Huvudlöss

Huvudlöss, som är mellan två och tre millimeter långa, trivs i den varma hårbottnen hos människor.

Symtom
Ofta kliar det i barnets hårbotten och/eller nacke, ibland så mycket att det bildas små sår. Ibland kan man också se små svarta prickar eller ett svart pulver (lössens avföring) på barnets huvudkudde. Men ibland märks det inte alls.

Hur smittar det?
Via kontakt. Löss kan varken flyga eller hoppa, utan smittar enbart genom närkontakt huvud mot huvud under minst en minut. Att smittan ska föras vidare via kammar, borstar och mössor anses knappast troligt, eftersom lössen är beroende av värmen och blodet i hårbotten. Den vuxna honan, som lever i två veckor, kan lägga mellan sju och tio ägg som fastnar vid basen av hårstråna.
Äggen, eller gnetterna, är hudfärgade och kan vara svåra att upptäcka. De kläcks efter två veckor, och efter ytterligare tio dagar har larverna blivit vuxna.

Hur kan man hjälpa barnet?
Om någon i familjen, på förskolan eller i barnets närhet har huvudlöss bör alla i familjen eller barngruppen undersökas noga under de närmaste 14 dagarna. Det viktigaste i en sådan undersökning är luskamningen (luskammar finns på apotek). Man kammar enligt anvisningarna, både för att upptäcka eventuella löss och ägg och för att få bort dem.
Om barnet har löss använder man något av de receptfria läkemedel som finns på apoteket. Fråga där och följ anvisningarna noga.
Både en och två veckor efter behandlingen kontrollerar man att alla löss verkligen är borta genom att luskamma igen.

Ska man söka läkare?
Kontakta bvc om barn under 2 år får löss, eftersom så små barn kan vara känsliga mot de läkemedel som rekommenderas.

När kan barnet gå till förskolan/skolan?
En dag efter behandling.

Artikeln publicerades i Vi Föräldrar 11/2004

Läs mer: Guide när barnet är sjukt


Fotnot: Faktauppgifterna är hämtade från Bonniers Barnläkarbok samt från intervjuer med bland andra Kari Johansen och Annika Linde,
båda läkare på Smittskyddsinstitutet och Jackie Swartz, läkare på antroposofiska Vidarkliniken i Järna.
Texten är faktagranskad av Tor Lindberg, professor emeritus i barnmedicin.
Alla råd gäller i övrigt friska och normalutvecklade barn.

NUVARANDE Huvudlöss
NÄSTA Hand-fot-munsjukdom