Nu börjar vi om – varje stund kan vara en nystart!

Janas krönika. Gör som Stevie Wonder, prova att nollställa en dålig start och börja om på nytt.

Inatt drömde jag om min mormor. Jag var ungefär 7 år gammal och vi satt som vi alltid gjorde på kvällarna och spelade kort. Mormor var världens snällaste och hade två saker som jag älskade mest av allt. Hon hade tid och tålamod med oss barn.

Jag erikänner att jag i 7-års åldern hade jättesvårt att förlora i spel, och blev alltid ledsen när jag kom sist två gånger i rad. Men mormor visste precis hur hon skulle få mig ur min uppgivenhet. Hon tittade alltid på mig och sa de magiska orden. ”Kom Jana, nu börjar vi om.”

Den där nystartkänslan var som ett suddgummi för min själ. Ok, en ny chans, nya möjligheter, det gamla är passé. Då kändes allt ok.

Mina barn älskar att höra berättelser från min barndom och jag har ofta pratat om ”Nu börjar vi om”- effekten på mig när jag växte upp. Och på något sätt har det satt sig även i vår familj och blivit som ett heligt mantra när vi hamnar i konfliktsituationer, eller är på fel spår. I torsdags hade vi en sådan där morgon här hemma som jag gärna skulle vilja stryka ur veckans minnesalbum.

Allting blev bara fel. 12-åringen hade vaknat på fel sida och 2-åringen tränade sin mentala styrka genom att svara med högljudda NEJ på alla förslag och frågor. ”Nu ska vi äta frukost.”….. ”NEEEEJ, jag vill inte.” ”Nu ska vi åka till Jenny på dagis.” … ”NEEEJ, jag vill ha Urlaub (tyska för semester).” Ni anar kanske frukoststämningen! Att få komma till mina klienter och till tystnaden i min arbetslokal kändes som rena terapin för mig själv.

Men kl. 11.00 så kom plötsligt det förlösande sms:et i min mobil. ”Mamma, kan vi börja om när jag kommer hem från skolan?” Det var från min äldsta dotter. Den lilla 7-åriga flickan inom mig log stort och skrev lättad tillbaka ”klart vi kan, älskling!”.

Stevie Wonder fick en gång frågan hur han klarade av sina barns tonårsperioder varav han svarade med: ”En gång i måndaden sätter jag mig ner och nollställer deras konton.”

En bra idé, tycker jag. Att börja räkningen från noll, för mig betyder det att ge livet en ny chans utan att räkna ihop och lägga negativa minnen på lager. Att börja om istället för att samla på sig känns mer hoppfullt och konstruktivt.

Jag känner människor som redan på morgonen kan konstatera att dagen är körd för att morgonen gick åt pipan. Det finns 40-åringar som har kört fast i sin karriär och har svårt att vända på situationen för att det känns för sent för en ny utbildning, för en nystart eller en förändring i livet. ”Det är som det är” må stämma i vissa lägen, det vill säga när det handlar om fakta som inte går att förändra.

Om du har försummat din träning ett tag eller ätit en hel del onyttig mat under sommarlovet så är det som det är. Men det som ligger i dina händer är ju nuet och framtiden. NOLLSTÄLL och börja om! Lägg ditt dåliga samvete åt sidan och sätt igång med nya krafter och vilja. Ge livet en ny chans utifrån nulägets förutsättningar!

Jag önskar dig varmt lycka till!
 

NUVARANDE Nu börjar vi om – varje stund kan vara en nystart!
NÄSTA Vi Föräldrar nr 11, 2010