Så fixar du egentid

Egentid, en utopi aldrig så åtråvärd som när man är mitt uppe i småbarnskaoset. Men det behöver inte vara så svårt att fixa lite egentid!

Vi Föräldrars Katarina Markiewicz har skrivit den oumbärlig föräldratipsboken ”501 tips som underlättar föräldraskapet”.

Boken är en sammanställning av hundratals smarta tips från föräldrar som upplevt problem på ett eller annat sätt, och som lyckats hitta en smart lösning.

Illustratören Unni Zetterling står för bokens illustrationer.

Benvagga din bebis till sömns.
Det här är ett tips för alla föräldrar som går omkring och har bägge händerna upptagna med bebisar som vill ha närhet och bli burna eller vaggade till ro. Sätt dig skönt mitt på sängen, ta med en bra bok, datorn eller liknande. Lägg sedan en kudde över dina vrister/fötter och placera bebisen skönt på dina ben. Ta en gosig filt och lägg över er båda. Vagga sedan benen rogivande tills bebisen somnat in medan du t.ex. läser, chattar med andra föräldrar eller själv tar en liten vilopaus.
Annika Safakho, Göteborg

Släpp iväg varandra på egen hand.
Släpp iväg varandra på egen hand. Ge varandra tid att umgås med kompisar och kanske resa själva. Även om en helg ensam med barnen känns jobbig, tänk då att det nästa gång blir din tur att hitta på något kul. Och din partner blir en mycket gladare person och förälder att umgås med.
Cecilia Lübeck

Få egentid när minstingen sover.
Om du har flera barn är mitt tips att passa på att få lite egentid när det yngsta barnet sover och de äldre barnen leker själva. Innan jag tar egentiden försöker jag att aktivera de andra barnen lugna lekar som de klarar av själva, t.ex. rita, läsa, bygga lego eller titta på tv. Jag har nämligen märkt att jag klarar av att sköta disken, städa och tvätta även om minstingen är vaken. Det gör jag genom att först se till att han är mätt och har en torr blöja. Då brukar han nöja sig med att sitta bredvid mig på en filt på golvet eller sitta i sin matstol vid köksbordet och plocka med några nappar. Sedan somnar han, de äldre barnen leker och då får jag äntligen min egentid.
Trött men glad fembarnsmamma

Gå till biblioteket.
Jag älskar att läsa tidningar. På biblioteket har jag råd med den lyxen. I lugn och avslappnad miljö (långt från vardagens kaos) läser jag senaste numret – gratis!
Miriam Leander, Enskede

Frissa & bakelse.
Boka tid hos frissan. Njut av att någon håller på med ditt hår. Gå till ett kafé efteråt, köp en smaskig bakelse och sitt och titta på alla människor.
Ensam! Marie Eriksson, Örebro

Bad med tända ljus.
Mitt bästa njutningstips är när sambon hittar på något med barnen, då tar jag ett varmt bad med tända ljus och skön musik i bakgrunden – och självklart med låst badrumsdörr. Det är bara jag, badet och en bra bok.
Leila

Gör ett hemmaspa.
Mitt bästa njutningstips är att låsa in sig i badrummet för ett minispa, med ansiktsmask, skumbad, fotvård, en god fruktdrink och en bra bok.
Anna, Södra Sandby

Städning först, sedan en bra bok.
Som tvåbarnsmamma har man inte mycket egentid, men jag tycker att vi har löst det kanonbra. På söndag förmiddag städar vi lägenheten, sedan tar min man barnen och går med dem till badhuset. Då är det min stund! Jag lägger mig på sängen och läser en bra bok. Denna stund av egentid får mig att ladda batterierna inför kommande vecka.
Viktoria, Södertälje

Med tjejkompisarna på weekendresa.
En gång om året brukar jag och mina fyra tjejkompisar (som också är mammor) åka iväg på en weekend. Då lämnar vi våra barn hos papporna och bara njuter av vuxensnack, fnitter, god mat, gott vin och härligt sällskap. Min man brukar ”ta igen” helgen genom att åka iväg med sina killkompisar på en skidresa varje år.
Lotta, Linköping

Klostertystnad.
Det kan tyckas som ett något udda sätt att ladda batterierna på, men som mamma till fyra livliga barn känner jag att mitt största behov är att få tystnad omkring mig. En väninna föreslog att jag skulle åka till ett kloster över en helg. Det gjorde jag och det var helt fantastiskt. Jag läste ut två böcker, kunde tänka en massa tankar utan avbrott och bara njöt av tystnaden och av att bara vara.
Titti
 

NUVARANDE Så fixar du egentid
NÄSTA Så hanterar du barnens trots