Så hanterar du barnens trots

10 bra tips ur boken "501 tips som underlättar föräldraskapet" av Vi Föräldrars Katarina Markiewicz.

Mutor är inte så farliga
Jag är pappa till en viljestark tvååring som befinner sig mitt i en trotsperiod. Det enda som biter på honom är mutor. Jag tycker att mutandet har fått oförtjänt dålig klang bland föräldrar. Det handlar ju helt enkelt om förhandlingar och det kommer han ändå att få göra resten av livet.
Kalle

Läs också: Trotsiga barn – så bemöter du dem

Ge ett ultimatum
När vår son inte vill städa upp sina leksaker, borsta tänderna, klä på sig, gå in i huset eller liknande brukar vi ge honom ett ultimatum genom att säga: ”Nu får du välja: antingen går du in själv i huset, borstar tänderna själv, klär på dig själv eller så bär mamma in dig, borstar dina tänder och klär på dig.” Nio av tio gånger väljer han ”själv”-alternativet. Det får honom att känna sig större än när mamma eller pappa gör sakerna åt honom.
Maria Andersson, Karlstad

Lova och håll löftet
När vår son vill göra något, t.ex. rita, har vi sedan han var 1 år sagt: ”Först byter vi blöja, sedan ritar vi”. Det har fungerat bra, men det gäller också att man håller det man lovar, annars tappar barnet förtroendet.
Familjen Karlsson Andersson, Karlstad

Läs också: Är det trotsåldern?

Ta konflikten innan den startar 
Vi brukar faktiskt alltid säga till barnen innan vi går in i affärer att vi inte ska köpa någonting till dem. Om de då opponerar sig så tar vi konflikten innan vi går in. Det funkar oftast – inte alltid…
Åsa

Förvisning fungerar
Jag tycker att det är logiskt att ett barn som t.ex. puttar lillebror förvisas från rummet (och t.ex. får gå in på sitt eget rum) tills han har slutat puttas. När han känner att han klarar att vara i samma rum som lillebror utan att puttas är han självklart välkommen tillbaka!
G, mamma till Axel och Kalle

Kör med raka rör
Jag kör alltid med raka rör. Jag talar först om hur det blir och sedan blir det så. Inte alltid helt smidigt men det viktiga är att det blir som man har sagt. Hotar man med att det inte blir något lördagsgodis om något inträffar, så blir det inte heller något lördagsgodis. ”Vill ha” bemöter jag inte direkt med att säga nej, utan jag säger: ”Ja, det förstår jag att du vill ha och det kan du få – men inte idag”. Då hör barnet inte det negativa först som ofta får dem att sluta lyssna vidare.
Carina Bredberg, mamma till Oliver 8 år och Melker 5 år

Bekräfta barnet
I trotssituationer är det viktigt att bekräfta barnets känslor. Om barnet är argt och säger eller skriker ”Jag vill inte”, säg: ”Jag förstår att du känner dig arg och inte vill men…”
Eva Holmquist

Var bestämd men kärleksfull
Mitt tips till föräldrar med trotsiga barn är att först och främst vara bestämd. Jag brukar säga: ”Nu ska vi gå ut och det är kallt, så du måste ha overallen och mössan på dig”. Om han blir alltför ledsen och arg tar jag upp honom i knäet och försöker lugna. Jag ger honom kärlek men jag försöker samtidigt vara bestämd. Jag pratar också med honom hela tiden och upplyser om vad jag gör, t.ex: ”nu drar jag upp blixtlåset”, ”nu får du ha dina fina blåa vantar på dig och på med mössan så att inte öronen fryser…”
Elisabet Persson

Låt barnet välja 
Alla gånger det finns val ska man tala om det för barnet. Vill du ha bruna eller beiga strumpor? Vill du ha ärter eller majs? Vill du ha fil eller mjölk till flingorna? Det finns massor med val de kan göra där valen är lika bra vad de än väljer. Då känner barnen sig nöjda med att få bestämma, de ser att de faktiskt har kontroll över några delar i livet. Alla människor tycker att om att kunna styra över sina liv, även barn. Så ge alltid barnet valmöjligheter.
Karin De Farfalla, Söderhamn

Skaffa en ”källarlåda”
När barnen är tillräckligt stora måste de lära sig att plocka undan efter sig själva. Annars slutar det med skilsmässa för att mamma och pappa bara går och plockar hela tiden. I vår familj plockar vi undan varje kväll tillsammans. De leksaker som inte plockas upp lägger vi i en speciell låda i källaren och det dröjer minst en vecka innan vi lämnar tillbaka leksakerna.
Helena Gustafsson

NUVARANDE Så hanterar du barnens trots
NÄSTA