Nässelutslag – ofta oförklarliga men ofarliga

Nässelutslag, eller nässelfeber som det också kallas, är vanligt och alla kan drabbas, även små barn.

Utslagen kan vara en enstaka reaktion på något man ätit eller gjort, eller vara mer långdragna, så kallade kroniska – det vill säga att de kan komma och gå under många månader. De kan bero på allergi eller överkänslighet, infektion, obalans i immun-försvaret, insektsbett, värme, kyla eller tryck.

De kan klia rejält, men inte alltid, och är för det mesta helt ofarliga och försvinner av sig själv.

Hos barn är födoämnesallergi och infektioner de vanligaste orsakerna till nässelutslag. Barn får också relativt ofta återkommande utslag. Vissa barn har så kallad nässelhy. De är särskilt känsliga och reagerar mycket lätt med kliande rodnader, även vid minsta tryck eller skråma. Denna känslighet brukar växa bort.

Nässelutslag är bleka eller röd-aktiga och lite upphöjda, och påminner just om hudens reaktion när man bränner sig på en nässla. De kan uppträda som enstaka utslag eller större och sammanhängande. Ibland kan de också ge lite feber. Typiskt för nässelutslag är att de ändrar utseende och dyker upp på olika ställen på kroppen.

Kylbalsam eller en sval dusch kan hjälpa mot klådan. Är besvären svåra, kontakta bvc eller vårdcentralen. I vissa fall kan man behandla med allergimedicin. Om utslagen inte försvinner inom en vecka eller om de återkommer bör man också söka vård.
 

NUVARANDE Nässelutslag – ofta oförklarliga men ofarliga
NÄSTA Jag är ju bara här på besök