Att vänta tvillingar

Att vänta tvillingar är speciellt. Vi följde med på en tvillingkurs på mödravårdsmottagningen Mama Mia i Stockholm.

Fakta/tvillingfödslar

Drygt 3 procent av alla graviditeter i Sverige är tvillingfödslar, vilket ger ungefär 3 000 tvillingfödslar på ett år. Kvinnans ålder har betydelse. Om hon föder barn lite senare i livet ökar sannolikheten för tvåäggstvillingar.
– När två ägg blir befruktade av två spermier blir det tvåäggstvillingar, så kallade dizygota tvillingar. Anlaget är ärftligt hos kvinnan. (Men pappan kan ge arvet till sin dotter om hans mamma har anlaget). Tvåäggstvillingar är i princip inte mer lika varandra är vanliga syskon. Ungefär 70 procent av alla tvillingar som föds är tvåäggstvillingar, säger Annicka Skärbo.
Enäggstvillingar kallas monozygota, och utgör en tredjedel av alla tvillinggraviditeter. Ett ägg befruktas av en spermie, men ägget delar på sig. Barnen har alltid samma kön och exakt lika arvsanlag.
I ungefär två tredjedelar av alla tvillinggraviditeter finns en tjock skiljevägg mellan barnen, de har då varsin inre och yttre fostersäck samt varsin moderkaka. Två moderkakor bevisar dock inte att de är tvåäggstvillingar. Men väntar man en flicka och en pojke är man 100 procent säker.
I ungefär en tredjedel av fallen är skiljeväggen tunn, barnen har en gemensam yttre fostersäck (men varsin inre) och delar moderkaka. Är det en tunn skiljevägg mellan barnen är det enäggstvillingar. Äggcellen har delat sig på femte till åttonde dagen och har inte hunnit att bilda varsin yttre säck.
Hos cirka en procent av alla tvillingraviditeter ligger bägge barnen i samma hinnsäck och delar fostervatten. De kan suga på varandras tummar. Här har äggcellen delat sig efter åttonde dagen.

För de flesta av oss är det en vanlig, grå onsdag i Stockholm. Men inte för den grupp gravida som sökt sig till mödravårdsmottagningen Mama Mias tvillingkurs i ett konferensrum på Karlavägen i Stockholm.
– Jag ville förbereda mig mentalt, få tips, idéer och en bild av vad det innebär att få tvillingar, säger en av deltagarna, Nathalie, 30 år och student.
– Men det spelar nog ingen roll hur många kurser man går, det blir som det blir. Att höra att det var tvillingar var lite chockartat, även om jag snabbt vande mig vid tanken, fortsätter hon.
Anna, 29 år, gymnasielärare, och Martin, 32 år, arkivarie, var beredda på att det kunde blir fler barn än ett. De har gjort en provrörsbefruktning.
– Det var en chans för oss att få två, tycker de. Vi har väntat så länge på att få barn. Vi storskrattade när vi fick beskedet att det var tvilllingar. Vi har just avslutat en profylaxkurs och har bra koll på själva förlossningen. Men vi vill veta vad som skiljer sig rent praktiskt när man kommer hem från BB med två barn.

”Jobba inte för länge!”
Kursledaren Annicka Skärbo är barnmorska och själv tvillingmamma. Hon inleder med att berätta mer allmänt om tvillinggraviditeter.
En tvillinggraviditet är i snitt 37 veckor. Efter graviditetsvecka 35 är varje ytterligare vecka en bonusvecka, enligt Annicka Skärbo. Men inte alla föder för tidigt. Ungefär 20 procent av tvillingarna föds före vecka 35.
På Svenska Tvillingklubbens hemsida står att man vanligtvis blir sjukskriven i vecka 20–25 någonstans. En blivande tvillingmamma är ju i vecka 30 lika stor som en kvinna som bara väntar ett barn är i vecka 40.
– Jobba inte för långt in i graviditeten när du väntar två barn, råder Annicka Skärbo. Det behövs tid till att förbereda sig mentalt på att få hem två barn.
– Dessutom orkar man inte med förberedelser som att fixa med bebiskläder och frysa in mat när man är i vecka 34–35, konstaterar hon. Det behöver ske tidigare.
Det kan vara svårt att äta när magen trycker allt högre upp. Ett sätt att få i sig det man behöver är att äta lite och ofta, och att äta en näringsriktig, varierad kost.
Även vila är viktigt med tanke på den påfrestning som en tvillinggraviditet innebär för kroppen. Sannolikheten för att barnen kommer tidigare än beräknat är större när man väntar tvillingar. Och risken för komplikationer är större. Därför går man på tätare barnmorskekontroller samt gör fler ultraljud än vid en singelgraviditet.
I vecka 32 ungefär fattas beslut om hur födseln ska ske, vaginalt eller med kejsarsnitt. Det beror på hur barnen ligger i magen.

