Så stark är solens strålar nu

Ny forskning visar att vi i Norden i april kan ha lika stark strålning som en vårdag i norra Grekland.

Bara för att vi bor i Norden är vi inte skyddade mot solens starka strålning. Nu finns en sajt, Eurosun, där du kan se hur mycket strålning solen ger i varje område i Europa och för varje månad. Den avslöjar bland annat att det i april är lika mycket strålning i södra Sverige som i Grekland. I andra länder utanför Europa kan UV-indexet vara dubbelt så högt, till exempel i Thailand i mars och februari.
    En ny undersökning av Strålskyddsmyndigheten visar också att vi svenskar gärna tror att det räcker att skydda sig med solkrämer. Men det finns studier som visar att endast solkrämen inte räcker som skydd. Skugga och kläder är det som gäller.

Så gör du för att skydda ditt barn mot solen –
läs på nästa sida

#br

Barn och sol – så gör du

  • Barn under 1 år ska inte vara i solen överhuvudtaget. För att skydda barnet mot solen kan du som förälder använda parasoll, soltält, solkläder eller vanliga tunna byxor och tröja. Det finns idag även speciella UV-skydd till barnvagnen.
  • Använder du kläder så skyddar torra kläder mer än våta. Tumregeln är att tyget ska vara så tätt att man inte kan se handen igenom det. Från 1 års ålder kan barn använda de nya så kallade kombinationskrämerna.
  • Det är viktigt att smörja rikligt och ta ny solkräm efter bad för att få ett bra skydd mot solens strålar. Det är okej att återanvända förra årets solkräm om hållbarhetsdatumet inte passerat och krämen inte luktar illa. Kolla bara så att krämen inte innehåller zinkoxid.
  • Solkrämen bör hålla faktor 15–30 om ni är i Sverige, högre om ni åker söderut eller ska vistas bland vatten eller snö, som reflekterar solens strålar.
  • Glöm inte att skydda barnens ögon, i synnerhet om ni är vid vattnet. Vanliga, billiga solglasögon från en bensinmack eller klädkedja fungerar alldeles utmärkt. Tänk bara på att glasen inte ska vara blåtonade, då skyddar de inte mot det ”blå ljuset” som kan ge skador på gula fläcken när man är gammal.
  • Solkläder för barn finns att köpa på nätet. De motsvarar solskyddsfaktor 40 och är oftast även bra att bada i och torkar snabbt. I Sverige skyddar vanliga kläder tillräckligt bra.
  • Mitt på dagen är strålarna som starkast, passa på att äta lunch eller leka en stund inomhus.
  • Har ditt barn bränt sig ska det undvika solen. Smörj med kylbalsam för att lindra svedan.


Källor: Strålsäkerhetsmyndigheten, Bonniers barnläkarbok, Naturskyddsföreningen.

NUVARANDE Så stark är solens strålar nu
NÄSTA Presenter du inte tröttnar på