Tips till föräldrar med barn på nätet

Maria Sölvings tips till föräldrar med barn.

1. Ta barnens Internetvardag på allvar
Det som sker på exempelvis skolan och Internet är i många barns och ungdomars ögon likställt – ta därför deras Internetvardag på lika stort allvar som deras övriga vardag. Vifta aldrig bort någonting genom att exempelvis säga ”Det är nog inget allvarligt, det är ju bara på Internet”.

2. Fråga hur det funkar
Barn och ungdomar är experter på sin egen fritid så fråga och låt dem förklara hur det fungerar.

3. Surfa runt
Surfa själv runt och kolla läget på Internet, kolla upp sidor där du vet att ditt/dina barn vistas – läs den informationen som finns om sidan, hur man anmäler osv.

4. Internetregler
Sätt er ner och utforma Internetregler tillsammans. Skriv gärna ned vilka sidor som är okej att besöka och vilka som inte är det. Kom även gärna överens om vilken information som är okej eller inte att lämna ut – glöm inte förklara varför.

5. Bli medlem
I synnerhet när det gäller yngre barn så skadar det inte att själv bli medlem på de sajter ditt/dina barn besöker – men dölj det aldrig utan var ärlig och berätta varför. Gör heller inget övertramp utan underlag för oro, utan respektera att vissa saker är privata även på Internet och inte bara i dagboken under kudden eller i mobiltelefonen
 

NUVARANDE Tips till föräldrar med barn på nätet
NÄSTA Fem tips för att surfa säkert