Så åker din bebis säkert i bilen

Ett bakåtvänt babyskydd är det bästa.

Vilket babyskydd ska man välja? Vi har gått igenom sju av de babyskydd som finns på marknaden.

Bläddra dig fram i bildspelet nedan. Fakta om varje babyskydd hittar du i texten under bildspelet.

Förkortningar

(F)=fästplatta som går att montera med eller utan isofixfästen
(BV)=går att montera på vissa barnvagnsunderreden

1. Akta Graco Logico S

Praktiskt men högt (F)
Ett funktionellt babyskydd med klädsel som är lätt att torka av. Bärhandtaget som är klätt i gummi går att ställa i tre lägen, varav ett ger stöd när stolen placeras på marken.
Skyddet är ganska tungt och stort men har en mjuk babyinsats.
Fästplattan, som monteras med bilbältet, gör att skyddet hamnar högt i bilen. Den här basen är till för att minska risken för  felmontering och för att det ska går fortare att montera babyskyddet.
Cirkapris: 1695 kr, inklusive bas.

2. Besafe Izisleep

Snygg design med finesser (BV)
Förutom att Besafes babyskydd är ovanligt snyggt har det två extra smarta funktioner.
Den ena är att ryggstödet kan fällas ner utanför bilen så att bebisen kan ligga ner, vilket är en fördel när barnet har somnat.
Den andra är att underredet kan monteras på barnvagnar från Quinny och Bugaboo, vilket är praktiskt om du vill få med dig bebisen ur bilen utan att kånka omkring på det tunga skyddet. Skyddet monteras med hjälp av bilbältet.
Cirkapris: 1795 kronor.

3. Brio Primo med Primo Base

Prisvärt och lätt att montera (F)
Brio har tagit fram ett babyskydd med monterbar bas för isofixfästen till ett mycket bra pris. Själva skyddet är enkelt men känns ändå ombonat med det extra kuddstödet för det lilla barnet, mjuk stoppning och ett integrerat solskydd.
Skyddet är lätt och sätts enkelt fast i bilen med hjälp av basen som monteras i bilens isofix-fästen eller med bilens två- eller trepunktsbälte. Den är utrustad med en stödbåge som sätts mot bilsätets rygg och ett justerbart stödben undertill.
Cirkapris: Brio Primo 995 kr, exklusive basen, Brio Primo Base, som kostar 495 kr.

4. Britax Baby Safe plus Isofix

Lyxigt och smart (F)
Britax babyskydd Baby Safe plus Isofix är ett ombonat babyskydd med höga sidor, inbyggt huvudstöd och ett dynamiskt handtag som gör det lätt att ta ur och stoppa i barnet i skyddet.
Skyddet monteras utan bilbälten i bilens isofix-fästen vilket gör den dagliga isättningen av skyddet enkel. Skyddet kan också monteras endast med bilens bälte. Babyskyddet kan monteras på underredet till Britax barnvagnar.
Cirkapris: 1795 kr exklusive basen som kostar 1595 kr och som går att använda till nästa stol i storleksordningen.

5. Britax Rock a tot

En enkel klassiker
Klassikern Rock a tot från Britax har hängt med i många år och har sin styrka i sin enkelhet.
Det här är ett lätt och smidigt skydd som dock inte känns särskilt ombonat. Bärhandtaget av plast fixeras enkelt i två lägen med ena handen.
Axelremmarna har flyttbar vaddering och har en längd som enkelt justeras.
Cirkapris: 995 kr.

6. Maxi Cosi Cabrio Fix

Funktionellt men dyrt (F) (BV)
Cabriofix är ett enkelt babyskydd som går att använda tillsammans med en separat fästplatta med isofix-fäste men det går också att använda med vanlig bilbältesmontering. Insatsen är mjuk och anatomiskt utformad. Stolen går att använda ihop med barnvagnar från Maxi Cosi och Quinny, men är liten och smidig att bära med sig även utan barnvagnsunderrede. Hand­taget går att ställa i ett läge som ger stöd åt stolen men underredet går också att vagga bebisen med.
Cirkapris: 1695 kr.
Fästplatta: 1595 kr.

7. Akta Graco Duo Logic

Används i flera år (F)
Aktas relativt nya stol Duo Logic är både ett babyskydd och en bilbarnstol och går att använda från det att barnet är nyfött till det att han eller hon fyller 4 år.
DuoLogic består av en bas som fästs i bilens Isofix-fästen och en insats som lätt klickas i och ur, kan även monteras med bilens bälte. Som bebis vilar barnet på iläggsdynor som är justerbara. När skyddet står på marken finns en spärr som gör att skyddet står stadigt.
Används från nyfödd upp till 18 kg.
Cirkapris: 1695 kr.


Enklare och säkrare med Isofix

Isofix är en ny metod att installera barnstolar i bilar.
Isofix står för International Standard Organisation (FIX) och är ett internationellt standardsystem för montering av barnstolar i bilar.
Den stora fördelen med Isofix är att den fixerar barnstolen mot sätet, vilket gör stolen eller babyskyddet stabilare än den traditionella fastsättningen med ett vanligt bilbälte. Med Isofix installerat är det också mycket lättare att ta barnstolen i och ur bilen. Men den viktigaste fördelen är att man minimerar risken för att installera barnstolen fel.

Köpställen

Artikeln publicerades i Vi Föräldrar Gravid 3/2008

NUVARANDE Så åker din bebis säkert i bilen
NÄSTA Upphängningsanordningen kan brista