Sommarstängt på förskolan

Under sommarmånaderna stänger många förskolor helt under en period. Den som inte kan vara ledig med sitt barn då kan få erbjudandet att traska iväg till en annan förskola, som har öppet. Bra lösning, men för det mesta förväntas barnet kliva in på den nya förskolan helt utan inskolning.

Är inte det lite konstigt?
– Jo, det tycker jag. Om barnet är lite äldre så är han eller hon visserligen van att skiljas från sina föräldrar, men för­skolan är ju ändå helt ny. Och för lite mindre barn, som kanske skolats in nyligen, är det väldigt påfrestande att plötsligt byta miljö till en de inte känner igen, och där de inte känner igen personalen, säger Ann Lidbrink, förskolepsykolog i ­Vaxholms kommun.

Hur tycker du att man ska peppa barnet?

– Först tycker jag att personal från den ”nya” förskolan ska komma ut och knyta kontakt med barnen i deras vanliga förskola, innan bytet sker. Och sedan tycker jag att man som förälder ska se till att man under den första dagen är med barnet i den nya förskolan. Efter det är det viktigt att prata med personalen för att följa upp hur barnet trivs. Med lite äldre barn, från kanske 3–4 år, kan man ju också prata om det som ska hända och på så vis förbereda dem.

Ibland kan man ju som förälder känna sig lite besvärlig om man ställer krav på att få stanna, särskilt om personalen förväntar sig att man inte ska göra det. Hur ska man hantera en sådan situation, tycker du?

– Jag tycker att man ska stå på sig som förälder, det är så otroligt viktigt att barnet får möjlighet att börja lära känna pedagogen och få en så god kontakt som möjligt innan man lämnar det.

Har det någon betydelse om någon kompis flyttar med också?

– Allt som barnen känner igen är positivt, så det är klart att det har en betydelse. Men det är den vuxna kontakten som är viktig.

Finns det något som är positivt med en sådan här ”sommarflytt”?

– Ofta är ju grupperna mindre på sommaren, och man hittar på saker man inte kan göra när alla barn är på plats. Man kanske åker på mysiga utflykter, åker och badar och annat skoj. Eftersom det är så små grupper kan barn och vuxna få en fin kontakt och lära känna varandra på ett nytt sätt. Och det är ju positivt!
 

Läs mer

NUVARANDE Sommarstängt på förskolan
NÄSTA 9 bra amningsbehåar