9 bra amningsbehåar

En bra amningsbehå underlättar livet för en ammande mamma. Men vad ska man tänka på när man ger sig ut på behåjakt? Vi har tittat närmare på nio modeller.

Få plagg används så intensivt under en begränsad period i livet som en amningsbehå. Och då är det inte heller konstigt att man ställer höga krav. Den ska stötta bysten, vara lätt att öppna och stänga, sitta bra och hålla för många tvättar. Och vara fin, förstås.

Först ett par veckor efter det att bebisen är född har brösten nått den storlek som de kommer att ha under resten av amningsperioden. Då är alltså den bästa tidpunkten att köpa sin behå.

Men många kvinnor vill ha en amningsbehå redan på BB och köper därför sin första behå redan innan bebisen föds. Väljer man att göra det är det en bra idé att köpa en billig behå i en storlek större än man har i vanliga fall, eftersom man inte på förväg kan säga hur mycket större brösten blir under amningen. Då har man råd att köpa nya behåar när brösten nått sin ”amningsstorlek”.
– Det är viktigt att behån sitter riktigt bra, annars riskerar den att skära in och kan till och med orsaka mjölkstockning, säger Kerstin Lindahl, barnmorska och certifierad amningsrådgivare på Danderyds amningsmottagning.

Amningsmottagningen rekommenderar bygellösa behåar, eftersom bygeln kan trycka på mjölkkörtlarna och orsaka mjölkstockning eller stänga av mjölkflödet.
– Många amningsbehåar har innerkupor, och när man provar ut sin amningsbehå är det bra att tänka på att inte heller inner­kupan skär in någonstans i bysten, också när ytterkupan är öppen och man sitter och ammar. Vi brukar säga att mjölken ska kunna flöda fritt när man ammar, förklarar Kerstin Lindahl.

Vadderade behåar kan bli onödigt varma och fuktiga, och i sin tur orsaka att svamp och bakterier frodas.
– Därför bör man, om man vet med sig att man lätt får svamp, undvika behåar med vaddering, menar Kerstin Lindahl.

På amningsmottagningen rekommenderar man att man ska tvätta sin amningsbehå ofta och i minst 60 grader.
– Minst ett par behåar brukar vi säga behövs, eftersom den ska tvättas och bytas ofta, säger Kerstin Lindahl.

På natten kan det vara bra att låta bli att använda amningsbehå, då kan man i stället låta brösten ”lufta sig”. Vet man med sig att man läcker mycket mjölk är det bättre att bädda med en mjuk frottéhandduk som kan slängas i tvätten när den har blivit blöt.

Artikeln är publicerad i Vi Föräldrar Gravid nr 1, 2011.

NUVARANDE 9 bra amningsbehåar
NÄSTA 35 tips som underlättar bilresan