Öroninflammation är en infektion som orsakas av bakterier. Näst förkylning är det den vanligaste infektionssjukdomen bland barn.

Symtom vid öroninflammation

En öroninflammation hos barn börjar ofta som en vanlig förkylning – i och med förkylningsviruset får slemhinnorna svårare att försvara sig mot bakterier.
Sjukdomen bryter ofta ut på natten. Barnet sover oroligt, vaknar och är ledset, har kanske feber och tar sig mot örat. Men allt som gör ont i örat är inte öroninflammation. Förkylda barn får ofta en retning i trumhinnan som kan göra ont, eller ett undertryck i öronen som kan göra ont när barnet nyser eller sväljer.

Hur smittar öroninflammation?

Öroninflammation smittar via luften. Det är inte öroninflammationen i sig som smittar, men de bakterier eller virus som barnet är infekterat med kan smitta. De som smittas blir ofta förkylda.

Hur kan man hjälpa barnet vid öroninflammation?

Om barnet har öroninflammation – försök att lindra smärtan så gott det går. Att vara i mammas eller pappas famn kanske kan göra det onda uthärdligt. Att sova med högt huvudläge kan också hjälpa. Om inte det räcker kan ett smärtstillande läkemedel med paracetamol fungera.

Ska man söka läkare när ens barn har öroninflammation?

De flesta öroninflammationer läker av sig själva, vet man numera. Värken försvinner oftast inom ett par dygn, oavsett om barnet har fått antibiotika eller ej. Kontakta läkare om …

  •  barnet är under 2 år
  •  örat rinner
  • barnet är så allmänpåverkat att det inte går att få kontakt med det som vanligt.
  • barnet varken orkar sitta, leka, dricka eller äta glass.
  • barnet har haft tre eller fler öroninflammationer på ett halvår.
  • barnet fortfarande har ont i örat efter en dag.

Behöver barn äta antibiotika vid öroninflammation?

Att kontakta läkare behöver dock inte betyda att barnet ska ha antibiotika. Barn över 2 år bör inte få antibiotika på grund av öroninflammation i första taget, anser man numera, utan egentligen bara om inflammationen misstänks ha orsakats av en mer elak bakterie med större risk för komplikationer. Barn som har haft öroninflammation bör gå på efterkontroll tre månader efter insjuknandet.

När kan barnet gå till förskolan/skolan efter öroninflammation?

Om ditt barn har haft öroninflammation ska det vara feberfritt, smärtfritt och piggt nog att orka delta i verksamheten i barngruppen på förskolan.

* Inkubationstid = den tid det tar från det man har blivit smittad tills sjukdomen bryter ut/symtomen kommer.

Artikeln publicerades i Vi Föräldrar 11/2004


Fotnot: Faktauppgifterna är hämtade från Bonniers Barnläkarbok samt från intervjuer med bland andra Kari Johansen och Annika Linde, båda läkare på Smittskyddsinstitutet och Jackie Swartz, läkare på antroposofiska Vidarkliniken i Järna. Texten är faktagranskad av Tor Lindberg, professor emeritus i barnmedicin.
Alla råd gäller i övrigt friska och normalutvecklade barn.

NUVARANDE Öroninflammation hos barn – symtom och vad man kan göra
NÄSTA När på dygnet föds flest barn?