Våga röra vid varandra

Att ta i varandra under graviditeten är jätteviktigt.

– För att må bra behöver vi beröring från vår partner varje dag. Se bara på nyförälskade par, hur mycket de rör vid varandra, säger sjuksköterskan Siv Ardeby som utvecklat metoden taktil massage.

I unga familjer som lever under tidspress, där arbete, tv och obesvarade mejl stjäl uppmärksam-

het, är det lätt att den kravlösa vardagsberöringen uteblir. De få nära stunder som uppstår förväntas leda till sex.

– Det kan vara trevligt och båda kanske vill, men risken finns att smekningar alltid förknippas med att det är sex på gång.

Underlättar kroppens återhämtning

Vid positiv, medveten beröring aktiveras det parasympatiska nervsystemet som är kroppens återhämtningssystem. Det är viktigt att få balans mellan det parasympatiska nervsystemet – som står för återhämtning, läkning, lugn och vila – och det sympatiska nervsystemet – som står för aktivitet, kamp och flykt. Annat som aktiverar det parasympatiska nervsystemet är till exempel att vara i naturen, lyssna på harmonisk musik eller ta ett bad.

Just under graviditeten kan det bli laddat, menar Siv Ardeby.

– Kanske orkar kvinnan inte, eller är rädd att barnet skall fara illa. Börjar hon dra sig undan kanske mannen inte vågar närma sig och all fysisk kontakt uteblir.

Beröring och omtanke
Siv anser att speglingen i media och film, av hur relationen mellan man och kvinna skall vara, ofta blir problematisk.

– Det har skett en översexualisering i samhället, inte minst i hur kvinnor framställs. Men det finns så mycket mer, som beröring och omtanke om den andra.

Därför menar Siv att den kravlösa beröringen är så viktig. Det kan till exempel vara en enkel ryggmassage eller en lätt massage på magen. Men det är bra om kvinnan också masserar mannen, menar hon. Samtidigt som hon visar hur hon vill ha det får han uppleva hur det känns.

– Många tycker nog att partnern helst skall veta vad jag vill utan att jag skall behöva berätta, men vi måste förmedla det.

Lättast är det genom beröring, menar hon. Då kommer man också bort från krav.

– Det är svårare att förmedla tryck, tempo och lokalisering med ord.

Beröringstips från Siv Ardeby

Siv Ardeby har utvecklat massagemetoden taktil massage, en mjuk massage i form av strykningar på huden, för att skapa lugn och harmoni.
• Använd mjuka händer med hela handflatan.
• Börja med stora rörelser.
• Använd ett lugnt, ultrarapid tempo för ökad avslappning och återhämtning.
• Trycket bör vara mjukt och tydligt, men inte för löst så att det kittlas eller så djupt att muskler och skelett aktiveras. (Taktil massage är inte samma som i klassisk massage där lokala muskelgrupper påverkas och adrenalinpåslag sker).
• Börja vid ryggslutet och stryk uppåt.
• Fortsätt med magen med ett mycket lätt tryck och fortsätt sedan till att mjukt massera händer och fötter, där det finns många beröringsreceptorer.
• Massagen kan göras på huden eller utanpå kläder eller en filt.
• Se till att personen inte fryser.

Massagen behöver inte pågå länge, kanske tio minuter varje dag, föreslår hon. Men under den stunden är det viktigt att vara när­varande och fokuserad och inte prata om middagsmaten eller familjeekonomin sam­tidigt.

För parterapeuten Annelie Nilsson, legitimerad psykoterapeut, är beröring en viktig del av kommunikationen i ett parförhållande. Om kommunikationen är dålig vill man oftast inte beröra varandra. Men män och kvinnor kan reagera olika, säger hon.

– I en kris kan mannen vilja ha närhet och sex, men inte vilja prata om problemen. Han använder istället fysisk närhet som ett sätt att kommunicera. Kvinnan kan då bli sur och tänka att han är helt oengagerad i det hon säger, men sex – det vill han minsann ha. Båda känner sig då bortstötta och ensamma i det stora som håller på att hända.

Krisen – en möjlighet
Annelie ser graviditeten som en ”kristid” med stora utvecklingsmöjligheter. Egentligen tycker hon det är konstigt att man inte oftare ställer frågan ”Vad händer mellan er i relationen?” på föräldrakurser och i mötet med barnmorskan.

– Graviditeten kan aktivera mycket omedvetet material och sätta igång djupa psykologiska processer. Gamla känslor och mönster och barndomstrauman kommer upp. Då kan man reagera med att stöta bort sin partner, eller klamra sig fast.

Under graviditeten kan kvinnan dra sig för sex, men Annelies erfarenhet är att det lika gärna kan vara tvärtom. Kvinnan kan lika gärna känna sig extra kvinnlig och sexig under graviditeten och intimiteten blir istället ett problem för mannen. Han kan ha svårt att få ihop bilderna av kvinnan som mor till hans barn och som sexpartner. Behovet av intimitet kan också vara olika. Därför är det viktigt att förstå varandras bakgrund och vara medveten om den.

– Människor har olika behov av fysisk beröring. Men har man inte haft sex under en längre tid, kanske ett halvår, med sin partner kan man fundera över varför. Olust kan vara ett symptom för att det finns problem i relationen.

Lösningen är, menar Anneli, att kommunicera och prata om hur det är.

– Vi tror att vi är frigjorda, men sex är alltid lika laddat. Man kommer sig själv och sin partner så nära. Därför har man ett ansvar mot sig själv att vara ärlig och uppriktig. Man ska inte leva upp till någon bild eller imitera något man tror man skall göra. Då kör man över sig själv.

Aldrig köra över sig själv
Att det uppstår kommunikationsproblem i en relation får man räkna med, inte minst under graviditeten.

– Det är sunt. De som inte har det, har förmodligen inte kommit särskilt långt i sin process som par.
Händer det behöver man inte tro att det är slut för det. Istället har man chans att lära något om sig själv och sin partner. I alla relationer finns det faser av smekmånad och konflikt, menar hon. Det handlar om att växa och gå varandra tillmötes. Ibland måste man sträcka sig utanför sin egen bekvämlighetszon.

– Man måste stretcha sig lite, men inte köra över sig själv. Vill man ha en levande relation måste man också avsätta tid för den.

Det är inte alltid man behöver prata, kanske kan det räcka att ligga tätt intill varandra och andas igenom alla känslor.

– Man får hitta sätt som passar båda. Det kan vara att hålla hand, att kramas, sjunka in i varandra och tanka. Kanske fem eller tio minuter varje morgon och kväll.

Goda tecken i en relation är spontana kramar och att man buffar lite på varandra. Tar på varandra. Att man kan smekas och kramas, utan att det alltid behöver bli sex.

– Sex kan under vissa omständigheter vara opersonligt, men aldrig kyssar och beröring.

Artikeln publicerades i Vi Föräldrar Gravid 5/2008

NUVARANDE Våga röra vid varandra
NÄSTA Vattengympa mot förlossningssmärta