Min bäckensmärta går inte över

Min bäckensmärta går inte över

Min bäckensmärta går inte över

Ingrid har så ont att hon inte vågar bli gravid igen.

Medan dottern Vilma, 1 år, sover middag och storebror Gustav, 5 år, är på förskolan, berättar Ingrid Larsson om hur foglossning kan kännas:


– Det är som tandvärk som ilar från rumpan och ner i benen när man går, säger hon. Lite som att tappa kontrollen över benen. De känns nästan lite lösa – som benen på en barbiedocka ungefär.

Med första barnet kom bäckenbesvären i vecka 20.


– När det var som värst hade jag molande, svår värk i bakre fogarna och mer skärande värk i främre fogen, som att få en kniv uppkörd i underlivet för varje steg ungefär, beskriver Ingrid.

Ingrid fick rådet att skaffa ett så kallat bäckenbälte som ger stöd och ”håller ihop” bäckenet, samt en TENS-apparat som ska stimuleras hudnära nerver med en svag, elektrisk ström som aktiverar hudens eget smärtlindringssystem.

Bäckensmärta är ett vanligt problem hos gravida och den vanligaste orsaken till sjukskrivning under graviditeten. Ändå är det svårt att bli trodd, tycker Ingrid.


– Läkarna har ett väldigt tryck på sig från Försäkringskassan att inte sjukskriva, tror hon.


– Men största skeptikerna är andra kvinnor som också haft foglossningen, men inte så svår, menar Ingrid. De kan säga att ”jag hade foglossning men kunde minsann både dammsuga och jobba ändå.” Det blir en felriktad systerlig avundsjuka. Lite "duktig flicka"-komplex.

Värre andra gången
Ingrid vill verkligen jobba och vara aktiv. Ha kollegor och vara med på olika aktiviteter:


– Jag vill inte ligga upp-pallrad med kuddar hemma och känna att jag inte tillhör. När jag hade så ont att jag inte tog mig ur sängen, avskärmade jag mig från vardagslivet och slutade titta på tv och nyheter.

Efter första förlossningen, när Ingrid födde sonen Gustav, blev bäckensmärtan bättre nästan direkt efter födseln. Det tog bara ett par timmar ungefär. Ändå valde Ingrid och sambon Lars att vänta ett tag med att försöka få ett syskon till Gustav.

Ingrid tänkte: "Klart jag kommer att drabbas av bäckensmärta igen, men det går ju över". Hon anade inte att besvären skulle bli mycket svårare under graviditetet nummer två:


– Redan när jag kissade på provstickan kände jag att det ilade till i ryggen, säger hon. Och från vecka 13 blev jag sjukskriven. Men bara på deltid, på egen begäran, eftersom jag ville jobba.

Värken var tio gånger värre under andra graviditeten, beskriver Ingrid.


– Jag hade ont även när jag vilade, kunde inte vända mig i sängen eller sätta på mig strumporna. Jag åt värktabletter för att kunna sova och fick dåligt samvete för att det inte skulle vara bra för barnet.

Kände sig hjälplös
Ingrid testade akupunktur, som hjälpte ett tag, och tvingades därefter använda kryckor. Men inget rådde på det onda.

Hon kände sig hjälplös eftersom sambon Lasse fick sköta allt: Handla, städa, fixa hemma, lämna på dagis och hämta. Det enda Ingrid klarade av var att vika tvätt.


– Det kan verka fjuttigt med bäckensmärta, men för mig ställdes hela livet på kant, säger Ingrid.


Småsaker, som att mäta hur mycket livmodern vuxit hos barnmorskan, blev jobbigt – dels för att man ligger på rygg, dels för att de trycker måttbandet mot fogen när de mäter.


– Men värst var att inte kunna busa runt med Gustav och göra sådant som han ville. En gång frågade Gustav: "Mamma, tror du att du kan springa runt med mig när jag fyller år?"


– Visst, man kan göra stillsamma saker tillsammans också, som att läsa, bygga pussel eller lego ihop. Samtidigt vill man ju gärna orka det barnet vill.


