Äventyr i Astrid-land

I år skulle Astrid Lindgren ha fyllt 100 år. Det firas på olika sätt runt om i landet, men allra tydligast märks det på Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby.
Vi Föräldrars reporter tog med sin 3-åring till Astrids sagovärld.

Text: Katarina Markiewicz

– Jag ska träffa Emil och säga till honom att han är busig, så ska jag känna på Pippis flätor och säga till Ping och Pang (Kling och Klang på Pascal-språket) att de ska vara snälla mot Pippi, och sen ska vi hem till Kajsson också och träffa lillebjoj och sen ska jag träffa Kajsson Pussling också. Mamma är han lika liten som jag?
Munnen går i ett på vår 3-åring i bilen på väg till Astrid Lindgrens Värld. Förhoppningarna är skyhöga, nästan så höga att jag är rädd för att de inte kommer att införlivas. Han har talat om det här besöket i flera dagar.
Det här blir mitt andra besök i Vimmerby och Astrid Lindgrens Värld. Första besöket var i början av 1990-talet då jag var ung och barnlös lokalreporter. Jag minns att jag tyckte att Astrid Lindgrens Värld var roligt men inte speciellt märkvärdigt och ganska litet. Men så fort vi närmar oss den jättelika parkeringen förstår jag att saker och ting har förändrats enormt. Nu är dessutom premisserna helt annorlunda – nu är det inte vi vuxna som ska bedöma parken utan sonen och hans 3-åriga väninna Rebecca, vars föräldrar vi har stämt träff med inne på parkområdet.
Det är inte svårt att hitta till parken och på parkeringen blir vi fort och smidigt dirigerade till en ledig ruta. Sedan är det bara att ställa sig i kön tillsammans med ett hundratal andra förväntansfulla småbarn och deras familjer.
Väl inne ser vi ett myller av små mini-Pippi och Emil-look-a-likes, de har alla varit inne i shoppen och handlat Pippiperuker och Emilmössor.

Börjar i Vimmerby
Vårt besök börjar i ”Den lilla, lilla staden”, Astrid Lindgrens Vimmerby i miniatyr. Här växte författarinnan upp och det var här hon fick uppslag till sina karaktärer.
Miniatyrstaden visade sig vara en hit utan dess like och ett tag tror jag nästan att vår rundtur ska sluta här. För hur mycket vi än lockar med olika saker vägrar våra barn att lämna platsen. De öppnar dörrar, springer in i minihusen, skrattar och leker kafferep kring de små borden och trånar efter godsakerna i godisaffärens skyltfönster.
Till slut, efter att ha lovat barnen att även avsluta besöket här, kan vi äntligen fortsätta mot Bullerbyn och därefter Villa Villekulla. Precis när vi anländer dit börjar teaterföreställningen. Kling och Klang jagar Pippi och sonen är alldeles exalterad.
– Mamma, pappa titta Ping och Pang!!! utbrister han.
Sedan sitter han med öppen mun under hela föreställningen.

En obehaglig incident
När skådespelet är över springer alla barn upp i Villa Villekulla. Förutom lek i själva huset finns det även rutschkanor och Pippis pappas båt Hoppetossa som barnen kan klättra in i.
Vid Villa Villekulla händer dagens enda obehagliga incident. En liten pojke skadar sig efter en alltför vild lek i trapporna i Hoppetossa.  Efter en stund får han hjälp av sjukvårdspersonal. Det hela slutar lyckligtvis bra, men vi och våra vänner konstaterar att man som förälder måste vara väldigt uppmärksam. Man kan inte låta sina barn springa helt fritt i parken. Dels kryllar det av besökare och det är ganska lätt att förirra sig (tack och lov att id-band delas ut i kassorna), dels finns det massor med små trånga utrymmen, superroliga för småbarn men inte helt ofarliga med tanke på det som vi just bevittnat. Det skulle inte heller skada med fler sjukvårdsstugor runt om på området.
Vi fortsätter mot den vackra Körsbärsdalen som faller oss vuxna i smaken men barnen vill vidare, de är än så länge lite för små för att känna till karaktärerna i Bröderna Lejonhjärta. För små är de däremot inte för Katthult som blir den andra anhalten som de aldrig vill lämna. Även här pågår en teaterföreställning som blir mycket uppskattad både av barnen och av oss.

Får en Pippidocka
Att hitta ett lämpligt lunchställe är inga som helst problem. Den här gången väljer vi Lottas kök som serverar pastabuffe. På området kring ”Nils Karlsson Pysslings hus” och ”Karlsson på taket” fortsätter barnen att leka och springa runt. 
Sedan vill de tillbaka till ”Den lilla, lilla staden”. Där stannar vi ytterligare någon timme och avslutar sedan hela besöket med att äta våfflor på Stadshotellets våffelveranda. Innan vi lämnar Astrid Lindgrens Värld går vi in i butiken och köper en Pippidocka åt sonen som blir jätteglad.
Fullmatad av intryck tar det knappt två minuter innan han somnar som en stock i bilbarnstolen på väg hem. Nöjda kan vi konstatera att Astrid Lindgrens Värld har uppfyllt våra förväntningar och att jag själv numera uppskattar och ser sagovärlden med helt andra ögon, en nöjd mammas ögon.

