Semester i Sörmland

Sörmland är inte stort. Ändå finns det massor att göra för en barnfamilj, från Tom Tits i Södertälje till Pettsons hus på Julita gård i Katrineholm. Östergötlands Kolmården fick också vara med.

Text: Anna-Maria Stawreberg

För att en familjesemester ska bli lyckad krävs det att alla får göra saker de trivs med.                 
Det kan vara knepigt ibland. Några vill slappa, andra har spring i benen. Vissa behöver hålla i plånboken, andra inser inte riktigt den begränsningen. Och även om alla slutligen är överens kan man inte bestämma över vädret.
Men i Sörmlandstrakten finns det semestermål för alla smaker, väder och plånböcker.
Följ med på en resa som börjar i Södertälje och slutar i Norr­köping.

Södertälje

Lådbilslandet
I det lilla samhället Nykvarn utanför Södertälje finns detta eldorado för barn mellan 2 och 10 år. Lådbilslandet innehåller lådbilar av alla modeller: bussar, polisbilar, långtradare och jordbruks­maskiner, alla med riktiga små motorer. Barnen kör själva bilarna på asfalterade smågator. Här finns också ett litet nöjesfält med karusell, hoppborg och minitåg.
Spännande för barnen och rofyllt för de vuxna, som kan slappa med kaffe när barnen roar sig.
Här går det lätt att tillbringa en heldag, så länge inte regnet öser ner.
Pris: 200 kr/barn. Vuxna: gratis.
Öppettider: under tiden 25 juni–12 augusti: vardagar 10–17, helger 11–17.
Övrig tid: Ring och kolla.
Mer info:ladbilslandet.se eller ring 08-55 24 79 70.

Tom Tits Experiment
Ett upplevelsecentrum med experiment och utställningar för både stora och små barn. Vid soligt väder kan man njuta i den fina parken, vid ösregn går det bra att hålla sig inomhus. Räkna med att det går åt en heldag.
Här får besökarna själva testa och uppleva naturvetenskapen under lekfulla former. Till exempel råttrace eller såpbubbleshow med enorma såpbubblor. Fika och mat finns på plats.
Pris: 85 kr/barn. 115 kr/vuxen.
Öppettider: året runt, vardagar 11–17.
Mer info: tomtit.se eller ring 08-522 52 500.

Kakslottet
Både stora och små livsnjutare kan gå loss på Taxinge slotts kakbuffé, där över 50 sorters kakor och tårtor dagligen dukas upp i vacker slottsmiljö.
Taxinge slott, som av naturliga skäl kallas för Kakslottet, ligger i Nykvarn, några mil väster om Södertälje.
När sötsuget stillats finns det en vacker slottspark, slottsbodar och badstrand att utforska. På gården finns även grisar, kaniner, höns och hästar.
Pris: Beror på hur sugna ni är. 12 kronor och uppåt.
Öppettider: maj– augusti, dagligen 11–18.
Mer info: taxingeslott.se eller ring 0159-701 14.
 
Övernattning
Bommersvik i Järna har sommartid billiga stugor såväl som rum belägna i vacker natur. En stuga kostar från 2 800 kr/vecka eller 700 kr/dygn. Ett hotellrum kostar under högsäsong (vecka 26–31) från 330 kr/vuxen och natt, barn 4–14 år, 165 kr.
Här finns stora strövområden, närhet till vatten, roddbåtar att låna, grillplatser.
Mer info: bommersvik.se eller ring 08-552 410 00

Malmköping

Sagostigen
I härlig natur utanför Malmköping ligger den två kilometer långa Sagostigen. Utmed stigen finns sagomiljöer som byggts upp här och var i den trolska skogen.
Vid entrén får besökaren ett häfte med sagorna. Tips! Ta er tid att stanna till vid varje scen och läs sagan. Här finns välkända sagomiljöer som Törnrosa, Rödluvan, Hans och Greta, men också annat spännande som snarkande troll och små tomtar.
Funkar även att ta med barnvagnen.
När föräldrarna njuter av det hembakta kaffebrödet kan barnen leka på lekplatsen med hoppslott, pariserhjul, karusell och dressinbana.
Djurälskaren får sitt lystmäte tillgodosett på den lilla bondgården, där det även finns möjlighet att rida.
Tisdagar, onsdagar, torsdagar, lördagar och söndagar spelar Tant Klavér teater i den stora ladan.
Pris: 75 kr för inträde inklusive teater.
Öppettider: 12 maj –26 augusti, alla dagar 10–16.
För mer info: sagostigen.se eller ring 0157-440 33.

