Varning för gåstolar

Varning för gåstolar

Varning för gåstolar

Har ni en gåstol hemma? Se upp i så fall. Av 13 testade gåstolar är det bara en som uppfyller säkerhetskraven.

Text: Maria Zamore

Varje år sker omkring 300 olyckor med gåstolar inblandade i Sverige.

– Vanligast är att barn kanar ned för en trappa med gåstolen. Det kan resultera i väldigt allvarliga skador, bland annat hjärnskakningar, säger Kerstin Csiffary på Konsumentverket.

För att minska risken för olyckor infördes förra året en ny Europastandard för gåstolar. Enligt den ska gåstolarna bland annat ha en automatisk stoppfunktion som gör att de inte kan kana ned för en trappa, utan i stället fastnar på det översta trappsteget.

För att försäkra sig om att de nya säkerhetskraven följs har Konsumentverket gjort en marknadskontroll. Sveriges provnings- och forskningsinstitut, SP, fick i uppdrag att testa 13 gåstolar, inköpta i september 2005. Bara en enda, Pozy Rulle Master från Libro Kids, klarade kravet på att inte tippa på översta trappsteget.

Flera av de testade gåstolarna var försedda med en gummilist på undersidan, något som man kan anta ska fungera som ett automatiskt stopp, berättar Kerstin Csiffary. Ändå underkändes nästan alla.

– Många barnfackhandlare lever säkert i tron att de har köpt in produkter som uppfyller säkerhetskraven, men så är det alltså inte, säger hon.

Varnade kunderna
För några år sedan informerade Konsumentverket branschen om skadestatistiken för gåstolar.

– De blev ganska chockade, minns Kerstin Csiffary. De tog själva initiativ till att dels ta fram affischer som skulle varna kunderna för att använda gåstolar på övervåningar, dels ta bort farliga gåstolar.

– När jag besökte en barnfackhandel en tid senare hade de faktiskt affischen uppe, och de hade plockat bort alla farliga gåstolar – men ett år senare var affischen borta, och gåstolarna var framtagna igen.

I Kanada har gåstolar förbjudits helt och hållet.

I USA har antalet olyckor med gåstolar halverats sedan det 1996 infördes krav på automatisk stoppfunktion.

Vad ska man göra om man har en gåstol hemma?

– Man ska inte låta barnet använda den på övervåningen om man har en bostad i två plan, för det är en risk även om man har en trappgrind, säger Kerstin Csiffary.

– I de olyckor som har hänt har man ofta haft trappgrind, men den kan ha varit öppen – kanske för att ett större syskon inte har stängt den, eller för att en vuxen under ett obevakat ögonblick lämnar grinden öppen för att man bara ska hämta en sak.

"Barn utvecklas inte snabbare av gåstolar"

Tre frågor till Hans Forssberg, överläkare i barnneurologi vid Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna och en av landets främsta experter på barns motoriska utveckling:

Är gåstolar bra för barns utveckling?
– Det beror på vad man är ute efter. Jag kan tänka mig att det kan vara stimulerande och kul för barnet – i en gåstol kommer barnet upp och kan förflytta sig samtidigt som det kan se världen ur ett lite annat perspektiv. Däremot finns det inga vetenskapliga studier som kunnat visa att gåstolar har en positiv effekt på den psykomotoriska utvecklingen.

Kan det, som vissa hävdar, vara tvärtom; att barn som använder gåstol riskerar att hämmas i sin motoriska utveckling?
– För ett par år sedan publicerades en irländsk studie som jämförde den motoriska utvecklingen i en grupp barn som använde gåstol med en grupp barn som inte gjorde det. Studien visade att de som använde gåstol var ett par veckor senare med att uppnå vissa så kallade motoriska milstenar, som att gå utan stöd – men det fanns också en hel del kritik mot hur studien var upplagd, och det finns samtidigt andra studier som inte har visat någon skillnad.
– Sammanfattningsvis finns det inget stöd för en positiv utvecklingseffekt av gåstol, utan i stället misstankar om att vissa motoriska funktioner utvecklas lite senare.

Så – är det bra eller dåligt att använda gåstol?
– Man kan inte bortse från att det finns en skaderisk med gåstolar. Innan den är eliminerad så får man anse att det är negativt med gåstolar, eftersom det inte finns några klarlagda positiva effekter på den motoriska utvecklingen.

