Man måste kunna säga ”Jag vill inte”

Sex är relationens smörjmedel. Men att ha sex utan att vilja funkar inte i längden, säger psykologen Gabrielle Lodnert.

Text: Mia Coull

När två blir tre, är det lätt att tappa lusten. Man är trött och har kanske större behov av känslomässig tillfredsställelse som att bli sedd, bekräftad och lyssnad på – och få sova…
– Lusten kan vara beroende av hur man i övrigt har det i relationen, menar Gabrielle Lodnert, psykolog som specialiserat sig på det sexuella.
Hon brukar säga till de par hon träffar att sex kan vara något man behöver mobilisera, fokusera på och tänka att ”nu ska det bli av” för att hålla sexualiteten levande. Att man inte behöver gå hela vägen utan kan söka tillfredsställelse på andra vis genom petting, smek, kyss och hångel.
– Man kan tänka så här, råder hon, att sex ofta ger mer än det kräver. Det handlar om närhet, trygghet, att bekräfta relationen och visa att vi två är viktiga.
Som småbarnsförälder kan man behöva sänka förväntningarna och nivån lite under en period. Det behöver kanske inte vara så storslaget varje gång, en snabbis i all enkelhet bekräftar också relationen.
 – Det är lite som med mat, menar Gabrielle Lodnert. Även om det är mycket annat runt omkring måste man äta. Ibland blir det bara lite uppvärmda rester, andra gånger är det dukat för en festmåltid.
Men: Känns det drygt och jobbigt med sex, tycker Gabrille Lodnert att man hellre ska säga som det är, att jag vill inte. Annars kan den som inte har lust känna sig utnyttjad. Då kan man hamna i en ond cirkel och bygga in olust i kroppen.
– Ställer man upp för mycket, blir sex äckligt till slut, menar Gabrielle Lodnert. Då  kommer andra negativa känslor in i relationen.
En orsak till att ”ställa upp” kan vara av rädsla för att den andra inte ska söka sig till någon annan.
– De flesta vill ha sex med sin partner och inte någon annan, konstaterar Gabrielle Lodnert. Det är ju ett möte med närhet och värme vi söker också.
Sex är relationens smörjmedel, ett sätt att vårda förhållandet och hålla det levande, menar hon.
– Går det för långt mellan gångerna, kommer ofta olust och avigheter in i förhållandet. När någon tappar lusten slutar man med värmen och den förlusten är ofta större än sexbiten, konstaterar Gabrielle Lodnert.
Att bara byta tjänster, att om du ger mig lite sex så kan du väl gå och fika med en kompis på eftermiddagen, är inget hon rekommenderar.
– Ett direkt utbyte blir fel. Det blir drygt att bara få sex för att man tjatar, det väcker känslor av avvisande, att man inte är attraktiv. Att den andra också vill är värdefullt och bekräftande. Och att ha sex utan att vilja blir konstigt i längden.
Det gäller att hitta en bra nivå och förstå att man inte kan ligga på topp hela tiden, enligt Gabrielle Lodnert.
– Att vilja varje dag funkar inte om man har småbarn, säger hon. Jag brukar säga att man har det bra om man får till det varannan vecka då. Den som vill väldigt ofta kan behöva fråga sig: Vad handlar sex om för mig? Är det att få bekräftelse, reducera ångest eller spänningar. För den andre är det inte kul att vara objekt, man vill känna sig speciell i en relation och värdefull för sin egen skull. Man tappar något om den sexuella samvaron oftare handlar om något annat än kärlek, ömhet och närhet.
Har man hamnat i ett mönster där den ena tjatar sig till sex och den andra ställer upp ska man stanna upp och fråga sig varför det är så här, råder Gabrielle Lodnert.
– Vissa saker kan störa lusten. Inte sällan möter jag män som tappar sin sexlust för att kvinnan är lynnig och får utbrott. Medan kvinnan ofta tappar sin lust när hon inte blir sedd, inte känner sig viktig. En bra dag kan leda till sex medan för mycket tjafs inte gör det.

Läs mer:
>> Är pliktsex okej?

NUVARANDE Man måste kunna säga ”Jag vill inte”
NÄSTA Jenny övervann sin förlossningsrädsla