Storkbett och andra födelsemärken

Är ditt barn kysst av en ängel?

På engelska kallas de angel’s kiss eller stork bite. På svenska kallas de storkbett.
Rodnaden i pannan, nacken eller över ögonlocken är en vanlig medfödd hudförändring, som bleknar med tiden.
Rodnaden orsakas av små, ytliga blodkärl som syns extra tydligt under det nyfödda barnets tunna hud – särskilt när det skriker.
– Nyblivna föräldrar brukar fråga vad det är, men blir lugnade när de får höra att det är helt ofarligt och bleknar av sig självt under det första året, säger Marianne Rydin, bvc-sjuksköterska vid bvc Knoppen i Enskede.
Hos enstaka äldre barn och vuxna kan märket anas när de rodnar eller blir arga. Storkbett i nacken kan sitta kvar upp i vuxen ålder, men döljs då av håret.

Andra födelsemärken hos barn
Smultronmärke, eller jordgubbshemangiom, utvecklas under de första månaderna och blir klart röda, lite bulliga knutor. De varierar i storlek och försvinner av sig själva, ofta vid 2–4 års ålder.
Leverfläckar (naevi) är bruna, runda och något upphöjda. De är permanenta och normalt helt ofarliga. ”Café au lait-fläckar” är en ansamling pigment under huden som ger ljust bruna fläckar.
Eldsmärke är en missbildning av hudens blodkärl, som syns vid födseln. Det röda märket kan sitta var som helst och försvinner inte, men kan blekas något. Missprydande märken kan behandlas med en särskild laserteknik.
Mongolfläckar ser ut som ett blåmärke och finns oftast på ryggen eller stjärten hos nyfödda med mörkare hudfärg. Försvinner av sig själva.

Artikeln publicerades i Vi Föräldrar 8/2007

NUVARANDE Storkbett och andra födelsemärken
NÄSTA 5 tips för att behålla din före-barn-identitet