Att fånga tandtroll…

Hur gör man tandborstningen roligare? frågade vi för en tid sedan. Här är ett axplock av alla era fiffiga ideer.

Text: Anna Gardberg

”Vänj barnet vid tandborste tidigt. Min dotter, fyra och en halv månad, ligger på skötbordet med sin tandborste i handen och jag står framför henne och borstar mina. Hon ser och härmar.”
Lena Karlsson, Oskarshamn

”Min son på två år tycker inte om att borsta tänderna. Vi har kommit på att om vi ropar in hunden på toaletten så att hon tittar på när han borstar, så går det jättebra. Han vill visa henne hur duktig han är.”
Erika Bengtsson, Grimslöv

”Vi har gjort ett litet hål i vår tjejs ena favoritnalles tass som vi trär tandborsten igenom. Kvällens/morgonens händelser bestäms av vår dotters humör och leklust. Är hon ledsen, är nallen ledsen och är hon glad är han glad et cetera.”
Maja Nylén, Åmål

”Ett litet knep är att använda en liten ficklampa att lysa på tänderna med samtidigt som man borstar. Det ser roligt ut i spegeln och barnet blir delaktigt i att jaga bort tandtrollen.”
Cecilia Holmqvist, Norrköping

”Vi har satt upp speglar i vår ett och ett halvt-årings höjd. Då kan hon stå och gapa och se sig själv. Hon håller i en egen liten tandborste samtidigt som vi använder en.”
Paulina Rosén Mårtensson

”Om ditt barn har en älsklingslåt, kan man sätta på den och låta barnet borsta tänderna lika länge som låten pågår. Det ger barnet förståelse för hur länge det är bra att borsta tänderna. När barnet tröttnat på en låt, kan man välja en ny.”
Anette Cederholm, Landvetter

”Sjung en sång. Till exempel den här, med melodi ’Var är tummen?’:Var är tandtrollet? Var är tandtrollet? Där är du, Där är du, Nu så kommer tandborsten, Nu så kommer tandborsten, Och tar dig, Och tar dig.”
Jannica Frid, Tyresö

”Vår son gillar inte att borsta tänderna, men sedan vi köpte vi en liten pall som han kan stå på vid tvättstället går det bättre.”
Björn Olovsson, Väckelsång

”En eltandborste för barn slår allt. Lek att tandborsten är en superhjälte som ska in och rädda munnen från alla hemska tandtroll.”
Christian Gryth

”Med hjälp av en tandborste med motiv på, spelar vi en kort teater. Det fångar barnets uppmärksamhet. Vi använder ibland två tandborstar som ’pratar’ med varandra.”
Ida Olsson, Fjälkinge

”När det ska gapas stort ber vi om en ’flodhäst’. När vi vill att barnet ska bita ihop så ber vi om en ’tiger’. ’Morra som en tiger’ och ’gapa som en flodhäst’.”
Rainer Paakkinnen, Fårbo

”Använd tandborstar som blinkar och släck ner i badrummet före tandborstningen. Det blir en mer spännande början!”
Anne Fahlborg, Falkenberg

”Lägg små saker, som klistermärken, magneter och liknande, i en ask. När barnet borstat tänderna ’belönas’ det med en sak ur asken.”
Joakim Hvit, Bollebygd

”Uppmana barnet att visa hur man ’gapar som ett lejon’, ’visar tänderna som en haj’. Och så vidare.”
AnnaMaria Olsson, Uppsala

”Man kan leka ’gissa tandkrämen’ där man, utan att barnet ser, väljer en av tandkrämssorterna. Man kan också tävla om vem som får mest lödder i sin mun.”
Fanny Bäck, Karleby, Finland

”När min systerson var liten bad jag honom att titta noga på ’skummet’ som han spottade ut. När bubblorna rörde sig sa jag att det var tandtrollen som han hade borstat bort och spottat ut.”
Sanna Grip, Halmstad

”För att få tänderna borstade på vår treåriga lilla prinsessa brukar vi sjunga Bä, bä vita lamm. Lika länge som sången varar, varar tandborstningen.”
Josefin Fållsten, Örebro

”Om barnet vägrar kan man vara lite listig och erbjuda barnet att få påverka situationen själv lite grann: jag säger lugnt med ett leende: ska vi börja borsta där uppe eller där nere?”
Boa Kahrle, Linköping

”Döp de olika partierna av barnets tänder, till exempel kan tuggtänderna få heta ’tjockiständer’.”
Amanda Iljazovic

”Ge barnet ett timglas så ser han/hon när tandborstningen är klar.”
Linnéa Almlöf, Kista


NUVARANDE Att fånga tandtroll…
NÄSTA Fler tandborsttips!