Vi kan göra livet bättre för många barn

En del resor kryper verkligen under huden på en. Nyligen besökte jag och två kolleger barnhemmet Lopselis i Litauen. Där träffade vi personalen och fick höra om deras kamp mot myndigheterna, som i finanskrisens spår har minskat barnhemmets budget kraftigt. Vi fick se spädbarnsavdelningen där bara 4 veckor gamla barn låg, lindade, tillsammans med de något äldre som hade lärt sig ställa sig upp i spjälsängen och sökte aktiv kontakt med oss.

En liten bebis var född den 23 februari i år, och har samma födelsedag som min yngsta dotter. Två barn med helt olika förutsättningar i livet. Den lilla flickan lämnades på BB av sina föräldrar. Barnhemspersonalen vet inte så mycket om hennes bakgrund, mer än att föräldrarna möjligen låg i skilsmässa, och kanske var oroliga att flickan inte var helt frisk, eftersom hon var lite för tidigt född.

Andra barn har alkoholrelaterade skador, är cp-skadade eller på andra sätt funktionshindrade. Vården av barn med funktionshinder är inte speciellt utbyggd i Litauen. Men det finns eldsjälar, två av dem är Audrone och Daiva, som driver barnhemmet.

På barnhemmet Vaggan (Lopselis betyder Vaggan på svenska) byggs nu landets första rehabiliteringscenter för barn med funktionshinder. Där ska föräldrar utbildas för att kunna ta hand om sina barn, och ha dem boende hos sig hemma. Och personal ska utbildas för att barnen och familjerna ska få så bra stöd, utveckling och stimulans som möjligt.

I Sverige finns sedan några år tillbaka stiftelsen Vaggan, som stöttar det här projektet med att bygga Litauens första kompletta barnhabiliteringscenter. Stiftelsen Vaggan startades av tidningen Dagens Medicin, och jag kan stolt berätta att Vi Föräldrar numera också är en del av projektet.

Du som läsare kommer att kunna följa livet och arbetet på barnhemmet genom artiklar och rapporter under året. I Vi Föräldrar kan du läsa om 7-åriga Viktoria från barnhemmet Vaggan, som fått en svensk familj. Genom att vi även bidrar med sponsorpengar hoppas jag att du som läsare känner att vi tillsammans gör något positivt, som verkligen förbättrar livet för många barn och deras föräldrar.

Här kan du läsa mer om Vaggan.

//Helena Rönnberg

NUVARANDE Vi kan göra livet bättre för många barn
NÄSTA Vi Föräldrar stödjer Vaggan