Bebis i 3D

Den omdiskuterade trenden med ett extra ultraljud i rörliga 3D-bilder har nått Sverige – populär bland blivande föräldrar, kritiserad av forskare och läkare.


Text: Emeli Grafström

Ultraljudskliniken Tittut, mitt i centrala Stockholm, är ljus och välkomnande. Trägolven knarrar hemtrevligt och de stora bruna skinnsofforna bjuder in till en lugn kaffepaus.
En avslappnande miljö är också Susanne Erikssons och Tony Benetts tanke med kliniken. De vill inte förmedla den traditionella vita och sterila sjukhuskänslan. Alla som kommer till Tittut ska känna sig trygga och förväntansfulla.
– Det är en underbar upplevelse att få se sin lilla bebis inne i magen. Vi vill kunna erbjuda den upplevelsen på ett helt annorlunda och nytt sätt, säger Tony, som är legitimerad medicinsk ultraljudssonograf.
I mitten av januari startade han och hans fru Susanne ultraljudskliniken Tittut, som erbjuder blivande föräldrar att få se sin ofödda bebis tre- och fyradimensionellt. En vecka efter starten har lägenheten nära Stadion i Stockholm förvandlats till en fräsch ultraljudsmottagning, med den modernaste tekniken.
– Vi använder exakt samma slags ljudvågor med samma intensitet som vid en vanlig ultraljudsundersökning på ett sjukhus. Den enda skillnaden är att vår maskin omvandlar de grå tvådimensionella bilderna till 3D och 4D. Fyrdimensionellt är en 3D-bild som rör sig, förklarar Tony.
Det enda kravet för att få komma till Tittut är att man gjort det obligatoriska ultraljudet i vecka 18–20.
– Tanken är att familjerna kommer hit för att få en fin och oförglömlig upplevelse. Det är verkligen kul att kunna göra människor så glada. Man kan se på föräldrarna att de njuter av att se bilderna på sitt barn, säger Susanne.

Kritiserad företeelse
Redan en vecka efter starten av Tittut kom den första kritiken mot mottagningen. Ingen forskning har ännu funnit bevis för att ultraljud skulle vara farligt för mamman eller fostret. Men samtidigt vet man alldeles för lite om eventuella långtidsbiverkningar av ultraljud, enligt Helle Kieler, forskare vid institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik vid Karolinska institutet i Stockholm.
– Ultraljud är en medicinsk undersökning och inget annat. Vi vet ingenting om effekterna av dagens apparater, som har mycket högre intensitet än apparaterna på 1970- och 80-talen. Jag tycker inte att man ska göra ultraljud för nöjes skull, säger hon.
Tony och Susanne blev besvikna över kritiken i media.
– Och förvånad att den kom just nu. Tre- och fyradimensionellt ultraljud finns nämligen sedan tidigare i Linköping, berättar Tony.
Många andra länder runt om i världen har i flera år kunnat erbjuda blivande föräldrar samma upplevelse som Tittut gör.
– Jag kan egentligen inte förstå varför vi kritiseras så hårt. Många länder, som till exempel Australien, har två till tre obligatoriska ultraljud. Här i Sverige får föräldrarna bara chans att se sitt barn en gång och då endast tvådimensionellt, säger Tony.
Men ingen av dem är särskilt oroliga för att kritiken kommer att påverka Tittut negativt. De är noga med att undersökningen utförs på ett säkert och väl beprövat sätt och att alla mammor har gjort det obligatoriska medicinska ultraljudet.
– Alla gör ju ett val när de kommer hit. Man ska känna sig trygg och tycka att det är roligt, säger Susanne.
 
Annorlunda upplevelse
En stund efter lunch kommer Mina-Niqole, gravid i vecka 31, med sin man Jacob, dotter Isabelle och mamma Päivi Sandberg. Mina-Niqole är förväntansfull. För drygt tre och ett halvt år sedan, när hon var gravid med Isabelle, hörde hon talas om att det fanns 3D-ultraljud i Helsingfors.
– Men det blev aldrig av att jag åkte. Förra veckan gick jag in på ett diskussionsforum för gravida på internet och läste om Tittut. Och nu är jag här, säger hon.
Undersökningsrummet är precis lika hemtrevligt som resten av kliniken. En mjuk vit säng står framför en stor väggupphängd skärm. Mina-Niqole drar upp tröjan över magen och lägger sig i den bekväma sängen, medan Jacob, Isabelle och Päivi sätter sig på fyrkantiga dynor som är uppställda utmed väggarna.
Tony börjar med att titta på barnet i 2D, precis som det ”vanliga” ultraljudet. Därefter förändras bilden på skärmen till 4D. Bebisens ansikte syns tydligt. Näsans detaljerade konturer, knubbiga kinder, runda ögonlock, små sprattlande händer och fötter, öron i miniatyr och läppar som rör sig då och då.
– Bebisen ser precis ut som Isabelle gjorde när hon föddes. Tjocka kinder och tjocka läppar, säger Mina-Niqole och skrattar.
Tony förklarar och beskriver det som syns på skärmen.
– Här är en fin liten fot med fem små tår. Här är magen, en arm, ett ben, säger han.
– Nu dricker den, utbrister Mina-Niqole när bebisen öppnar och stänger munnen.
Ansiktsdragen syns tydligt. Mina-Niqole trycker lite löst på sin mage för att få bebisen att flytta på armen som ligger framför en del av ansiktet.
Tony frågar om de vill veta om det är en pojke eller flicka, men nej, det vill de inte.
– Det är tillräckligt spännande att få se ett ansikte. Det är så otroligt häftigt att få se sitt eget barn så här. Trots att det vanliga ultraljudet visade att barnet mår bra är det här en ytterligare bekräftelse. Man kan se fem tår på varje fot och fem fingrar på varje hand, säger Mina-Niqole.
Isabelle kryper upp i sängen bredvid sin mamma och tittar fascinerat på den stora skärmen. När de kommer hem kan de titta på DVD:n som de får med sig, berättar Mina-Niqole för sin dotter.
– Det är verkligen stor skillnad från det vanliga ultraljudet. Jag såg bilder från 4D-ultraljud på internet och trodde att de var retuscherade, men det är de inte, säger Mina-Niqole.

Fakta/Ultraljud

Ultraljud är högfrekventa ljudvågor som kan sändas ut från en ultraljudsapparat. Vågorna reflekteras i vävnaderna och studsar tillbaka till ultraljudsapparaten, där de mäts och en bild skapas på en skärm. Olika vävnader reflekterar ljudet olika bra vilket gör att man kan skilja dem åt på skärmen.
Under ultraljudsundersökningen ligger du som gravid på rygg, med tröjan uppdragen över magen. Magen smörjs in med ultraljudsgelé. Därefter förs en liten scanner över magen, tills man har hittat fostret och moderkakan. Bilderna kan följas på en datorskärm.
Än så länge finns det bara möjlighet att se sin bebis i 4D på två ställen i Sverige, i Lin­köping och i Stockholm.

Artikeln publicerades i Vi Föräldrar Gravid 3/2007

NUVARANDE Bebis i 3D
NÄSTA Köerna till insemination ökar