Så tar du tempen

Det mest tillförlitliga sättet är att ta i rumpan, och bvc-sköterskan berättar hur du gör.

Marianne Rydin är bvc-sköterska på bvc Knoppen AB i Stockholm:
    – Mät temperaturen på morgonen eller efter vila, eftersom barn kan få förhöjd kroppstemperatur av att gråta eller leka intensivt. Det är mest tillförlitligt att mäta i ändtarmen, oavsett barnets ålder, men det viktigaste är att man gör på samma sätt varje gång för att kunna jämföra värdena. Man tar lite fet salva på yttersta spetsen av termometern och för in i ändtarmen 1–2 centimeter. Mindre barn kan gärna ligga på rygg på skötbordet. Man håller barnets fötter och böjer upp benen mot magen med ena handen. Med den andra handen förs termometern in.
    Lite större barn kan ligga över knäna på den som mäter eller ligga på sidan i sängen med benen uppdragna mot magen. Som förälder ska du försöka vara lugn och bestämd. Informera barnet om vad som ska hända, att det inte gör ont och att det går snabbt. Lite större barn kan sätta in termometern själva.
     Fundera också på om det är nödvändigt med temperaturmätning över huvud taget. Små barn får lätt hög feber och oftast visar barnets allmäntillstånd tydligast hur sjukt barnet är. Undantaget gäller barn under 3 månader. När så små barn får feber ska man söka vård.   

NUVARANDE Så tar du tempen
NÄSTA Örontermometer är okej från 1 år