RS-virus – så minskar du risken

Tänk dig för innan du tar med dig bebisen ut i julhandeln – det är ett bra sätt att minska risken för RS-virus, enligt Mia Brytting, chefsmikrobiolog på Smittskyddsinstitutet, som svarar på våra frågor om RS-virus.

 

Vad är RS-virus?

RS-virus (som också kallas RSV) står för Respiratory Syncytial Virus. Viruset är den vanligaste orsaken till infektion i de nedre luftvägarna hos barn yngre än ett år. Varje vinterhalvår uppstår mer eller mindre omfattande epidemier av RS-virus. Ibland börjar de tidigt, kanske redan i oktober eller november, andra år börjar de inte förrän i januari.

Hur vanligt är det att barn smittas?

70 procent av alla barn får en RS-virusinfektion under sitt första levnadsår. Vid fyra års ålder har alla haft det.

Är det allvarligt?

För de allra flesta blir det en harmlös infektion med feber, snuva, hosta och kanske pipande andningsljud, men för barn under ett år kan smittan ibland orsaka mer allvarlig sjukdom.
Man kan smittas av RS-virus många gånger, men i regel riskerar det bara att bli allvarligt första gången. Drygt en fjärdedel av de barn som får infektionen första gången får tecken på lunginflammation eller astmaliknande besvär.
Mellan en och två procent av de drabbade spädbarnen får så svåra symtom, framför allt andningssvårigheter, att det krävs sjukhusvård.

Hur behandlas RS-virus?

Om barnet inte är svårt sjukt krävs ingen särskild behandling. Barn som har svåra luftvägssymtom kan ibland behöva läkemedel som är luftrörsvidgande och som minskar slembildning.

När ska man söka läkare?

Man behöver inte bli orolig så fort barnet blir förkylt, under de första åren ska ju barn gå igenom många olika infektioner. Men om barnet är väldigt slött och inte vill äta, eller om allmäntillståndet är så påverkat att barnet inte riktigt är sig likt – då ska man söka vård. Man ska också söka vård om barnet har haft feber flera dagar i sträck.

Riskerar barn som får svår RS-virusinfektion några men?

En del barn kan få astmaliknande symtom vid förkylningar, framför allt under de två, tre närmaste åren efter en svår RS-virusinfektion.

Kan man minska risken för att barnet ska smitta av RS-virus?

Ja, man kan undvika att ta med bebisar till Luciafirande på förskolan om det är mitt i en epidemi – på förskolan finns det ju många pussglada kompisar som kan ha en RS-virusinfektion. Och man kan försöka undvika att ta med bebisen ut i julhandeln.
Om det är säsong för RS-virus är det bra att överhuvudtaget låta bli att ta med bebisen in på förskolan när storasyskon ska lämnas eller hämtas – fast det i praktiken inte alltid är så lätt. Och glöm inte att tvätta händerna. Det är a och o för att minska spridningen av många olika infektioner.

Artikeln publicerades i Vi Föräldrar 13/2006

Se även

Kommentera

Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Läs mer om våra regler