Var konsekvent och utsövd

Barnpsykolog Krassimira Gonzalez har hjälpt många föräldrar att återerövra sina sängar. Här är hennes metod för att lära barn att sova hela natten i eget rum.
Räkna med upp till tre veckor innan den nya rutinen fungerar som du vill.

Bestäm dig. Du ska inte försöka få ditt barn att sova i egen säng, du ska göra det. Försök är dömda att misslyckas. Var konsekvent och blanda inte olika metoder.

Var utsövd. För att orka genomföra metoden behöver du vara någorlunda utsövd när du börjar. Har du ingen partner så be någon annan närstående att ta ditt barn en natt eller två så att du får sova ut ordentligt.

Prata med ditt barn. Berätta vad som är på gång, oavsett ålder. Även de allra minsta uppfattar mer än vi tror.

Varva ner. Inför en fungerande nattningsrutin med kanske pyjamas, tandborstning och saga. Insomningen underlättas om man börjar förebereda i god tid.

Gosedjur eller snuttefilt. Ge barnet något mjukt att krama i sängen som det tycker mycket om En liten som fortfarande ammas kan lugnas av mammas mjölkdoftande t-tröja. Även äldre barn som slutat amma kan tycka om att hålla om en tröja som luktar mamma eller pappa.

Nattning. Lägg barnet först när det visar symptom på trötthet och börjar gnugga ögonen, gäspa eller liknande. Släck alla lampor och sätt dig bredvid sängen. Undvik att hålla handen, smeka ryggen eller annan fysisk kontakt. Allt som är förändrat när barnet vaknar på natten ökar risken att det ger sig till känna och väcker dig. Var beredd på protester men lyft inte upp barnet. Lämna rummet först när barnet sover.

Napp. Barn som sover med napp vaknar ofta när de tappar den. Lägg flera nappar runt barnets huvud så kan det lättare få tag i en ny.

Om barnet vaknar och ropar eller gråter så gå in till det.
Sitt bredvid sängen tills det somnar om och gå sedan tillbaka till din egen säng. Är barnet äldre och kommer in till dig så följ med det tillbaka till rummet. Sätt en tidsgräns. Kanske är det okej om det kryper ner hos dig fem på morgonen, men inte två på natten.

Amning. Helst ska barnet ha slutat nattamma när metoden påbörjas. Det fungerar ändå men den som vill fortsätta ge bröstet på natten måste gå upp, mata och sedan lägga tillbaka barnet i sin säng igen.

Varannan natt. Ta barnet varannan natt för att orka genomföra metoden ända fram till mål. Om du inte har någon partner så engagera en släkting eller kompis som ditt barn känner väl. Prata ihop er innan ni påbörjar metoden så att ni är helt överens om vad som gäller. Det är viktigt att den som har sovnatt får vila ostört. Sov borta om det inte går att vara ifred hemma.

NUVARANDE Var konsekvent och utsövd
NÄSTA Dags att börja sova i egen säng?