Vart tar den sparade tiden vägen egentligen?

Jana Söderberg går från blogg till att skriva krönikor. En gång i veckan kommer du kunna läsa Janas krönikor. Här kommer den första, den handlar om tid.

”Mamma, ska vi ta den snabba kön?” frågade min dotter mig häromdagen på Hemköp. Om du bara har några få varor får du använda snabbkassan. Vilken smart idé! Allt för att spara vår dyrbara tid… tid för att komma hem snabbare, för att laga snabbris, prova något annat snabbrecept, eller helt enkelt värma upp maten i den ultrasnabba mikrovågsugnen som trollar fram middagen inom 3 minuter… för att sedan diska i den moderna diskmaskinens turboprogram.

Och visst finns en lockelse efter den snabbaste metoden till platt mage eller Beach 2010. Vem skulle köpa en damtidning med ett träningsprogram som lovar en framgångsrik viktminskning på 12 månader? Nej, nej, det har vi inte tid med. Fyra veckor diet max., så ska viktminskningsprojektet vara avklarat. Snabbhet och tidsbesparing måste vara dagens viktigaste säljargument för tusentals produkter. Vem skulle vara intresserad av en kokbok med recept som tar minst 2 timmar? Hur skulle vi hinna med det?

Men vart tar all denna besparade tid vägen? Hur använder vi minuterna som är över varje dag? När jag var liten fanns ingen diskmaskin hemma. Men när mamma diskade och jag torkade visste jag att hon var min och jag hade hennes totala uppmärksamhet när vi pratade. Hon var inte på väg någonstans utan diskade. Och det tog en stund efter varje måltid i ett hushåll på fem personer.

Även om jag idag verkligen uppskattar teknikens underlättande i hushållsarbetet, i kommunikationen och andra delar i livet, så kan jag ibland sakna dessa stunder där sysselsättningar kunde ta längre tid än 10 minuter. Kommer ni ihåg känslan av att skriva ett brev? Det tog minst en halv timme. Men själen hann med att verkligen rikta brevet till personen vi skrev till i skillnad från dagens rutiner där vi snabbt informerar alla facebookkompisar inom 3 minuter om senaste skoköpet. Stavfel i dagens snabba mejlkonversationer vittnar om sändarens tidsbrist att kunna korrekturläsa innan vi skickar iväg för att lätta vårt dåliga samvete över vår obesvarade överfulla inbox.

Bodil Jönsson har i sin bok ”10 tankar om tid” myntat begreppet ”styckad tid”. Och jag har tagit fasta på det. Jag tror på värdet av att ta sig tid för saker. Jag vill kunna gå långsamt ibland för att njuta av vägen, vill följa min tvåårings hastighet i en halvtimme för att komma till lekplatsen (en sträcka på 300 meter!) eftersom en snigel måste beskådas och pratas med innan vi går vidare. Jag vill använda min sommar för att prova några ”långkoksgrytor” som får ta den tid de tar, att ”slow down” helt enkelt. Framför allt vill jag bli bättre på att välja när jag vill ta snabbkassan och när väntetiden i kön på Hemköp ska vara ett välkommet andhål med tid för tankar och reflektion inför nästa ”Jag ska bara…”

Ha en härlig vecka och ta dig tid ibland!
Kram, Jana

NUVARANDE Vart tar den sparade tiden vägen egentligen?
NÄSTA Nätfynda till bebisen