Lusen – vår kanske vanligaste objudna gäst

Efter förkylning är hårlöss den vanligaste åkomman bland skolbarn.

Man får inte löss för att man tvättar sig dåligt eller har smutsigt hemma. Tvärtom trivs lusen alldeles utmärkt i nytvättat hår. Den trivs över huvud taget bra i våra kalufser. En amerikansk undersökning visar att huvudlöss är den näst vanligaste åkomman bland skolbarn, efter förkylning.

Huvudlöss kan varken hoppa eller flyga utan sprids framför allt genom direktkontakt mellan två huvuden. En lus som lämnar sin varma miljö i hårbotten blir snabbt försvagad och överlever högst ett dygn. Lössen kan spridas genom till exempel hårborstar eller mössor, men däremot är risken liten för spridning via sängkläder, soffkuddar eller leksaker.

En lusepidemi kan ändå vara nästan omöjlig att få bukt med, eftersom det kan vara svårt att upptäcka att man är drabbad. Löss kliar för det mesta, men inte alltid, inte på alla och inte samtidigt. Om någon i familjen fått löss är det därför viktigt att undersöka alla i familjen och den närmaste umgängeskretsen. Kolla även gärna ditt barns hår några extra gånger i början av terminen, så hjälper du till att förhindra att en epidemi tar fart.

Huvudlusen är två till fyra millimeter lång och gråbrun. Den har tre par kloliknande ben som den med god fart klättrar på hårstråna med. Varje hona lägger 200–300 ägg, så kallade gnetter, som kläcks efter en vecka.

Äggen är ofta lättare att se än själva lusen. De är vita och klibbiga och sitter fast på hårstråna cirka en halv centimeter från hårbotten. Ett tips är att kamma håret över ett vitt papper där eventuella löss blir synliga för blotta ögat. Ibland kan man också se lusbajset som små svarta prickar på kragen eller kudden.

På apoteket finns receptfria läkemedel mot huvudlöss. Behandlingen ska kombineras med daglig kamning, med en fintandad luskam, i minst fjorton dagar för att man ska vara säker på att alla löss är borta.

Apoteket säljer också så kallade medicintekniska medel mot löss som inte innehåller kemikalier utan en olja som täpper till lössens andningsvägar. En annan metod är att noggrant våtkamma håret varje dag under minst två veckors tid. Mer om löss och luskamning: sjukvardsradgivningen.se och lakemedelsverket.se

Läs mer

NUVARANDE Lusen – vår kanske vanligaste objudna gäst
NÄSTA Gravid 2 2009