Vardag + vabba = fotboja?

Ett av de ord man lär sig när man fått barn är vabba. Det är ett ganska nyskapat ord, en försäkringskasseförkortning av begreppet vård av barn, vab. Som sedan har förvandlats till verbet att vabba – som min stavningskontroll i datorn inte känner igen, den föreslår istället ord som sabba, foppa, vägbom, fobi eller fotboja. Och varför inte. Just fotboja känns inte som ett helt dumt alternativ till vabba.

För så kan det kännas ibland, när febern och hostan slår till för andra gången samma månad och kollegerna på jobbet får något ansträngt i rösten när man ringer och säger att man måste vabba – igen.
Vabba. Kan det bli mer vardag, tristess och diskbänksrealism?

Hemma blir det morgondiskussioner: Vem ska stanna hemma den här gången? ”Jag har ett jätteviktigt möte idag, som jag bara inte kan skjuta på.” ”Men jag har ju kursen som jag anmälde mig till för en månad sen, och du vet hur mycket jag sett fram emot den…”

Och så står man vid frukostbordet och tävlar om vem som är ”viktigast”.
Såklart att man lägger allt annat åt sidan när ens barn är sjukt. Men ändå. Man känner sig svikig på jobbet. Det är inte roligast i världen att vara hemma med ett hängigt barn. Min värsta vabbning var när båda döttrarna fick kikhosta, den ena 9 månader gammal, den andra snart 4 år. Varje kväll i två veckors tid hostade och kräktes äldsta dottern ner sin säng. Dagarna gick åt till lakanstvätt, kvällarna till att torka, byta och trösta. Gissa om jag hade velat ha tapperhetsmedalj, eftersom sambon just de två veckorna var bortrest på turné…

Men efteråt kände jag mig nästan lite stärkt. Hade jag klarat de veckorna, skulle jag nog klara allt!
Hur har ni delat upp det här med vabbandet? Ett av de bästa förslagen jag har hört var ett föräldrapar vi intervjuade i Vi Föräldrar. De hade på förhand delat upp veckans dagar. Måndag–tisdag var hennes, onsdag–torsdag hans, och så tog de varannan fredag. Det vill säga, att om barnet blev sjukt en tisdag, var mamma hemma, en torsdag var det pappas tur. Fördelarna var flera, dels slapp de tjafsa inför barnen om vem som skulle vara hemma. Dels kunde de planera lite på sina arbetsplatser, och inte lägga viktiga möten just på sina egna vabdagar.

Här kan du läsa ett utdrag om smitta i förskolan ur vår nya bok Stora boken om sjuka barn, det nyaste tillskottet i Vi Föräldrars bokserie. Det är en bok som bland annat handlar om just det där med att vabba, men också om hur man på bästa sätt tar hand om sitt sjuka barn och hur man kan känna igen och behandla de vanligaste sjukdomarna. ”Vi ville göra en bok som står på barnets sida”, säger journalisten Maria Fröjdh, som skrivit boken tillsammans med barnläkare Gösta Alfvén.

 

NUVARANDE Vardag + vabba = fotboja?
NÄSTA Vann du sommartävlingen?