Toppmodellen som även designar

Toppmodellen designar skötväskor och amningstoppar.

Toppmodellen Sofia Wallin är blond, lång, svensk och en av Hongkongs mest eftertraktade modeller. Med uppdragsgivare som Dior, Fendi, Gucci, YSL, Celine och Louis Vuitton var hon den första blonda modellen som blev känd i Hongkong.

Nu kommer hon med Bossy Baby – en egen kollektion mammakläder och skötväskor.

– Jag har alltid varit intresserad av att kombinera det praktiska med det moderiktiga så steget till att göra mamma–barn produkter var inte stort, konstaterar Sofia Wallin.

Hon har själv inga barn, men många av hennes vänner har småbarn.

– Jag fick tipset om amningstoppar från min höggravida syster som tyckte att utbudet var begränsat.

Sofias ambition med amningstopparna och skötväskorna är att de ska tilltala unga, trendiga blivande och nyblivna föräldrar.

– Personligen skulle jag aldrig vilja gå omkring i kläder som skriker mamma även om man naturligtvis är oerhört stolt över att vara förälder.

(Artikeln fortsätter under bildspelet)

De skötväskor som fanns på marknaden i Hongkong var antingen rosa med blå nallar eller helsvarta, och Sofia insåg snabbt att det borde finnas en nisch för de mer trendriktiga. Hon ritar själv väskorna och har massor med små praktiska lösningar som gör produkterna unika.

– Mina produkter skall vara prisvärda, smarta och tilltalande. Kunden skall känna tillit till min design och känna att jag tänkt på det mesta. Därför har jag praktiska små fickor och specialsydda lösningar i väskor och bagar för att göra köparens vardag enklare.

Sofia tillbringade mycket tid med att utarbeta skötväskornas konstruktion. Hon träffade grupper med föräldrar som fick berätta vad de tyckte var viktigast med en väska, hur många blöjor de har med sig – och var de gör av den gamla använda. Svaren sammanställde Sofia innan hon på allvar bestämde hur väskorna skulle se ut. I väskan finns en skötbädd som kan användas på resande fot, men också en mjuk termos, en påse till använda blöjor eller smutsiga kläder, en napphållare och en fotoram.

– Napphållaren är ett måste. Den rymmer två nappar och kan enkelt nås från utsidan. I foto­ramen kan stolta föräldrar fästa en bild på sin lilla bebis.

Hennes produkter kvalitetstestas via SGS Test Center i Hongkong.

– Jag vill vara säker på att tygerna är fria från cancerframkallande ämnen och att produkten är schysst och säker.

Väskor för pappor
Invändigt ser väskorna likadana ut. Det finns en nätficka med ett knäppe där man sätter fast den mjuka termosen som både kan användas till varma och kalla drycker och gott om fickor med en praktisk enkel överblick. Utseendemässigt görs de i ett par olika varianter.

Förutom looken av en traditionell handväska för kvinnor satsar Sofia Wallin även på moderiktiga väskor för pappor. Ryggsäcken i kamouflage är en av pappaprodukterna liksom skötväskan Dominyck i blå kamouflage.

 – Om jag skulle bli mamma idag skulle jag vilja klä mig snyggt genom hela graviditeten. Jag tror att jag skulle vilja visa magen i tajta tröjor och klänningar, som något jag var stolt över. När jag väl fick barn skulle jag förmodligen vilja klä mig lika trendigt som idag.

Sofia tror att framtidens mamma i första hand vill fortsätta att vara kvinna. Hon är övertygad om att det är viktigt för mammans självförtroende att hon kan känna sig både snygg och sexig, även i amningstopp.

– Samma sak gäller gravida kvinnor som också vill se attraktiva ut och inte enbart feta och tunga som många berättat att de gjort under deppiga dagar.

Inför framtiden planerar hon nya kollektioner av amningstoppar två gånger om året. Även skötväskorna kommer att uppdateras för att följa årets trender.

Handlar om att våga
Trots att marknaden översvämmas i ett allt större utbud tycker Sofia att hennes produkter har något andra saknar. Och hittills har mottagandet varit positivt.

I höstas ställde Sofia ut sina produkter på den tyska barnmässan Kind und Jugend i Köln och hon träffade inköpare från hela världen. Sofia har anställt en säljagent i Tyskland och en i Sverige. I Asien sköter hon hela försäljningsapparaten på egen hand.

– I första hand handlar företagande utomlands om att våga. Att våga starta och att våga fråga andra om råd. Det spelar ingen roll vem eller vilka du frågar. Huvudsaken är att du tillåter dig att influeras och styra verksamheten i rätt riktning.

Sofias ambition är att väskorna ska vara tillgängliga för vanliga mammor och pappor. Väskorna kostar i handeln mellan 500–800 kronor och amningstopparna kostar runt 300 kronor styck.

Att Sofia hinner med att både göra karriär som egenföretagare och som modell kan verka förvånande. I jobbet som modell har Sofia hela Sydostasien som arbetsfält, även om de flesta jobben görs i Hongkong.

Till skillnad från i Europa finns det en enorm ekonomisk tillväxt i regionen, något som gör modevisningarna extra intressanta.

– Det är påkostade visningar med stora budgetar. En kul er­farenhet att ha med sig.

Vill du se mer?

På bossy-baby.com/index.htm och www.bossy-cat.com kan du kolla närmare på Sofias prylar.
I Sverige kan man än så länge bara köpa Sofias produkter på Illbattingar i Hudiksvall och Liten & Junior i Nyköping. Nya återförsäljare tillkommer ständigt.

På senare tid har den växande kinesiska ekonomin gjort att Sofia och flera av hennes modellkollegor flugits till Peking och Shanghai för att göra modevisningar på plats. Hon har även gått visningar för Dior i Syd­koreas huvudstad Seoul och i Indonesien.

– Igår gick jag en visning för Diane Von Furstenberg här i Hongkong. Hon var själv på plats och då blir det extra kul. Dessutom gjorde jag deras första visning här i Hongkong så mötet igår blev en kul påminnelse.

Men från att vara framgångsrik modell till att bli företagare är steget ganska stort.

– Jag är marknadsutbildad från början, vid Bryant Collage i Rhode Island i USA.

Sofia har länge jobbat heltid som modell, och har trivts med det.

– Men nu börjar jag alltmer känna att det finns en tid även efter modellkarriären och företagandet är en del i den strategin.

Artikeln publicerades i Vi Föräldrar Gravid 5

Kommentera

Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Läs mer om våra regler