Vilka mediciner vågar jag ta?

Vilka mediciner vågar jag ta?

Vilka mediciner vågar jag ta?

Det kan kännas svårt att veta vilka läkemedel som är okej, men du behöver sällan oroa dig om du råkat ta något innan du visste om att du var gravid. Här är några saker som kan vara bra att tänka på.

Naturläkemedel

Var försiktig med hälsokostprodukter när du är gravid och ammar. Sällan vet man helt säkert om eller hur de påverkar bebisen, så fråga alltid din barnmorska innan du använder något naturläkemedel.
Undvik ginseng-och algprodukter med högt jodinnehåll.
Kalebasskrita, eller Calabash chalk, används mot illamående av gravida kvinnor från Västafrika. Den kan innehålla höga halter av bly och ska därför inte användas av någon som väntar barn. Andra namn på produkten kan vara La Craie, Argile Nzu, Mabele eller Calabar stone.

Om du använder läkemedel ska du alltid tala om det för din barnmorska så fort du vet att du är gravid.

Vissa läkemedel kan gå över till fostret via moderkakan och bröstmjölken. Det bästa är att undvika medicin så långt det går, framför allt under de tre första månaderna, då fostret är mest känsligt.

Om du måste äta medicin ska du alltid rådgöra med din läkare, helst innan du blir gravid. Ofta kan man gå över till ett annat läkemedel eller sänka dosen under graviditeten.

Berätta även för tandläkaren att du väntar barn. Tandläkarröntgen har väldigt små stråldoser, men man brukar ändå undvika att röntga under de tre första månaderna.


Ta hjälp av Fass
Gå in på fass.se eller köp katalogen Patient-Fass på apoteket om du känner dig osäker. Där kan du söka efter läkemedelsbeskrivningar för alla sorters mediciner.

Tänk på att även en del receptfria läke­medel kan innebära en risk. Samtidigt ska du inte vara överdrivet orolig om du har ätit något läkemedel innan du visste att du var gravid. Det är nämligen stor skillnad på hur mycket ditt foster påverkas av olika mediciner.

Det är till exempel ingen fara om du har ätit p-piller i början av graviditeten, innan du visste om att du var gravid.

– Bipacksedeln för läkemedel har alltid en underrubrik för gravida. Om det står ”Inga kända risker vid användning under graviditet” kan du ta medicinen. Om det står att ”erfarenheten av användning under graviditet är begränsad”, rekommenderar vi på apoteket aldrig det läkemedlet. Då ska man alltid prata med sin läkare först, säger Karin Andersson, farmaceut på apoteket.

De läkemedel som vi tar upp på listan här bredvid är bara exempel på några av de vanligaste. På apoteket finns många olika mediciner som innehåller samma verksamma ämne, tillverkade av olika företag.

Fråga apotekspersonalen, din läkare eller barnmorska om du känner dig osäker.


Bra att veta om olika besvär

Acne
Använd helst ingenting. Om du har extrem acne kan du gå till en hudläkare och få en receptbelagd kortisonkräm. Använd utvärtes medicin i stället för tabletter.
Använd inte: Oxytetral eller Brevoxyl.

Diarré
Eftersom diarré sällan skadar varken dig eller ditt foster ska du försöka att undvika medicinering så långt det går. Kontakta din läkare om diarrén håller i sig länge. Diarré kan även vara ett tecken på att förlossningen håller på att sätta igång.
Använd inte: mediciner som innehåller loperamid, till exempel Imodium.

Förstoppning
Du kan testa produkter som ökar avföringens volym, som till exempel Vi-Sirin, eller produkter som ökar vatteninnehållet i av­föringen, till exempel Laktulos.
Undvik produkter som ökar tarmens rörelser så långt det går. Rådfråga alltid en läkare innan du använder till exempel Laxoberal och Cilaxoral.

Munsår
Fråga alltid din läkare innan du behandlar munsår och munherpes.
Använd inte: Anti eller Vectavir utan att prata med läkare först.

Huvudvärk, ryggsmärtor eller annan värk
Värktabletter med paracetamol går bra. Men inte med acetylsalicylsyra eller ibuprofen.
Du kan äta: Alvedon, Curadon, Panodil och Reliv.
Ät inte: Albyl, Aspirin, Bamyl, Magnecyl, Treo eller Kodein. Ät heller inte ibuprofen, som finns i Ipren, Ibumetin och Alindrin.

Sura uppstötningar eller halsbränna
Du kan äta: kalciumbaserade läkemedel som Rennie, Novalucol eller Gaviscon.
Ät inte: Pantoloc, Pepcid Duo, Ranitidin eller Zantac.

Täppt i näsan eller allergiska besvär i näsa och ögon
Rådfråga din läkare om du har svårt att andas. Det är viktigare att du får bra syresättning än att du undviker medicin. Nässprejer som Nezeril är okej, men bara under en begränsad period. Testa i stället till exempel Renässans nässpray.
Använd inte: läkemedel med loratadin, till exempel Clarityn och Versal. Inte heller läkemedel med cetirizin, som Acura, Cetizirin, och Zyrlex. Undvik även Kestine, Livostin, Azelvin, och Zadetin ögondroppar.

Källor: fass.se och netdoktor.se


Fotnot: I papperstidningen fanns Stioxyl angivet som ett av de acnemedel man bör undvika när man är  gravid. Det gäller inte och är därför struket i denna version av artikeln.


Kan jag fortsätta med min antidepressiva medicin?

De så kallade SSRI-preparaten är mindre farliga för fostret än andra antidepressiva läkemedel. Men man ska ändå alltid rådgöra med sin läkare om medicineringen, råder gynekolog Maria Sennström.

SSRI-preparat är läkemedel som används mot depression och nedstämdhet. De tillhör en grupp som kallas antidepressiva läkemedel. Om man tar ett läkemedel mot nedstämdhet och oro, men inte haft några svårare besvär kan man överväga att sluta när man blir gravid.

Om man däremot har en depression är det inte ofarligt att sluta med en medicin man tidigare behövt för att fungera och må bra. Upp till tre fjärdedelar av alla kvinnor med depression som slutar ta medicin för att de blir gravida får tillbaka depressionen.

Kvinnor som tar depressionsmediciner ska i samråd med sin psykiater/husläkare och gynekolog/mödravårdsläkare planera för medicineringen under graviditet och amning.

Möjligen kan medicinen minska något och man kan eventuellt justera doseringen. Ibland kan det bli aktuellt att byta medicin. Det är dock viktigt att man, när man är gravid, inte bara slutar ta en medicin man tidigare har behövt.

SSRI-preparat (serotoninupptagshämmande mediciner) är en grupp modernare mediciner för behandling av depression. Det har visat sig att medicineringen med dessa preparat inte ökar risken för allvarliga missbildningar.

Behandling under slutet av graviditeten och under amningsperioden påverkar barnet något, eftersom en del av läkemedlet förs över till barnet via moderkakan eller bröstmjölken. Självklart är det då av betydelse hur mycket medicin man tar.

En låg dosering behöver inte innebära några komplikationer för barnet, men självklart är det viktigt att barnläkaren som undersöker det nyfödda barnet vet vilken medicin modern tar för att undersöka barnet på rätt sätt.

Maria Sennström, gynekolog

Artikeln publicerades i Vi Föräldrar Gravid 4/2007

Kommentera

Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Läs mer om våra regler