Spårvägsmuséet
Här finns gamla spårvagnar och bussar man kan klättra in och ut i. Det kryllar av spännande spakar och rattar att drömma sig bort vid, och när barnen fått sitt kan hela familjen njuta av den 25 minuter långa spårvagnsturen som går genom sörmlandsnaturen.
Pris: Barn under 6 år gratis, barn 6–16 år, 30 kr, vuxna, 60 kr. Finns också familjebiljett, 2 vuxna och 4 barn, 150 kr.
Öppettider: Högsäsong 11–17 alla dagar.
Mer info: 0157-204 30

Katrineholm

Pettsons hus på Julita
Barnboksfigurerna Pettson och Findus behöver ingen närmare presentation. På Julita gård, 25 km nordväst om Katrineholm, finns Pettsons hus uppbyggt och barnen får vara med i deras värld, lyssna på sagoläsning och mata gårdens djur.
Pris: Barn 30 kr.
Öppettider: 23 juni – 5 augusti klockan 12–16.
Mer info: nordiskamuseet.se, eller ring Nordiska museet, 08-519 546 00

Nyköping

Nyköpingshus
I Nyköping finns slottet Nyköpingshus med museum och möjlighet till rundvandringar. 
Särskilda visningar för barn dagligen klockan 13.30 och 14.30, där barnen till exempel får testa att krypa in i ett råtthål, prova riddarhjälmar och lyssna på sagor.
Pris: barn gratis, vuxna 20 kr.
Mer info: 0155-245 700.

Båtluff i Arkösunds, St Annas och Gryts skärgård

Skärgården runt Nyköping är vacker. Passa på att njuta av den genom att göra en båtluff. Avgår dagligen.
Pris: barn under 12 år, 150 kr. 300 kr/vuxen.
Mer info: 0125-200 37.
 
Övernattning
Nyköpings vandrarhem.
Pris: 160 kr/person
Mer info: 0155-21 18 10.
 
Stendörrens naturreservat

Missa inte Stendörrens naturreservat, tre mil öster om Nyköping. Här finns, förutom den vackra, dramatiska naturen, en naturutställning och vandringsleder.
Tips! Ta med mat och grilla i någon av de eldstäder som finns runt om i reservatet.
Öppettider: Dygnet runt, året runt. Naturrummet är öppet 10–18.
Mer info: 0155-26 31 80

Övernattning
Tillbringa en vecka på en egen ö i reservatet! Fiskarstället heter två, mycket enkla stugor precis vid vattnet. Egen roddbåt ingår. Här finns varken el eller vatten, så förbered er på att det blir en primitiv, spännande och annorlunda upplevelse.
Pris: 1 150 kr/vecka för stugan med 4 bäddar, 3 000 kr/vecka för stugan med 6 bäddar.
Mer info: 0155-26 31 80

Palstorps hage
Sju kilometer söder om Nyköping ligger lek- och upplevelsegården Palstorps hage som passar för barn med spring i benen. I hagen finns linbanor, klätterväggar, karusell, äventyrsbanor och ställen där barnen (och ni vuxna) kan hoppa i hö.
Regniga dagar kan det passa bättre att ha femkamp inne i ladan.
Vissa dagar kan man också rida.
Tips! Ta med matsäck, här finns grillplats och vacker utsikt.
Pris: 50 kr/pers.
Öppettider: 11 juni–19 augusti 10–16.
Mer info: palstorpshage.se eller 0155-580 29

Oxelösund

Boda borg
Boda Borg är ett äventyrshus i fyra våningar med 80 rum där varje rum väntar med sin utmaning eller uppgift. Uppgifterna i rummen är olika svåra, de ska lösas på en särskild tid och kräver samarbete, snabbt och logiskt tänkande samt deltagande av minst tre personer. Man löser hur många uppgifter man önskar och orkar med. Passar kanske främst lite äldre barn, från 6 år och uppåt.
Pris: barn 110 kr, vuxna 160  kr, barn under 6 år gratis
Öppettider: 9–19 alla dagar.
Mer info: bodaborg.se eller 0155-308 08