– Eftersom Gustav behöver få röra på sig kan jag inte ha honom hemma om dagarna just nu. För att få ha honom på förskolan mer än 15 timmar i veckan, nu när jag är föräldraledig med Vilma, har jag blivit sjukskriven.


Efter förlossningen hamnar man lite mellan stolarna med sin bäckensmärta, konstaterar Ingrid. Det är inte självklart vart man vänder sig med besvären. Under graviditeten kan man ju vända sig till mödravården. Ingrids tips till andra drabbade som inte blivit bra från sin bäckensmärta efter förlossningen är att gå till en läkare som kan mycket om bäckensmärta för att få förståelse för sina besvär, och även kontakta en sjukgymnast för att få hjälp med träningsprogram.


Längtar efter ett tredje barn
Varför hon själv har fått en sådan efterhängsen bäckensmärta har ingen kunnat svara på:


– Det är ett intressant ämne som tyvärr är lika eftersatt som all kvinnosjukvård, menar Ingrid.


Hon tror att hormonerna spelar in för hennes del:


– Jag har hört att bäckensmärta är vanligare om man ätit p-piller i unga år. Jag kan inte längre använda hormonbaserade preventivmedel, för då blir mina besvär mycket värre. Trots smärtan finns ändå en längtan efter ett tredje barn hos Ingrid. Men omgivningen menar att "du har ju redan ett barn av varje kön – det är ju perfekt precis som det är".


– Att höra det är som en ”käftsmäll”, tycker Ingrid. Jag sörjer mitt tredje barn som jag trodde jag skulle få. Jag har inte själv valt bort fler barn känns det som – utan något annat har gjort det åt mig, nämligen bäckensmärtan. Jag känner en sorg över det barn som aldrig får chansen att komma till oss.


Behandlingen Ingrid får består av sjukgymnastik som ska träna och bygga upp viktiga muskler. Det finns inget annat som hjälper.


– Mina bäckenmuskler är nästan obefintliga och måste tränas upp, liksom magmusklerna. Och när man har ont går man annorlunda och kan få inflammationer i muskelfästena.


Ingrid säger att hon kommer att bli bra så småningom, men att det kan ta två, tre år.


– Jag längtar efter att kunna dansa med Gustav och Vilma och svänga runt dem i luften.

Hon kan lyfta dottern Vilma, men inte bära omkring på henne. Fast Vilma kan ta sig runt på egen hand eftersom hon lärt sig att gå.


– Det är lätt att falla ner i självömkan, tycka synd om sig själv och tycka det är orättvist, men jag får försöka se framåt, säger Ingrid.


Även om jag får skuldkänslor av att inte ha gjort något i trädgården på två år. Jag kan inte tillföra något utan sitter bara här och glor. Jag som alltid varit stark och kunnat bära tungt. Det blir så tydligt när man inte kan hjälpa till. Och även när Ingrid tittar på dottern Vilma får hon skuldkänslor.


– När bäckensmärtan inte släppte efter förlossningen sa jag att "jag är inte säker på att jag skulle ha skaffat fler barn om jag vetat att det skulle bli så här."


– Egentligen har vi haft tur: Vi har inte haft svårt att bli gravida och att föda har gått bra. Men att bära barn är svårt för mig. Jag föder gärna tio gånger i utbyte. Gustav förstår att jag har ont, men längtar efter att jag ska kunna busa runt med honom igen.

Ingrid Larsson, 39 år, komponentingenjör, sambo med Lars Honk, 45 år, projektledare. Barnen Gustav, 5 år och Vilma, 1 år. Familjen bor i Pixbo, utanför Göteborg.

Ingrids tips för dig med bäckensmärtor:

* Kontakta sjukgymnast för att få diagnos och för att få råd som underlättar smärtorna.
* Prova bäckenbälte och TENS eller akupunktur.
* Så fort det gör ont – sakta ner tempot.
* Undvik trappor. Om du måste, gå baklänges eller i sidled.
* Låt bli att dammsuga, torka golv eller bära tunga kassar.
* Sov på fårskinn, det både avlastar och värmer.
* Var inte rädd för att be folk i din omgivning om hjälp.

Kommentera

Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Läs mer om våra regler