Sex bra smakportioner

Ett skepp kommer lastat - med mat! Runt halvåret är det dags för de första smakportionerna. Kul för dig som förälder. Och ibland också för bebisen.

När barnet är kring sex månader behöver det tillägg av annan mat, bland annat för att täcka behovet av järn. Men bli inte förvånad om din bebis inte slukar sin förs-ta sked potatis. Eller spottar ut det du ger.
Smakportioner innebär ju tre nyheter för barnet: Ny smak. Ny konsistens. Nytt sätt att äta på. Man kan med andra ord behöva ge samma sak många gånger innan det faller barnet i smaken.

Det är bra att börja med något som är neutralt och lite sött i smaken, som potatis eller morot. Tycker din bebis ändå att det är pest med ”riktig” mat kan du göra maten extra lös och såsig i konsistensen och blanda med något för barnet välkänt som modersmjölk eller ersättning. Mjölk kan man använda en liten skvätt av i puréerna, men inga större mängder förrän barnet är 10–12 månader.

Bäst av allt – det är inte någon brådska med att vänja barnet vid fast föda. Bröstmjölk eller ersättning är fortfarande den främsta näringskällan.

Lycka till!

Läs mer

PURÉRECEPT

Puréer är egentligen världens enklaste matlagning, vilket givetvis inte hindrar att du kan välja färdiglagat på burk. Oavsett vilket – tänk på att vänja barnet vid en smak i taget. Potatis brukar vara en populär start, men det går lika bra med andra rotfrukter eller grönsaker.

Gör så här:
1. Skala rotfrukten eller skölj grönsaken, skär den i ­mindre bitar.

2. Koka den mjuk i osaltat vatten, som precis ska täcka. (Kikärter på burk är redan kokta, skölj dem och tillsätt vatten för att mixa.)

3. Mixa slätt med en stavmixer tillsammans med ca 1/3 av kokvattnet och en tesked bra matfett, som flytande margarin eller rapsolja. Tänk på att de första puréerna ska vara riktigt lösa, vissa barn vill ha dem rinniga.

4. När barnet vant sig och tycker om några rotfrukter, grönsaker samt någon frukt är det dags att introducera mer proteinrik mat, som kött och fisk (följ receptet nedan) alternativt baljväxter.

5. Så småningom kan en komplett måltid bestå av potatis­mos, morotspuré, kycklingpuré och till efterrätt ett mjukt päron som du skrapar innanmätet ur med sked.

Publicerad i Vi Föräldrar Första året nr 2, 2011.

NUVARANDE Sex bra smakportioner
NÄSTA Framåtvänt eller bakåtvänt i barnvagnen?