Så vabbar du smidigt

Atjoo, nu är förkylningarna här. Planera vabbandet ihop med din partner, skippa dåliga samvetet (mot både ­barnet och jobbet) och njut av att få gosa hemma.

VAB. Det är bokstavskombinationen som får småbarnsföräldrar att rysa när högsäsongen för vinterkräksjuka, svinkoppor och andra dagissjukor närmar sig. Egentligen står förkortningen för något som borde vara positivt: Vård Av Barn. Att svenska föräldrar har den unika förmånen att staten ersätter dem när de stannar hemma från jobbet och tar hand om sina sjuka sötnosar.

Visst, det heter egentligen TFP, tillfällig föräldrapenning, vid vård av sjukt barn. Men alla säger VAB – och så stavas ibland också diskussioner mellan såväl sambos som separerade föräldrar, när ingen just den här dagen kan vara borta från jobbet – och dåligt samvete mot alla inblandade, oavsett hur situationen löser sig:

Kollegerna eller chefen, som suckar: ”Jaha, så du ska vara borta, nu igen?”

Partnern eller ex-partnern, som surar: ”Okej då, jag vabbar väl, men bara idag.”

Föräldrar eller svärföräldrar, som svarar: ”Åh, det är bara roligt, den här gången också.”

Men främst växer skuldberget kanske i relation till barnet, särskilt om det hört sin mamma och pappa gräla om vem som ska vabba. Barnets immunsystem har ju bara reagerat precis som andra förskolebarns. Statistiken visar att barn i förskoleåldern får sammanlagt cirka fyrtio infektioner, det kan bli minst tio sjuktillfällen varje läsår.

Friskare i 4-årsåldern
Vid 4-årsåldern har immunförsvaret börjat stabilisera sig, och det märks i sjukstatistiken. Ungarna blir friskare och VAB-dagarna färre. Det är dock ingen tröst när du för fjärde gången samma natt torkar upp floderna av kaskadkräk, eller förgäves försöker trösta ett öronbarn som inte fått rör inopererade. Eller så har ni skolat in i förskolan ganska nyligen men är redan skrämda av andra föräldrars skräckhistorier om sju öroninfektioner i rad, toppat med vinterkräk, variga ögoninflammationer och vattkoppor.

Det är lätt att känna hopplöshet och irritation: ”Kommer då ungen aldrig att bli frisk?”

Jodå, men under tiden gäller det att skippa det dåliga samvetet. Inte minst för barnets skull. Det är inte fel att vilja kombinera föräldraskap och arbetsliv, snarare tvärtom, det är kärnan i svensk familjepolitik sedan 30 år tillbaka.

Men hur ska ni få det att funka i levande livet? Här är relationsexpertens och karriärcoachens bästa tips, fakta om VAB-reglerna och inspiration från andra föräldrar.

”Vad är bäst för barnet?”

Eva Sanner arbetar som psykosyntesterapeut, med speciell inriktning på parrelationer, och är aktuell med boken Kärlek – en handbok (Bonnier Fakta):
– Jag möter ofta par som har trillat in i de traditionella könsrollerna, utan att tänka efter, där kvinnan är den som tar ut det mesta av föräldraledigheten och oftast är den som vabbar.

– Ingen av dem har reflekterat över ifall det är en lösning som passar dem, utan det har bara ”blivit” så, ofta för att han tjänar mer, och det gör att hans jobb blir ”viktigare”. Att ta hänsyn till familjens ekonomi eller att följa den traditionella uppdelningen mellan män och kvinnor behöver inte vara dåliga lösningar, men avgörande är att detta är ett aktivt val, som föräldrarna tillsammans har kommit överens om. Annars finns en risk att den ena eller båda parterna känner en omedveten känsla av orättvisa, som kan ligga och pyra under ytan och ta sig uttryck som bristande sexlust och irritation. Och det kan lika gärna vara pappans besvikelse över att inte få mer tid med barnet, som tvärtom.

Eva Sanner önskar att fler föräldrar kunde utgå från barnets behov när de bestämmer vem som ska vabba eller inte, och inte bara den ekonomiska situationen. Då blir det mer uppenbart att det är en bra idé att dela på VAB-dagarna så ofta som möjligt.
− Det betyder mycket för styrkan i relationen att barnet och den vuxne hinner vara nära, när tempot dras ned av infektionen, och kanske sova en stund tillsammans på dagen.

− Mitt bästa råd för att slippa gräla när barnet vaknar med feber är att tänka efter – före. Gör en överenskommelse: Vilka spelregler gäller den kommande månaden? Ska ni turas om, varannan gång, eller ta varannan dag, i varje sjukperiod? Kanske är det mammas tur om barnet blir sjukt på jämna veckor och pappas på udda veckor. Pröva er fram och glöm millimeterrättvisan, försök landa i att båda är tillräckligt nöjda.

”Ta ett snack med chefen”
Nina Jansdotter arbetar som karriärcoach och är aktuell med boken Framgång med Facebook (Kalla kulor), som bland annat handlar om hur internet påverkar arbetsmarknaden.
− Mina klienter är ofta män och kvinnor som lever i relationer där båda vill satsa på karriären. När barnen blir sjuka är det dock oftast kvinnorna som stannar hemma, trots att föräldrarna kan ha likartade positioner och lika viktiga möten. Då ska det helst inte märkas att hon inte är på jobbet. Så hon vabbar inte, i lagens mening, utan arbetar när barnet sover eller tittar på tv, trots att det kan ha varit en tuff vaknatt.

Hon ”jabbar”, alltså jobbar och vabbar på en gång, för att använda ett nytt begrepp.  
− Den moderna tekniken gör det möjligt att jobba hemifrån, du kan läsa mejlen i mobilen och delta i möten via Skype, därför blir det svårare att stå upp för rätten att vara ”bara” mamma och pappa när barnet behöver det.

Ofta har ingen av föräldrarna ens tänkt på att föra en dialog med sina närmaste chefer, menar Nina Jansdotter.
– Men det kan finnas en större förståelse för småbarnsårens speciella situation än du tror. Mitt bästa råd är att föräldrarna sätter sig ner, går genom respektive jobbkalender för hösten och ”paxar” för de perioder som kan bli intensiva. Då kan ni försöka undvika att boka in konferenser och viktiga möten sam­tidigt.

− Bygg också upp ett backupsystem av släktingar, vänner och grannar som eventuellt kan rycka in när det kör ihop sig. För det gör det. Då har du någon mer än din partner att kontakta när dagis ringer precis när din stora dragning ska börja.

NUVARANDE Så vabbar du smidigt
NÄSTA Biljetter till UnderBARA BARN-mässan