Refluxsjukdom

Reflux innebär att maginnehåll kommer upp i matstrupen, i form av sura uppstötningar eller kräkningar.

– Alla spädbarn kräks och småspottar mer eller mindre. En del barn har lätt att kräkas efter måltid. De kanske äter för snabbt eller för mycket. Det finns kräkbarn som växer jättebra, är glada och har glupsk aptit, säger Robert Saalman.

Men i vissa fall kan refluxen övergå i refluxsjukdom.
– När barnet inte mår bra, inte vill äta, inte går upp i vikt och vaknar på natten och har ont kan det vara alarmsymtom på att kräkningarna inte längre är normala, säger Robert Saalman.

Hos en del barn är refluxsjukdomen lätt att diagnostisera, men hos andra kan det vara mer komplicerat. Luftvägsbesvär och andningsproblem är andra mer svårtolkade symtom på reflux. Symtomen kan uppstå hos en del barn när mat kommer upp i matstrupen och slinker ner i luftstrupen.
– De många kräkningarna kan dessutom ge en brännande smärta innanför bröstbenet som gör att barnet vaknar, framför allt på natten. En del barn visar att de vill äta men börjar gråta och slutar äta för att det gör ont att svälja.

Refluxsjukdom beror ofta på att motoriken inte är tillräckligt utvecklad. I sällsynta fall kan det bero på en alltför öppen magmun. Det kan också bero på allergi mot något livsmedel, vanligtvis komjölksprotein.
– Det kan vara ett detektivarbete att hitta orsaken. Man börjar ofta med att titta på matvanorna. Tätare och mindre måltider kan hjälpa, liksom att låta barnet rapa ordentligt efteråt. Barnet kan också behöva vara stilla, i upprätt ställning, en stund efter måltiden.

Har man ett barn som kräks mycket ska man i första hand rådgöra med bvc.
– Det kan också behövas en allmänmedicinsk utredning. Med stöd av en läkare eller dietist kan man också utvärdera om en månads strikt mjölkfri kost minskar problemen, säger Robert Saalman.

Refluxsjukdom går också att medicinera. Hos de flesta barn har problemen vuxit bort vid 18 månader.

NUVARANDE Refluxsjukdom
NÄSTA Kolik