Uderkända och godkända gåstolar

Dessa gåstolar klarade inte kravet på att inte tippa på översta trappsteget:
Baby Seat ”Walking Trainer” från Babyproffsen AB
Baby Seat 2 in 1 Walker från Babyproffsen AB
Baby Walker, B-402 från Babytrold/Exine
Basson Modell 022 från Basson
Basson Boyai Baby (gunga) från Basson
Carena Baby Walker från ENG
Baby Steps Safety 1st från ENG
Chicco ”Ufo” från Going Nordic AB (tidigare Arnewid)
Graco ”Deluxe Walker” från Graco
Graco ”Discovery Walker” från Graco
Pozy Rulle från Libro Kids
Baby Zone ”Painter Bear” från Toyman

Denna stol klarade kravet:
Pozy Rulle Master från Libro Kids

Kommentera

Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Läs mer om våra regler

"Älskar min familj, men känner mig fast i familjelivet" Psykologen kommer med råd

Hjälp, jag längtar bort!

"Jag älskar min fru och våra två barn, 2 och 6 år. Men ändå – senaste året har jag börjat känna mig inlåst. Inte med dem, men i familjelivet med allt vad det innebär av pusslande med hämtningar och lämningar, föris och skola, veckomatsedlar, papper att fylla i – ja, allt. Samtidigt har jag ett heltidsjobb som är både stimulerande och krävande.
Min fru gör nästan mer än jag, så jag kan inte skylla på henne. Vi har städhjälp en gång i veckan för att avlasta. Ibland har vi barnvakt och går ut och äter själva. Någon gång i veckan träffar jag kompisar från förr och tar en öl. Jag försöker träna regelbundet och äta bra.
Jag älskar min familj högt, ändå längtar jag bort. Till resor och till att få vara i fred ibland. Vad ska jag göra?"
/Melvin
 

Malin: ”Vad är viktigt för dig i ditt liv?”

Jag tror att många känner igen sig i ditt brev. Allt det yttre är bra och rätt. Och så känns det ändå tomt. Inuti.
Jag tror att det är symtomatiskt – vi fixar allt det yttre som ska känneteckna det goda livet, men på kuppen slukar det all vår vakna tid och det blir inget utrymme kvar till det vi har inuti oss. Vi borde vara lyckliga och nöjda, men istället för att känna att vi har alla rätt kan det yttre livet bli till ett fängelse. Och sådana basala behov som att få vara i fred någon gång ibland kan tyckas ouppnåeliga.
Jag ske ge dig två konkreta tips nu när du har valt att dela med dig. Det första handlar just om den här borde-känslan. När det vi känner inte går ihop med hur vi tycker att vi borde känna mår vi människor dåligt. Men att trycka bort sådana här känslor är ingen framkomlig väg. Jag tycker därför att du ska prata med din fru. Tillsammans kan ni pröva en teknik som har visat sig vara effektiv för att skapa större tillfredställelse och närvaro i livet. Den går ut på att identifiera vilka värderingar man har om vad som verkligen är viktigt, och att sedan skapa beteenden eller handlingar som utgår från dem.
Vad är viktigt för dig i ditt liv – som förälder, som man och som Melvin? Vad kan du göra i din vardag för att leva i enlighet med de värderingarna? Att konkret göra sådant som bekräftar ens värderingar skapar tillfredställelse.
Mitt andra tips handlar om att dela upp er i familjen ibland. Min erfarenhet är att man kan fastna i familjen-ska-vara-tillsammans-fällan. Det är så lätt att tycka att den lilla tid man har med sin familj ska tillbringas tillsammans, allihop. Annars blir det ju liksom ingenting kvar av just familjen. Men ibland kan den där tillsammans-tanken bli lite krampaktig. Det kan lätta upp om man tillåter sig att göra saker med bara ett barn eller på egen hand. Det behöver inte vara svart eller vitt. En kärleksfull familj kan mycket väl bestå av människor som gör saker i olika konstellationer.

/Malin Bergström, barnpsykolog.

Mejla din egen fråga till Malin på fragamalin@vf.bonnier.se