Linda Bengtzing i årets faddergala

Snart är det dags för barnrättsorganisationen Plans årliga faddergala med uppträdanden och inslag från olika delar av världen. Artisten Linda Bengtzing besökte ett av Plans projekt och nu vill hon ge en röst åt världens utsatta barn.

Efter åtta timmar på ett flygplan klev Linda Bengtzing av i ett av världens fattigaste länder. I Burkina Faso möttes hon av fyrtio graders värme och en för henne ny kultur och starka upplevelser.
– Jag visste på ett intelligent plan vad fattigdom var, men det var först på plats jag verkligen såg det, säger hon.

Det blev en resa fylld av känslor, inte minst med tanke på lilla Vera, 5 månader, som väntade där hemma.
– Jag känner ännu mer att Vera ska få utvecklas till den hon vill, säger hon.

Faddergalan går av stapeln den 30 november och direktsänds i TV4, med artistuppträdanden och inslag från Plans olika projekt runt om i världen. Förhoppningen är att fler ska engagera sig som Plan-faddrar.

En nybliven Plan-fadder är just Linda Bengtzing som under sin resa blev fadder åt sjuåriga Adissa.
– Jag vill följa Adissa genom åren och förmedla henne känslan av att hon är lika mycket värd som alla andra, säger Linda Bengtzing.

Som fadder i Plan får man möjlighet att brevväxla med sitt fadderbarn, men pengarna går inte till barnet direkt, utan till dess närområde så att så många barn som möjligt får ta del av hjälpen. Man kan också välja att bli fadder till ett visst projekt och få rapporter därifrån om hur arbetet går.

SVÅRAST FÖR FLICKORNA
Just Burkina Faso har bland Afrikas sämsta siffror vad gäller barns skolgång. Och allra svårast är det för flickorna. Mest kraft lägger därför Plan på utbildningsprojekten i landet. Och i de områden där de driver sina projekt har många fler barn fått chansen att gå i skolan. I arbetet som Linda Bengtzing var med och följde under resan är syftet att utbilda unga kvinnor till lärare med målet att få fler flickor att gå i skolan.
– Det här projektet är som en snöboll som bara växer. Kvinnorna utbildas till lärare och i sin tur inspirerar de barnen till en framtidstro, säger Linda Bengtzing entusiastiskt.

Och hon upplever att kvinnorna är lite av en nyckel för samhällets utveckling.
– Det finns en sådan otrolig kämparglöd. Flickorna gör allt de kan, och mammorna gör allt de kan för sina döttrar, berättar hon om hur kvinnorna i Burkina Faso får kämpa i sin vardag.

På Plan menar man att både barn och vuxna måste vara med i arbetet för sina samhällen om man vill nå en långsiktig utveckling. Och ute i byarna har det bildats lokala kommittéer som man samarbetar med i de olika projekten. Det var något som Linda Bengtzing också upplevde som viktigt under sin resa.
– Hjälpen måste ske på rätt sätt med kunskap från dem själva, menar hon.

Och hon tyckte sig se ett oändligt hjälpbehov ute i byarna.
– Men trösten är att jag faktiskt såg hur vi kommit en bra bit på väg, säger hon.

Hon skulle gärna vilja träffa sitt fadderbarn Adissa igen i framtiden.
– Jag skulle kunna göra om det här hur många gånger som helst, säger hon.

För att bli fadder i Plan eller för mer information besök Plans hemsida plansverige.org, eller ring 0770-930 930.
 

NUVARANDE Linda Bengtzing i årets faddergala
NÄSTA Julkalendern lucka 8