Det här tyckte Pascal var roligast:

• Att få leka i ”Den lilla, lilla Staden”
• När poliserna jagade Pippi och att jag fick gå in i Villa Villekulla
• Att få se teater med Emil och sen få gå in i Snickarboden
• Våfflorna på Statshotellets våffelveranda

Nyheter på Astrid Lindgrens värld

Vi på Saltkråkan har fått sin egen plats inomhus där scener, karaktärer och miljöer från den populära tv-serien visas. Utställningen kommer att vara öppen på helger och lov året om.
Astrid Lindgrens barndomshem i Näs, ligger i utkanten av Vimmerby och är det ställe där författarinnan föddes, växte upp och fann många av sina karaktärer. Här kan man besöka barndomshemmet och hitta en massa spännande detaljer kring författarinnans liv och leverne.
Mer info: astridlindgrensnas.se

Blev Sveriges bästa temapark

Astrid Lindgrens värld är en teaterpark där besökarna får möta Astrid Lindgrens figurer i sina riktiga miljöer. Skådespelen pågår från morgon till kväll både på scen och improviserat runt om i parken.
Varje år tar parken emot ca 385 000 besökare.
Astrid Lindgrens Värld har vunnit ”Stora Barnsemesterpriset 2007” där 50 000 föräldrar röstade fram Sveriges bästa temapark på sajten barnsemester.se, samt första pris på internetsajten barnensturistguide.se där 21 570 personer röstade fram sagoparken som ”Bästa Turistanläggning 2007”.
Öppettider: 16 maj-2 september samt året om på helger och lov om man vill besöka Vi på Saltkråkan. Under allhelgonahelgen håller delar av parken öppet för traditionell höstmarknad. Säsongens teaterprogram och annan bra information hittar man på alv.se
Boende: Astrid Lindgrens Värld har en egen stugby och campingplats. Se hemsidan för mer information,  www.alv.se.

Astrid Lindgren firas under hela 2007

Stockholm, Junibacken
Förutom den nya Karlssonutställningen som pågår fram till sommaren 2008 spelas Lillspöket i Vasastan, en specialskriven Karlssonpjäs, på Junibacken. I pjäsen är mamma och pappa på semester och Lillebror alldeles ensam hemma. Ja, inte helt ensam, Karlsson på taket är ju där, och så finns den elaka fröken Bock, som inte låter en smaka på nybakta kanelbullar, och som stänger in en på sitt rum bara för att man säger att hon är tjock. Vilken tur då att Karlsson är där, för han tycker att Husbockar är det bästa som finns, speciellt om de tror på spöken. Och tillsammans med publiken kommer han och Lillebror att ge fröken Bock en upplevelse hon sent ska glömma! Föreställningen är liksom tidigare föreställningar skriven och regisserad av Bobo Lundén. Hösten 2007 kommer ytterligare en Karlssonpjäs att ha premiär.
Dessutom: Inte många känner till att Astrid var en duktig sångtextförfattare.
Junibackens musiker har utarbetat ett sångprogram som bygger på Astrids Lindgrens fantastiska sångskatter. Programmet kommer att framföras dagligen under sommaren 2007 med start i februari.
Och stationshuset varifrån Junibackens sagotåg avgår har byggts om och blivit Junibackens galleri 9. I mars invigdes utställningen Tre konstnärskap – Björn Berg, Ingrid Vang Nyman samt Ilon Wikland (illustratörerna bakom flera av Astrid Lindgrens mest älskade figurer). Utställningen är skapad med hjälp av färg och form av scenograf Suzane Crepault och är utformad så att den tilltalar barn i alla åldrar. Utställningen kommer att pågå i tre år.
Den 14 november 2007
I år skulle Astrid Lindgren ha fyllt 100 år. Det firar Junibacken med extra teaterföreställningar och med att bjuda alla barn på tårta.
Info: junibacken.se

Stockholm, Kulturhuset
ASTRID Anna Emilia LINDGREN – en utställning om Astrid Lindgren, byggd på bilder ur privata album samt professionella fotografers bilder. Dessutom Astrids Lindgrens egen röst i filmade intervjuer, radioinslag och unika dokument. Delar av materialet visas för första gången. Utställningen pågår t om 2 september 2007.
Kulturhuset i Stockholm, Galleri 5, www.kulturhuset.se

Stockholm, Stadsteatern
På Astrid Lindgrens födelsedag, den 14 november, har Stockholms Stadsteater premiär på sin Pippi-föreställning med musik och dans. Bearbetad av Jonna Nordenskiöld som regisserade kritikerrosade Allrakäraste syster och Betongsocker och förortsmys.
Info: stadsteatern.stockholm.se

Kalmar
Lek med Astrid – Kalmar Läns museum uppmärksammar Astrid Lindgrens 100-årsjubileum med en utställning som utgår från hennes egen barndom och hennes tankar om lekens betydelse. Hur har barns lek och fritid förändrats under 1900-talet – barnets århundrade? Skiljer sig Bullerbybarnens lekar vid 1900-talets början egentligen så mycket från Pippis revolution i barnkammaren på fyrtiotalet och vår egen it-ålders? Utställningen pågår t om 7 oktober 2007.
Info: kalmarlansmuseum.se

Vimmerby
Den 1 juni 2007 invigdes Marie-Louise Ekmans porträttlika staty av Astrid Lindgren på Stora torget i Vimmerby.
Den 2 juni 2007 invigdes Berit Lindfeldts skulpturgrupp ”Källa Astrid” på Astrid Lindgrens Näs.
Nordiska barnteaterfestivalen ”SPUNK” pågår  från 18 juni till och med 24 juni 2007. Mer info: atr-riks.se
Den 3 september till och med den 3 oktober ställer Maria Elmgen ut egna dockskåpsdockor gjorda med Astrid Lindgrens sagogestalter som förebild på biblioteket i Vimmerby. Mer info: vimmerby.se

Artikeln publicerades i Vi Föräldrar 6/2007

NUVARANDE Äventyr i Astrid-land
NÄSTA ”Nu förstår jag min mamma bättre”