Ont i huvudet när man är liten

Migrän och huvudvärk kan drabba även små.

Migrän är en sjukdom där barnet får attacker med ont i huvudet och eventuellt kräkningar.

– Man kan ha migrän redan vid 1 års ålder. Barn har oftare kortare attacker än vuxna men mår mer illa. Till skillnad mot vuxna har barn ont på båda sidorna huvudet och har även svårare att beskriva smärtan, säger Kerstin Sars Zimmer, neurolog vid Sachsska barnsjukhuset i Stockholm.

Spänningshuvudvärk kan drabba barn i alla åldrar.

– Stress är en viktig faktor som kan leda till spänningshuvudvärk hos barn. Man måste reda ut hur hela livet ser utför barnet som får huvudvärk, säger sjukgymnast Thomas Airio.

I 1–2-årsåldern kan barn få en variant av migrän som kallas bukmigrän. Och ja, det handlar om att barnet får väldigt ont just i magen, oftast kring naveln.

– Barnen kan även vara ljud- och ljuskänsliga och kräkas. Sedan finns det även cykliska kräkningar som är en annan form av migrän, säger Kerstin Sars Zimmer.

Attacker av yrsel där barnet blir blekt och ängsligt kan också vara en form av migrän. Det kan börja så tidigt som i 2-årsåldern.

– Alla de här varianterna växer vanligtvis bort men barnen får ofta vanlig migrän som vuxna. Det är viktigt att säga till barnet att migrän är en ofarlig åkomma eftersom många blir rädda av attackerna, säger Kerstin Sars Zimmer.

Små barn sover ofta bort sina attacker. Eftersom attackerna är korta hinner någon medicin inte verka.

När ska man som förälder söka vård för sitt barn?
– När barnet tycker att det är ett problem eller om frånvaron från dagis eller skola är hög.

Artikeln publicerades i Vi Föräldrar 14/2008
 

NUVARANDE Ont i huvudet när man är liten
NÄSTA Tidig pubertet hos flickor