Fästing – så tar du bort den

Barn under 3 år smittas sällan av TBE och barn under 7 år drabbas ofta lindrigare av sjukdomen än vuxna, men är du orolig så är TBE-vaccin godkänt från 1 år.

Fästingen är nog den svenska sommarens mest oälskade djur.
Fästingarna hakar sig fast vid passerande varmblodiga djur, sticker in sin hakförsedda snabel på ett skyddat och tunnhudat ställe och suger blod tills de sväller till många gånger sin ursprungliga storlek.
Men det värsta med fästingar är att de kan överföra sjukdomar till människor, främst TBE och borrelia. Mot TBE finns vaccin och borrelia behandlas med antibiotika.
Eftersom det ofta tar ett tag innan de hinner bita sig fast, och upp till ett dygn innan borrelia smittar, är det bra att få bort ovälkomna gäster så fort som möjligt.

Kolla efter fästingar

  • Fästingar trivs allra bäst i högt gräs och i skuggiga, fuktiga miljöer.
  • Kombinera till exempel tandborstningsrutinerna med obligatorisk fästingkontroll. Barn får ofta fästingar på överkroppen, i hårbotten och bakom öronen.
  • Duscha gärna och borsta igenom håret när ni kommer in.
  • Stövlar, långbyxor och långärmat är ett bra skydd mot fästingattacker. Myggmedel skyddar begränsat och kortvarigt.

Så tar du bort fästingen – läs på nästa sida

#br

Så tar du bort fästingen:

”Ta tag om fästingens mundelar, inte bakkropp, så nära din hud som möjligt. Använder du naglarna eller en pincett drar du rakt ut utan att vrida. Använder du en fästingplockare följer du instruktionerna för den. Kläm inte på djurets kropp, då kan du föra över borreliabakterien. Tvätta rent efteråt.”

Källa: Vårdguiden

TBE-vaccin godkänt från 1 år

TBE orsakas av ett virus som kan ge en svår infektion i hjärnan och nervsystemet och ibland bestående skador. Förekomsten av TBE varierar över landet – kontrollera med bvc eller vårdcentralen vad som gäller i ditt område.

I dag är vaccinet godkänt för barn från 1 år, men det finns inga exakta riktlinjer för när man ska börja vaccinera.

Barn under 3 år smittas sällan av TBE och barn under 7 år drabbas ofta lindrigare av sjukdomen än vuxna. Men Smittskyddsinstitutet avråder inte från att vaccinera förskolebarn som vistas mycket i riskområden. Vaccinationen får man bekosta själv.

En tredjedel bär på borrelia

Ungefär en tredjedel av alla fästingar i Sverige är bärare av borreliabakterier, men risken att insjukna av ett enstaka fästingbett är liten.

En röd och växande ring på huden en till fyra veckor efter ett fästingbett kan vara ett tecken på borrelia. Infektionen kan också ge trötthet, huvudvärk och värk i leder, nacke, armar och ben och även tillfällig ansiktsförlamning.

Borrelia behandlas med antibiotika och de flesta som behandlas märker inte av några större besvär.

Källor: Vårdguiden och Smittskyddsenheten vid Stockholms läns landsting.

NUVARANDE Fästing – så tar du bort den
NÄSTA Jana Söderberg bloggar på Vi Föräldrar!