Satsa på mer omättat fett

Minska gärna på det mättade fettet. Men framfaör allt, se till att barnen får i sig tillräckligt med nyttigt fett: omättat och fleromättat. Det är dietistens Sara Ask råd till föräldrar som känner sig vilse i den ganska hätska debatten om fettets roll i kosten.

Livsmedelsverket rekommenderar föräldrar att välja lättmjölk och lättmargarin till barn över 2 år. Mättat fett finns bland annat i feta mjölkprodukter, smör och ost, liksom i fett kött, korv och charkuteriprodukter. Enligt vedertagen forskning ger mättat fett högre blodfettnivåer, minskad insulinkänslighet, även för barn, och ökar risken att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar i vuxen ålder.

Nu ifrågasätts emellertid det mättade fettets farlighet. Bland annat pekar nya studier på att det mättade fettet i just mjölk inte alls ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

Men för Vi Föräldrars dietist Sara Ask är inte det mättade fettet den viktigaste frågan i debatten. Mer angeläget är att se till att barnen får i sig tillräckligt med annat nyttigt fett, omättat och fleromättat. Och för att den totala mängden fett inte ska bli alltför stor, inte minst hos de barn som idag är överviktiga, kan det vara bra att minska fettet i produkter med mättat fett.
– Jag är till exempel generös med flytande margarin. Det innehåller mycket omättat fett och dessutom mycket D-vitamin. Samtidigt väljer jag då hellre lätt-crème fraiche än vanlig, för att maten inte ska bli alltför fet, säger hon.

Nyttiga fetter finns till exempel i fisk, både mager och fet, avokado, raps- och olivolja och nötter.
– Rapsolja har en väldigt bra kombination av enkelt, fleromättat och mättat fett. Den är jättebra att steka i. Flytande margarin är ofta baserat på rapsolja, tipsar Sara Ask.

På Mjölkfrämjandet, mejeriernas och mjölkproducenternas organisation, tycker dietisten Kerstin Wikmar att frågan om mjölkens olika fetthalter har fått för mycket utrymme i diskussionen.
– Mjölk är ingen fettkälla om du frågar mig. Standardmjölk är magrare än keso. Själv skulle jag aldrig välja annat än lätt- eller mellanmjölk till mina barn. Men det beror på att de sorterna är D-vitaminberikade, säger hon.
 

NUVARANDE Satsa på mer omättat fett
NÄSTA Varning för bedragare