Varför blir det olika testresultat?

Test är en färskvara. Bäst i test en gång betyder inte automatiskt bäst i test även nästa gång.

När Vi Föräldrar i nummer 10 2007 testade vinteroveraller visade det sig att flera av de overaller som förra året fick bra betyg i år har fått sämre betyg. Detta har fått många läsare att höra av sig med frågor om varför årets resultat skiljer sig från förra årets.

Det beror dels på att vi i årets test valt att testa om overallerna är vattentäta, inte bara vattenavvisande som i förra årets test. Det påverkade resultatet för bland annat KappAhls overall. Den fick förra året bra betyg, och högsta betyg vad gäller overallens vattenavvisande förmåga. Men i år fick den sämre betyg, eftersom overallen inte är vattentät.

– Vi har köpt in precis samma overall i år som förra året, bland annat eftersom vi fick så bra betyg i Vi Föräldrars test, säger Anna Bredberg, affärsområdeschef barn, KappAhl.
Vi använder godkänd bävernylon, har inte bytt ut något utom färger och har samma leverantör, fortsätter hon.
Hon menar att årets test blir missvisande.

– KappAhls overall är fortfarande bra, den är inte vattentät som ett regnplagg, däremot helt vattenavvisande, säger Anna Bredberg, KappAhl.

Att en overall kan få olika betyg från ett år till ett annat kan också ha andra orsaker. Gunilla Jönsson, VD på Textil- och läderlaboratoriet i Stockholm, har stor erfarenhet av tester där textil- och läderprodukter är inblandade. Hon förklarar varför testresultat kan skilja sig åt:

– Alla testresultat är en färskvara. Det som för konsumenten ser likadant ut från säsong till säsong, till exempel tyget i en overall, är inte alltid likadant. Produktionsförhållandena förändras ständigt, genom att man byter underleverantörer till exempel.

– Det kan handla om små små detaljer som vi inte kan se med blotta ögat, det kan handla om en liten slutberedning av tyget eller en infärgning som helt kan ändra till exempel tygets förmåga att vara vattenavvisande.

Med andra ord: att en produkt har fått utmärkelsen ”bäst i test” ena året betyder inte att den automatiskt kommer att få lika bra resultat i nästa test, inte ens om produkten har testats enligt samma metod.

NUVARANDE Varför blir det olika testresultat?
NÄSTA Som att bada i mjölk…