Även äldre barn behöver hjälp med tandborstningen

Inte förrän barn kan skriva snyggt har de finmotorik nog att borsta sina tänder själva. Vid Umeå universitet har man undersökt hur barn lyckas med tandborstningen.

– Många tioåringar var riktigt knackiga på att få rent i munnen, konstaterar Christina Stecksén-Blicks, docent i barntandvård vid Umeå universitet.

För bara 50 år sedan var hål i varje tand snarare regel än undantag, även bland unga. Men sedan sjuttiotalet har barns tandhälsa genomgått en fantastisk förbättring. Bättre skötsel, regelbunden tandvård och, inte minst, användningen av fluor, har gjort att en stor grupp svenska barn inte har några eller mycket få hål. Men samtidigt ökar karies hos vissa barn.
– I socioekonomiskt svaga grupper är man ibland mindre benägen att ta till sig hälsoråd, har sämre matvanor och äter mycket godis, säger Christina Stecksén-Blicks.

Tänder är som allra mest känsliga för karies när de är nya. Sex- och sjuåringar som får nya sexårständer och framtänder och elva- till tolvåringar som får sitt nya permanenta bett bör därför vara extra nog med tandhygienen. Och de beprövade råden gäller fortfarande: Håll igen på sockret, inget småätande och goda tandborstningsrutiner!
– Barn som inte fått lära sig att sköta sina tänder före puberteten, har svårt att få bra rutiner senare i livet också, säger Christina Stecksén-Blicks.

Barn behöver hjälp med tandborstningen långt upp i åldrarna. Det dröjer innan handens motorik är välutvecklad nog att komma åt överallt.
– Vår undersökning, där barn själva fick borsta sina tänder, visade att tioåriga pojkar inte var någon höjdargrupp, säger Christina Stecksén-Blicks, som tycker att mamma och pappa gärna får hjälpa till med tandborstningen upp i tolvårsåldern.
– Men motivera och påminna får man ofta göra mycket längre än så.

Fil och ost mot tandtroll

Forskarna arbetar just nu med att undersöka om tarmvänliga bakterier, i till exempel hälsofil, också kan skydda mot karies. På sikt hoppas man kunna använda de snälla mjölkbakterierna i tandvården.
Även ost skyddar mot karies. Proteinet kasein, som får osten att ysta sig, hjälper till att få kalcium och fluor att fastna på tänderna.

Publicerad i Vi Föräldrar Junior nr 2, 2009.

NUVARANDE Även äldre barn behöver hjälp med tandborstningen
NÄSTA Saknar du stöd från mormor och farfar?