familj med allergiska barn.
– Det blir krångligare med maten, särskilt om barnet är allergiskt mot flera livsmedel eller något baslivsmedel som mjöl, mjölk eller ägg. Sätter sig besvären på andningsvägarna kan det vara svårt att våga äta någon annanstans än hemma. För kan man verkligen lita på att den som lagat maten tagit hänsyn till alla aspekter? Kanske får man inte ens koka mjölk i samma kastrull som används till allergimaten.  
– Eftersom det är svårt att lita på att det fungerar, blir det kanske svårt att äta hos andra. Eller gå på kalas. Och som förälder till ett allergibarn får man ha tät kontakt med förskola och skola så att barnet får särskild mat – vilket kan göra att man ofta känner sig besvärlig och barnet i sin tur känner sig annorlunda… 

Även om man kan tycka att det känns svårt att laga mat utan mjölk och ägg går det. Numera finns det ett relativt stort utbud av alternativ.
– Ersättningar gjorda på havre är ”snällast”.  Sojaprodukter går bra till ett äldre barn, men inte i stora mängder till mjölkallergiska barn under ett år, då det finns risk att barnet utvecklar en allergi mot soja. 
– Det finns glass, yoghurt, matlagningsgrädde som inte innehåller komjölk. Och den som vill göra en mjölk- och vetemjölfri pannakaka kan använda maizenamjöl och havremjölk. Med lite övning blir det bra.

PRATA MED EN DIETIST
Vill man ha tips på mat som går att laga utan just de födoämnena som barnet är allergiskt mot kan man be bvc att få kontakt med en dietist. Dietisten vet också vilken ämnen man ska hålla utkik efter på innehållsdeklarationerna.

I viss mån går det också att experimentera på egen hand.
– Så länge det görs på ett ofarligt sätt, går det bra. Som att göra egen, äggfri pannkaka. Men man ska inte på egen hand, utan inrådan från sin barnläkare, försöka ge till exempel mjölk till ett barn som är allergiskt mot det för att man tror att barnet blivit bättre.
– Man bör heller inte på egen hand utesluta baslivsmedel på prov eftersom det kan leda till att barnet får i sig för lite energi, vitaminer och mineraler.

Kärt barn har många namn

Att köpa specialkost är ofta dyrt och kräver en hel del  kunskaper om vad ämnet som barnet inte tål kan heta. Det finns till exempel ett tjugotal olika beteckningar som kan betyda att det finns mjölkprotein i produkten. Kasein, kaseinat, vassle och vasslepulver är bara några av dem.
Även i laktos och mjölksocker kan det finnas mjölkprotein kvar.
Dessutom händer det att ett recept har ändrats sedan man handlade senast. Därför gäller det att kolla noga, varje gång man handlar.
 
Källa: Sara Ask och sajten allergimat.com

Artikeln publicerades i Vi Föräldrar 6/2007

NUVARANDE ”Uteslut inte födoämnen i onödan”
NÄSTA Omega 3 kan skydda mot allergi