På helikoptertur över blöjträsket

”Härom kvällen hade jag förmånen att prata föräldrafrågor med en grupp utländska besökare, alla män från olika ”pappaföretag”. Mest pratade jag med amerikanen Clay, som tillsammans med sina två lärarkolleger vågade säga upp sig för att satsa på en ny typ av pappasajt, dadlab.com.

De har sitt kontor i Texas, och jag fick först inte ihop mina fördomar om Texasbor som tjocka ranchägare som kastar lasso efter sina tjurar, med den här engagerade trebarnspappan som mest verkar vara en skrivbordscowboy. Clay beskrev känslan när hans äldsta barn föddes för tidigt, och han fick ha sin son på bröstet, enligt kängurumetoden, hud mot hud.

”Det var då jag förstod vad jag var menad för, där och då blev jag verkligen pappa”, säger han till mig med glöd i rösten. Och jag tänkte för mig själv på artikeln vi hade i Vi Föräldrar för några nummer sedan, om en avhandling som visar hur viktig den första kontakten mellan bebis och pappa är, hur den påverkar pappans självförtroende och ställning som förälder. Tidigare pratade experterna bara om den viktiga anknytningen mellan mamma och barn. Nu vet man bättre.

Jag och Clay passade på att fråga ut varandra om vilka föräldrafrågor som debatteras i våra respektive länder. Jag beskrev trenden som går mot striktare gränser och uppfostring enligt olika modeller (modeller som egentligen är utarbetade för barn med särskilda behov). Och att den här reaktionen kommer efter debatten om sk curlingföräldrar. ”Aha, jag känner igen det där”, svarade Clay, ”i USA kallar vi dem för helikopterföräldrar, eftersom de hovrar över sina barn hela tiden”.

Hans grupp hade under dagen fått träffa Peter Örn, politiskt sakkunnig vid Integrations- och jämställdhetsdepartementet, som pratade om pappaledighet och föräldraskap.

”Tänk, det är ju fantastiskt. Att ditt lands regering pratar om föräldraskap, att det är viktigt att vara med sina barn och att man vill vara med och stötta det från regeringshåll”, sa Clay till mig.

Då insåg jag, som så många gånger förut, att det vi har här i Sverige är så speciellt att vi inte ens förstår det. Och att jag är lika stolt som alltid när jag berättar för pappagruppen att Vi Föräldrar läses av både pappor och mammor. Att nästan 35 procent av dem som läser är män, och att man förväntar sig att våra artiklar ska vända sig till föräldrar, oavsett kön.

I ett nummer längre fram i höst kommer Clay att skriva direkt för Vi Föräldrars läsare. Det är spännande och nyttigt att höja blicken från sitt eget blöjträsk.

Nu i semestertider fotas det för fullt, och om ni är som jag har ni inte gjort papperskopior av en enda digitalbild – än. Vilket fotoföretag ska man välja? Vad kostar det? Jag kommer kasta mig över testet av fototjänster som vi har i nästa nummer av Vi Föräldrar.

Ni missar väl inte heller vår roliga tävling? Skicka in ditt roligaste filmklipp med ditt barn, så har du chans att vinna en superfin filmkamera! Läs mer om tävlingen på viforaldrar.se!”

/Helena Rönnberg, chefredaktör

Krönikan publicerades i Vi Föräldrar 9/2008

NUVARANDE På helikoptertur över blöjträsket
NÄSTA När inskolningen krånglar