Ring i god tid
För en vaginal tvillingförlossning ger Annicka de här råden:
– Ring förlossningen i god tid, rekommenderar Annicka Skärbo, och inte när det är tre minuter mellan värkarna.
– Det behövs mycket personal vid en tvillingfödsel, förklarar hon vidare: Två barnmorskor, narkosläkare, barnläkare, barnsjuksköterska.
Att så mycket personal behövs beror på att barnen kan födas för tidigt, vara små för sin ”ålder” och behöva vård på avdelningen för för tidigt födda barn, neonatalen. Med tanke på ökad risk för komplikationer vid en tvillingfödsel, som kan kräva exempelvis kejsarsnitt, finns även annan personal tillgänglig. Alla tvillingmammor får värkstimulerande dropp, det behövs mer värkar för att föda två barn.
Det är ovanligt att föda första barnet vaginalt och sedan få kejsarsnitt med tvåan, enligt Annicka Skärbo:
– Barn två kommer oftast ut ganska snart efter första barnet, ”förarbetet” är redan avklarat, säger hon.
Ungefär hälften av tvillingfödslarna sker med hjälp av kejsarsnitt. En del är planerade, andra inte. Ibland blir det bråttom, och då kallas det urakut snitt, vilket innebär att mamman sover under ingreppet.

Planerat kejsarsnitt
Om man ska göra ett planerat kejsarsnitt sker det efter graviditetsvecka 37+0. Får man värkar innan utsatt datum, ska man ringa förlossningen, där värkarbetet kan stoppas med dropp.
Den blivande mamman får spinalbedövning. Pappan får vara med i operationssalen. Kvinnan är vaken under kejsarsnittet, men är bedövad från midjan och neråt.   
Efter kejsarsnittet visas barnen upp och en barnläkare undersöker barnen och kontrollerar andningen. Om allt är allt bra tar pappan hand om barnen på förlossningsavdelningen medan mamman sys. Det kan ta ett par timmar innan bedövningen släpper, sedan får man smärtstillande mediciner efter behov.
– Mitt råd till pappan är att fotografera så mycket som möjligt, säger Annicka Skärbo. Själv bad jag min man att ta kort på allt eftersom jag ville se.
– Försök att stiga upp snabbt efter snittet, för att minska risken för blodpropp, råder Annicka Skärbo vidare. Man kan trycka något mot magen, som en kudde, för att underlätta.
Ibland behöver tvillingar stanna kvar på sjukhuset efter födseln, kanske är de för tidigt födda. Tvillingar är också som regel mindre än andra nyfödda. Om bara ena tvillingen behöver vård, får även den andra följa med.
– Man särar inte på tvillingar. Det har visat sig att det sjuka barnet snabbare tillfrisknar när de får vara tillsammans, förklarar Annicka Skärbo.
Ofta får föräldrarna ett rum på neonatalen.
– Pappa kan ta vård-av-barn-dagar så att båda kan vara hos barnen utan att pappan tar av sina 20 pappadagar, vilket innebär att han kan vara hemma i fyra veckor, som han har efter födseln, råder Annicka Skärbo.

Amningen

– Alla barn kan lära sig amma, säger Annicka Skärbo. Hon rekommenderar att man i förväg har skaffat en ”schysst behå”, där man får in en hand i kupan, då får man plats med värmeinlägg. Breda band är praktiskt, eftersom en tung byst kan göra att banden skär in. Börja med att köpa en behå i god tid och komplettera sedan med flera.
– Storleken på brösten har inget med tillgången på mjölk att göra, säger Annicka Skärbo, inte heller hur bröstvårtorna ser ut. Börja med att amma ett barn i taget för att få in snitsen.
Det är viktigt att sitta skönt.
– En amningskudde är bra att ha, pröva med en sådan när du är på BB avdelningen. Har man stor byst kan man rulla en handduk och lägga under så att bröstvårtan inte hamnar så långt ner.
Till en början behöver man ofta hjälp vid amningen, se till att en barnmorska är med så att du sitter rätt och att barnen har rätt tag. Så småningom, när de vet vad det handlar om, hugger de tag på en gång.
– Att barnen till en början gnyr och hackar, gör vårtan större. Då gapar barnet stort och får in vårtan långt bak i munnen. På så sätt fyller barnet munnen med mjölk innan det sväljer.
Om barnet i stället bara smuttar, sätt fingret i barnets mun så att det släpper taget.
När man fått in snitsen är det enklast att dubbelamma, enligt Annicka Skärbo. Eller att i alla fall amma båda vid samma amningstillfälle. Annars kan man känna att man ammar dygnet runt och att krafterna tar slut. Särskilt om de vaknar vid olika tillfällen på natten.
För att mjölktillgången ska vara lika god på båda sidor är det bra om barnen får byta bröst med jämna mellanrum, ett barn kan vara glupskt och det andra försiktigare.
– Jag rekommenderar varmt amning. Det är praktiskt eftersom man alltid har maten med sig, den har rätt temperatur och man slipper diska nappflaskor, säger Annicka Skärbo.
Men det finns naturligtvis fördelar med att mata med flaska också. Med nappflaska kan ni båda hjälpas åt att mata barnen. Tänk på att turas om med vilket barn ni matar så att barnen får tid med er båda.
När mjölken rinner till kan hormonpåslaget göra dig nedstämd, vilket alltså inte är något konstigt.

