Stockholm och Blekinge brister mest

Förlossningsvården skiljer sig åt beroende på var i Sverige du bor.

Socialstyrelsen har tillsammans med Sveriges kommuner och landsting gjort en undersökning av den svenska sjukvården. Undersökningen, som omfattar hela vårdapparaten och alla landsting, visar att skillnaderna mellan olika landsting är stora.

Hallands län ligger i topp både när det gäller minst antal dödfödda och minst antal födda med låg apgar-poäng, vilket betyder att nästan alla barn i Hallands län mådde väldigt bra efter förlossningen.

Flest antal barn med låg apgar-poäng fanns i Västmanland och Kalmar där ca 1,5 procent av barnen hade en låg poäng fem minuter efter födseln.

Den som är rädd för att brista under förlossningen ska undvika att föda i Östergötland, Stockholm och Blekinge.  Där råkade över fem procent av de födande ut för bristningar av tredje eller fjärde graden.

De största bristningarna måste ofta sys på operationsavdelning med ryggbedövning och kan leda till både psykiska och fysiska problem för den som drabbas. 

Bristningar i mellangården är en smärtsam  komplikation som har ökat på senare år. En förklaring till ökningen kan vara att det föds fler stora barn och att medelåldern för förstföderskor stigit. Förlossningar som avslutas med tång eller sugklocka gör också att risken att brista blir större.

Bäst klarade sig  kvinnorna i Västmanland, Uppsala och Gävleborg där under tre procent av de födande drabbades av allvarliga bristningar.

Hela vårdundersökningen finns att läsa på Socialstyrelsens hemsida.

NUVARANDE Stockholm och Blekinge brister mest
NÄSTA Kejsarsnitt fortsätter öka