Pollenallergi hos småbarn? Ja, det finns faktiskt

Snuva, nysningar och klåda är säkra vårtecken för alla pollenallergiker. Länge trodde läkarna att småbarn var förskonade, men nu vet man att pollenallergin går allt längre ner i åldrarna. "Vi möter barn mellan 1 och 2 år med klara symtom", säger allergiläkaren Magnus Wickman.

Av Maria Fröjdh

När träd, buskar och andra växter slår ut sprider de sitt frömjöl. Många av oss reagerar på de stigande pollenhalterna av framför allt lövträd och olika grässorter i luften.

För inte så länge sedan trodde man att pollenallergi bara drabbade barn från skolåldern och uppåt, men idag vet forskarna att även småbarn har blivit en riskgrupp.

– Vi ser det på sjukhusen och i flera nya studier. Även riktigt små barn kan utveckla pollen­allergi, säger Magnus Wickman, professor vid Institutet för miljömedicin vid Karolinska institutet och verksam som allergiläkare vid Sachsska Barnsjukhuset, Södersjukhuset.

Småbarn visade tidigt tecken på pollenallergi

Redan i Bamsestudien, en undersökning om barn och allergi som startade 1994, såg man att några barn i 1–2-årsåldern hade symtom som snuva, nysningar och klåda utan att ha någon infektion. När barnen sedan följdes upp vid 4 och 8 års ålder kunde man via tester konstatera att de hade utvecklat pollenallergi.

– Detta förvånade oss som höll på med studien. Skolmedicinen sa ju att pollenallergi debuterar först i skolåldern. Även andra studier bekräftar att pollenallergi har krupit ner i åldrarna.

Detta märks inte minst på sjukhusen.

– På Sachsska Barnsjukhuset i Stockholm, där jag arbetar, möter vi ibland barn mellan 1 och 2 år med klara symtom på pollenallergi, säger Magnus Wickman.

Trötthet är vanligt

Att allt yngre barn drabbas av pollenallergi kan enligt en del forskare förklaras med den så kallade hygienhypotesen, att vi i västvärlden lever i en alltför hygienisk miljö.

– Detta tros leda till en ökad känslighet, att immunsystemet inte mognar som det gjorde förr, säger Magnus Wickman.

Verkar barnet ha långdragna förkylningar under pollensäsong ska man som förälder börja fundera, tycker han.

– Vanliga symtom på pollenallergi är klar rinnsnuva, nysningar, klåda och röda ögon utan att barnet har någon infektion. Även trötthet är ett vanligt symtom.

Äpple och päron kan ”klia”

Många barn med björkpollenallergi reagerar med klåda i munnen när de äter kärn- och stenfrukter som äpple, päron och körsbär, eller kiwi.

– Detta kan vara en pusselbit när man försöker ta reda på om ens barn är allergiskt eller inte. Att lägga ett ”allergipussel” är inte så lätt, säger Magnus Wickman.

Allergitest kan bekräfta

Misstänker man att barnet har drabbats av pollenallergi kan man vända sig till vårdcentralen eller en barnläkare i öppenvården.

– Där får det ofta genomgå allergitester, det kan vara blodprov eller pricktester när man droppar allergiframkallande ämnen på huden.

Om allergimisstankarna bekräftas skriver läkaren för det mesta ut en medicin med antihistamin. Vid mer uttalade besvär tillkommer ögondroppar och nässprej.

– De moderna allergimedicinerna är effektiva och har inte alls samma biverkningar som de gamla, som ofta gjorde barnet trött, säger ­Magnus Wickman.

Publicerad i Vi Föräldrar nr 7, 2011. Uppdaterad i maj 2016.

" data-post-promotion="false" data-post-campaign_id="" data-post-campaign_name="" data-post-client_id="" data-post-client_name="" data-post-article_id="" data-post-advert_id="" data-post-word_count="538" data-post-img_count="0">
NUVARANDE Pollenallergi hos småbarn? Ja, det finns faktiskt
NÄSTA Vi Föräldrar nr 7, 2011