Besök eller inte?
Väl hemma ringer kanske telefonen i ett. Alla vill träffa – tvillingarna.
– Tala in ett meddelande på telefonsvararen, tipsar Annicka Skärbo. Berätta barnens namn, kön, vikt. Annars kan det bli många samtal. Och man är inte fräck om man säger nej till besök den första tiden.
Även den som är van vid bebisar kan få panik när pappadagarna är slut och pappan går tillbaka till jobbet. Att vara ensam med två små bebisar kan kännas skrämmande.
– Jag som var van vid bebisar insåg att det är annorlunda att höra sitt eget barn gråta, säger Annicka Skärbo. Jag grät när jag skulle bli ensam med barnen och var tvungen att hitta egna rutiner. Men man lär sig vad barnen vill: ren blöja, mat eller få lite värme från mamma eller pappa.
Finns det äldre syskon i familjen blir det naturligtvis en stor omställning. Att få ett syskon kan vara jobbigt, att få två syskon på en gång är förstås ännu jobbigare. Det är bra om den som hälsar på uppmärksammar det äldre barnet genom att säga: ”Kom så går vi tillsammans och tittar på dina syskon”, man kan gärna ha en present med till det äldre barnet också, tipsar Annicka Skärbo.

Förskola
Förr eller senare börjar det för de allra flesta bli dags att börja tänka på återgå till arbetslivet igen. Men hur ska man göra med förskolan, ska barnen gå i samma grupp eller i varsin?
– Det finns inget rätt eller fel när det gäller förskolan, tycker Annicka Skärbo. Till en början kan tvillingarna gå tillsammans, men så småningom må bra av att gå i olika grupper. Det är viktigt att tvillingar får vara sina egna personer. Den ena ska inte vara ”mamma” till sitt syskon, till exempel. Man får vara lyhörd och iaktta barnen och försöka se vad de behöver.
På förskolan behöver barnen varsin krok att hänga kläder på, de ska inte dela, de är inte samma person. Det är heller inte roligt att dela kalasinbjudningar eller lappar från förskolan, man får be om separata.
– Eftersom tvillingar av samma kön alltid får frågan om de är enäggs, är det bra att ta reda på det, tycker Annicka Skärbo.
 (Information om så kallad tvillinganalys, finns på www.tvillingklubben.se)
– Den som väntar tvillingar har något kul att se fram emot, tycker Annicka Skärbo. Det är tufft i början men det får ni igen sedan. Barnen har ju alltid en kamrat hemma. Och som förälder behöver man inte sitta och se Bolibompa varje kväll, barnen kan titta tillsammans.
Barnen är ofta stolta över att vara tvillingar.
– Dessutom får man fler kramar och mer kärlek…


Napp eller inte?

Annicka Skärbo har arbetat på BB och haft anti-napp-tankar. Men hon ändrade sig när hon själv fick tvillingar.
– Man behöver ju själv få duscha och gå på toaletten. Har barnen stort sugbehov kan man ju bli sittande, förklarar hon.
 Gör det som är bäst för er familj och era barn, men ge inte barnen napp eller nappflaska förrän de kan amma, eftersom det är två olika sugtekniker.


Så underlättar du första tiden

• Tacka inte nej till hjälp, men vill du att gästerna diskar i stället för att ta hand om barnen, så säg det.
• Lite damm i hörnen är inte hela världen.
• Tvillingar mår bra av att sova tillsammans, se bara till att naglarna inte är så långa att de river varandra. 
• Till en början vet inte barnet om det är natt eller dag. Om de vaknar på natten ska det vara tråkigt (annars uppmuntras beteendet), så: sätt inte på musik, prata inte, tänd inga lampor och gulla inte.


Förberedelser för dig som väntar två

• Var påläst om tvillinggravididet och förlossning.
• Sluta arbeta i god tid så att du hinner förbereda dig på att få hem två barn.
• Vila och ät näringsriktig mat.
• Laga mat och frys in i god tid innan förlossningen. Man tröttnar på pizza.
• Motionera, men lagom. En promenad räcker långt.
• Var förberedd på att det kan bli kejsarsnitt eller att barnen kommer lite tidigare än beräknat.
• Vill du veta mer om aktuella tvillingkurser, gå in på www.mamamia.se klicka på mödravård och sedan på kurser. Även Svenska tvillingklubben har kurser, se www.tvillingklubben.se).


•  Att föda av Gudrun Abascal
• Svenska Tvillingföreningens skrifter: Fler än en och tid för två.
Par i barn av Britta Alin Åkerman, Peter A Thomassen och Birger Winblad

Artikeln publicerades i Vi Föräldrar Gravid 2/2007

NUVARANDE Att vänta tvillingar
NÄSTA ”Se förlossningen som en kraftkälla”