Sörmlandsleden
Den 100 mil långa Sörmlandsleden är en av Sveriges längsta vandringsleder och går att kliva på var som helst i hela Sörmland. Testa till exempel att gå milen mellan Lindbacke–Oppeby som börjar strax utanför Nyköping, passerar förbi slottet Nyköpingshus, flera vackra vattenfall och vidare mot silvergruvor, hällristningar och runstenar. Leden går intill Nyköpingsån i vacker miljö.
Vill man gå något kortare kan man välja sträckan Oppeby–Vittenberg som är 8 kilometer lång. Den som vill uppleva ett riktigt äventyr kan övernatta i vindskyddet som finns utmed den sträckan.
Tips! Kolla med turistbyrån i förväg, utmed hela Sörmlandsleden finns det vindskydd att övernatta i. Ta med mat att grilla, eller färdig pannkakssmet (finns i tetrapack). Det finns pannkaksjärn och grillar på flera ställen utmed leden.
Mer info: sormlandsleden.se

Övernattning
Antingen i något av vindskydden eller på Söra Friluftsgård som har både servering och vandrarhem. Kostar 150 kr/dygn. Den som vill ta en tur på sjön kan hyra kanot, kajak eller roddbåt.
Mer info: 0155-212 505

Norrköping

Kolmårdens djurpark
Ett besök på Nordens största djurpark, Kolmårdens djurpark, blir en upplevelse för både stora och små semesterfirare.
Se till att ni har minst en dag på er, det finns så mycket att uppleva. Ett tips, om ni inte övernattar, är att ta en karta vid entrén och lägg upp rutten redan innan ni börjar äventyret Låt till exempel besöket börja i Bamses värld. Här kan barnen bli kvar länge, eftersom hela Bamses värld är uppbyggd så att barnen kan klättra och krypa in i stubbar, svampar och annat.
Fortsätt sedan genom parken, och missa inte delfinshowen, som blir en fantastisk upplevelse för hela familjen. Kolla redan vid entrén vilka tider showen är, så att ni har dessa tidpunkter som riktmärken. Ingår i entréavgiften.
I parken finns möjlighet för barnen att rida kamel, och det brukar uppskattas. Kostar 30 kr och tar fem minuter. Tänk på att kön ofta är oändligt lång. Vill ni inte lägga en halvtimme, fyrtio minuter på att stå i den, ta en omväg så slipper ni energikrävande diskussioner.
I djurparken finns också en minilantgård med djur att klappa.
Linbanan kostar 80 kr/vuxen och 40 kr/barn. Att åka den är ett litet äventyr i sig, och kan vara bra att avsluta dagen med.
Tips! Ta med egen matsäck, om ni inte vill lägga pengarna på mat, som visserligen är helt okej, men inget märkvärdigt. Det finns många fina rastplatser runt om i parken. Vi tog med en massa mat, eftersom man blir hungrig av att gå runt en hel dag.
Pris: barn 4–15 år, 160 kr, vuxna 290 kr. Safariparken ingår också, vilken kan vara svår att hinna med om ni bara har en dag på er.
Skippar ni Safariparken och i stället koncentrerar er på den vanliga djurparken och delfinariet kostar det 120 kr för barn 4–15 år och 230 kr/vuxen.
Öppettider: 2 juli –12 augusti, 10–18, övriga tider 10–17.
Mer info: kolmarden.com eller 011-24 9000

Övernattning
Vildmarkshotellet i Kolmården har rykte om sig att vara Sveriges barnvänligaste hotell, och kanske stämmer det. Här finns lekrum för barnen, mat för både stora och små läckergommar, relax­avdelning och pool.
Pris: 2 vuxna + 2 barn från 2 650  kr/natt. Barnaktiviteter, tillgång till spa- och badavdelning, frukost, lunch, parkering, entré till djurparken och vildvandring ingår.
Mer info: vildmarkshotellet.se eller 011-15 71 00

NUVARANDE Semester i Sörmland
NÄSTA Våra bästa semestertips!