Hitta rätt i amningsbehå-djungeln

Barnmorskan berättar om svullna bröst och amningsbehåar.

Efter förlossningen är det som om kroppstyngden flyttar uppåt: från magen till brösten. För plötsligt växer brösten och känns ordentligt stora och tunga.

För en del är det först efter förlossningen, när brösten blir fulla med mjölk, som de förstår hur viktigt det är med en bra amningsbehå. Mia Westlund, barnmorska på Östra Sjukhuset i Göteborg och hjälpmamma i Amningshjälpen, betonar betydelsen av att amningsbehån sitter rätt och är funktionell:

– En bra behå ska vara mjuk men även ge ett bra stöd för bysten. Det är också viktigt att man på ett enkelt sätt kan öppna kupan med bara en hand, den andra handen håller du ju barnet med.

Inga hårda kanter
För att behån ska vara bekväm får det inte finnas några hårda kanter eller något annat som skär in någonstans. Exempelvis ska innertyget i behån inte klämma åt någonstans på bröstet, när kupan är öppen och man ammar. Eftersom många ligger och ammar, ska behån vara bekväm även i det läget och det andra bröstet ska inte ramla ur sin kupa.

Mia Westlund har hjälpt många kvinnor med amningen och berättar att de flesta blir förvånade över hur stora brösten blir efteråt. De som hade små bröst innan verkar uppleva storleksskillnaden mer.

Brösten växer redan under graviditeten och det bildas lite råmjölk i dem. En del kan behöva köpa en större behå redan då. Men det är först tre–fyra dagar efter förlossningen som mjölken rinner till.

– Då blir brösten ofta väldigt mycket större – och svullna och hårda. Vi kallar det skämtsamt ”betongbröst”, för det är nog så det känns för många. De är helt utspända av mjölk och mjölkkörtlarna är svullna.

I samband med att mjölken rinner till blir brösten väldigt ömma, och många känner att de vill ha extra stöd. En extra stretchig nattbehå kan vara skön att ha på sig tiden efter förlossningen. En sådan kan man köpa i förväg till exempel på apoteket.

Storleken varierar
Det tar sju till tio dagar för den värsta svullnaden att lägga sig, men det tar nästan två månader innan brösten har stabiliserat sig och blivit mjukare. Innan dess kan bröststorleken variera en del beroende på om man nyss ammat eller inte.

Ungefär tre veckor efter förlossningen brukar man veta vilken behåstorlek man har landat på. Då är det bra att gå till en specialiserad behåbutik och få hjälp med att pröva ut rätt storlek.

Passa gärna på att köpa ett par, tre behåar när du ändå är igång. Eftersom det rinner mjölk behöver man tvätta behån ofta. Man kanske bara har två stycken och då ska de gå att tvätta i maskin, helst 60 grader, och torka snabbt.

– Vissa väljer att köpa en behå under sista månaden i graviditeten, men då kan man chansa och verkligen ta till i storlek. Utöver det ska det finnas lite extra utrymme för inlägg, bröstvärmare eller bröstvårtsskydd, som man kan komma att behöva, säger Mia Westlund.

Läcker mjölk
Det är vanligt att man läcker mjölk från brösten, speciellt i början, men även senare, då utdrivningsreflexen gör att det rinner från andra bröstet också när man ammar.

Har man väldigt små bröst kan man alltså ändå behöva någon form av behå för att hålla läckageskydden på plats. Huruvida byglar är okej att använda eller ej råder det olika meningar om. Sitter de rätt ska det inte innebära några problem.

– Byglar som sitter fel kan ge upphov till mjölkstockning. Jag rekommenderar därför inte byglar i en amningsbehå om man inte måste ha det. Det är inte heller skönt när man ligger. Men för dem som har mycket stor byst kan bygelbehå vara det enda som ger tillräckligt stöd och hjälp att hålla upp de tunga brösten. I så fall är det viktigt att man får hjälp att prova ut rätt storlek och att man får veta hur byglarna ska sitta under brösten så att de inte stoppar mjölktillförseln.

Artikeln publicerades i Vi Föräldrar Gravid 3/2008

NUVARANDE Hitta rätt i amningsbehå-djungeln
NÄSTA Sköna strandprylar för de minsta